Miercuri, 20 martie 2019, ora 16.30, Muzeul Municipiului București vă invită la conferința „Îngeri și demoni în tradiția iudaică”, susținută de Conf. Dr. Felicia Waldman la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr 151).
În cartea sa „Omens of Millennium: The Gnosis of Angels, Dreams, and Resurrection” („Semne ale Mileniului. Gnoza Îngerilor, Viselor și Resurecției”, Riverhead Books, New York, 1996), Harold Bloom remarcă faptul că „după exilul babilonian, Dumnezeu domnește peste un cosmos al ordinelor angelice. El nu mai este dumnezeul războinic solitar, Yahweh, care folosea o mână de Elohim ca mesageri și agenți. Din Babilon au ieșit nu doar nume angelice, ci adevărați prinți, birocrați și funcționari angelici”. Tradiția iudaică vorbește despre 10 clase de „creaturi” sau „vietăți” ale lumii divine, cu roluri bine determinate, a căror funcționare ca îngeri sau ca demoni depinde de faptele noastre. Pentru că în această viziune lumea binelui și lumea răului sunt de fapt lumi în oglindă, având aceeași structură, iar „vietățile” tărâmului divin pot fi invocate – și chiar manipulate – pentru scopuri foarte precise. Rămâne să vedem cum.
Dr. Felicia Waldman este conferențiar universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din București, coordonator al Centrului de Studii Ebraice și editor al revistei academice „Studia Hebraica”. Este Profesor Afiliat la Universitatea din Haifa, visiting professor la Universitatea de Stat din Milano, Universitatea Paul Valery din Montpellier și Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași, și profesor invitat la Institutul Diplomatic Român din București. Domeniile ei de expertiză includ misticismul evreiesc, educația despre Holocaust și patrimoniul evreiesc din România. A publicat 4 cărți și peste 30 de articole și a co-editat 3 volume pe aceste teme. Pe parcursul ultimilor 18 ani a coordonat 12 proiecte internaționale de cercetare a istoriei evreilor români și patrimoniului evreiesc din România și a fost invitată să prezinte materiale la peste 70 de conferințe internaționale. Este Adjunct al Șefului Delegației României la International Holocaust Remembrance Alliance și câștigător al Premiului „Al. Safran” 2014 pentru cartea „Romania, Israel, France: Jewish Trails, Volume in Honor of Professor Carol Iancu”, Editura Universității din București, 2014 (22 contribuții în română și engleză) și „Roumanie, Israel, France: parcours juifs. Hommage au professeur Carol Iancu”, Honore Champion, Paris, 2014 (34 contribuții în franceză) (ambele co-editate cu Danielle Delmaire și Lucian Zeev Herșcovici).
Intrare – 10 lei. Biletele se pot cumpăra în ziua conferinței, de la standul de bilete al Casei Filipescu-Cesianu.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.