Astăzi, 4 noiembrie 2010, ora 15.00, în Sala Senat a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, George Ardeleanu, vicepreşedinte al Fundaţiei „N. Steinhardt”- Rohia, şi membru în colectivul de editare a integralei Steinhardt la Polirom, va susţine o conferinţă pe tema „N. Steinhardt: Llibertatea ca risc asumat”. Prezintă: Antonio Patraş şi Daniel Şandru. Evenimentul este organizat de Editura Polirom, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Conferinţa va fi urmată de o prezentare a primelor şapte volume apărute în Seria de autor „N. Steinhardt”, iniţiată de Editura Polirom, în colaborare cu Mănăstirea Rohia, în anul 2008: “Jurnalul fericirii” (2008), “Dăruind, vei dobândi. Cuvinte de credinţă” (2008), “În genul…tinerilor” (2008), “Articole burgheze” (2008), “Principiile clasice şi noile tendinţe ale dreptului constituţional. Critica operei lui Leon Duguit” (2008), “Primejdia mărturisirii. Convorbirile de la Rohia” (2009), “Între viaţă şi cărţi” (2010).
N. Steinhardt s-a născut la Bucureşti la 29 iulie 1912. Îşi face debutul publicistic foarte de timpuriu în revista Liceului „Spiru Haret”. Îşi ia bacalaureatul în 1929 şi frecventează cenaclul „Sburătorul”, iar în 1932 îşi ia licenţa în Drept. În 1934 începe să colaboreze la Revista burgheză şi publică sub pseudonimul Antisthius volumul parodic “În genul… tinerilor”. Îşi ia doctoratul în Drept în 1936. În 1935 şi 1937 publică împreună cu Emanuel Neuman studiile “Essai sur une conception catholique du Judaïsme şi Illusions et réalités juives”. Colaborează la Libertatea şi la Revista Fundaţiilor Regale. După război, publică pentru scurtă vreme în Universul literar, Victoria, Tribuna poporului şi, din nou, Revista Fundaţiilor Regale. Refuză să colaboreze cu noul regim. În 1960 este anchetat, apoi condamnat în „lotul Noica-Pillat” la 12 ani de muncă silnică. Trece prin închisorile Jilava (unde este botezat de părintele Mina Dobzeu), Gherla şi Aiud. Eliberat în august 1964, va reveni după cîţiva ani în lumea literară prin traduceri, medalioane, cronici etc. În 1972 termină prima versiune a capodoperei sale, “Jurnalul fericirii”. Publică volume de eseuri şi de critică foarte bine primite, deşi unele sunt puternic cenzurate. Monah din 1980, rămâne activ pe terenul eseisticii şi al criticii. Se stinge la 30 martie 1989.
George Ardeleanu este lector la Catedra de istoria literaturii de la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, unde ţine un curs de literatura română. În anul 2000 a publicat micrografia Nicolae Steinhardt, nominalizată la premiile României literare pentru debut. A colaborat în 2007 la stabilirea ediţiei spaniole a “Jurnalului fericirii” (El diario de la felicidad), în traducerea Vioricăi Pâtea. E vicepreşedinte al Fundaţiei „N. Steinhardt”, Rohia, judeţul Maramureş, şi membru în colectivul de editare a integralei Steinhardt. Este doctor în filologie (summa cum laude) cu o teză despre Nicolae Steinhardt, care stă la baza cărţii “Nicolae Steinhardt şi paradoxurile libertăţii.”