Academia Română împlinește anul acesta 153 de ani de la înființare. Pe data de 1/13 aprilie 1866, la numai câțiva ani de la unirea Principatelor Române, era semnat decretul de întemeiere a Societății Literare Române, ca instituție fundamentală a țării, menită să contribuie la cultivarea și dezvoltarea identității naționale și la consolidarea tânărului stat român modern. Transformată, în 1879, în Institut Național cu denumirea Academia Română, instituția a primit ca misiune principală cultivarea „limbii și a istoriei naționale, a literaturilor, a științelor și frumoaselor arte“, ideal pe care membrii săi l-au slujit vreme de peste un secol și jumătate.
Joi, 4 aprilie 2019, membrii Academiei Române se vor reuni în Adunare Generală, pentru a sărbători această aniversare. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 11.
Sesiunea festivă va fi deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, care va vorbi despre parcursul istoric al Academiei Române și rolul jucat de aceasta în împlinirea destinului poporului român ca națiune unită și independentă. Vor lua cuvântul acad. Victor Spinei și acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinți ai Academiei Române, pentru a prezenta activitățile desfășurate de Academia Română dedicate Centenarului Marii Uniri, respectiv cercetarea științifică în Academia Română și performanțele sale la nivel național și internațional.
La eveniment participă personalități ale științei și culturii din România și, ca invitați speciali, echipe de elevi cu rezultate excepționale la olimpiadele internaționale.