spot_img

Vernisajul expoziției „The Resolution will be Supervised – Pastila Roz”, la Atelier 030202

Joi, 21 martie 2019, între orele 19.00 – 22.00,  ATELIER 030202 (Sala Nouă TC, str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti) vă invită la vernisajul expoziției „The Resolution will be Supervised – Pastila Roz”. Expoziția poate fi vizitată în perioada 21 martie -16 aprilie 2019. AgențiadeCarte.ro este partener media.

 

***

Rezoluţia nu se măsoară în pixeli,
Precum nici supravegherea nu se face din ecran.

21 martie -16 aprilie 2019

www.atelier030202.blogspot.ro

Lucrările din această expoziție explorează aspecte ale relației dintre tehnologie, individ și cultură. Influenţa mediului hipertehnologizat asupra percepţiei umane duce înspre o distorsionare a realităţii în feluri care abia acum încep să se discearnă. De aceea abordarea artiștilor se situează în zone care pot părea uneori contradictorii.
Unul din instrumentele de verificare a realităţii, distanța a devenit maleabilă, fie prin zoom supraomenesc, fie prin miopie. Multitudinea de anomalii vizuale care ne înconjoară a devenit o a doua natură, deci aproape imperceptibilă, instinctuală. Acest lucru devine evident din instalația care amplifică un desen fine art a unei insecte nu la fel de elegante.
Deși la prima impresie algoritmii din „Proof of Gallery Life” sunt concepuți tocmai pentru maximă previzibilitate și ordine, Pastila Roz subliniază tendința lor opusă, spre hazard: e pregătită tehnologic și artistic pentru un chip care poate fi al oricui. „Am călcat pe telecomandă și am făcut artă modernă” foloseşte lucrări anterioare ale grupării și le distruge în mod arbitrar. Videourile sunt distorsionate prin natura si metoda glitch-ului de a corupe, de a lucra cu datele brute si mai puțin cu interfața cu care suntem familiari ca utilizatori obisnuiți. Această arbitraritate sugerează cum arta – și mai ales video art-ul în format digital – se eliberează parţial de mila tehnologiei de care depinde pentru a ajunge la spectatori.

Născuți odată cu democrația românească, artiștii au trăit să vadă transformarea tehnologiei şi faţete ale ei pe care nativii digitali le-ar considera deja de muzeu. Instalația Love include într-un loop tehnologic un smartphone, un TV şi un videoproiector. Fiecare din cele trei obiecte au caracteristici complementare prin modul în care prelucrează lumina. I Want Internet on My Black and White TV reconfigurează distanța de la prima generație a entertainment-ului postrevoluționar și ultima generație de iPhone, Windows Phone sau Samsung, depinzând cui ii oferă datele personale smartphone user-ul.
Un ultim contrast prin prisma căruia pot fi percepute lucrările e cel dintre activ și pasiv, două roluri adesea sincrone pe care privitorul le are nu doar în fața unui ecran, ci și în fața unei opere de artă – din care un obiect de admirat se dovedește brusc a fi de fapt o unealtă dintr-un sistem mai complex. Pus în fața (camerei) – sau în centrul (lângă)- instalațiilor din expoziție, privitorul e îndemnat să reflecteze, să participe (la o bază de date facială), și să privească participarea lui.

-Pastila Roz este o grupare satirică, joviala și indiferentă formată din Beaver, Marian Codrea și Alexandru-Claudiu Maxim.

Beaver este artist plastic, liber diletant, 1.83 cm, ochi albaștri/verzui, membru fondator al grupului Pastila Roz. După ce s-a plictisit de vestul domestic, a venit în sud-estul (introdu adjectivul dorit), unde stă, lucrează, gândește, bea, vorbește, tace și face.

Marian Codrea este un artist vizual si membru al gruparii Pastila Roz. Domeniul lui principal de activitate este sculptura (dar pe site-urile de socializare nu se vede asta). Fiind artist interesele lui trec dincolo de formă, de unde şi experimentele video, cu o şuncă tăiată de hârtie, caşcaval care curge, cercuri, etc. Unii ar spune despre grupare că „Lucrările sunt pline de dramatism,umor, curaj şi revoltă, având un ascuţit simţ critic” şi el le dă dreptate.

Alexandru-Claudiu Maxim este artist vizual. A plecat din Onești cu trenul. În București l-au primit arta video, instalația și performance-ul. În Pastila Roz explorează hipnoza prin tehnologie şi trezirea în realitatea virtuală. Îi plac sporturile pe TV, dar nu ține cu nimeni.

Organizator: ATELIER 030202
Parteneri:Teatrul de Comedie, Asociaţia Euro CulturArt
Parteneri media: Agentiadecarte.ro, Radio România Cultural, ArtClue, Revista ARTA, Modernism.ro,
Revista Zeppelin, ArtWall, Feeder.ro
Sponsori: Rose Mary, Wood be nice

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508