spot_img

Elena Murariu și expoziția eveniment – ”Brazii”

Luni, 11 februarie 2019, de la ora 16.30, în spațiile Liceului Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu” din București (str. Zborului, nr. 7-9), va fi vernisată expoziția ”Brazii” a artistei Elena Murariu, cu un text curatorial semnat de scriitorul Dan Mircea Cipariu.  O expoziție eveniment, închinată martirilor și eroilor,  la apropierea celor 30 de ani de la jertfele tinerilor din decembrie 1989.  Vor vorbi despre autoare și opera sa doamna Mona Șerbănescu, directorul Liceului Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu”, și părintele Gheorghe Holbea. Elevii liceului vor putea interacționa în și cu spațiul expozițional, prin intervenții vizuale legate de simbolistica Brazilor, iar artista vizuală Ioana Petresco va prezenta, în cadrul expoziției ce va fi deschisă până la data de 25 februarie 2019, un video-art rezonant cu tema Brazilor. ”Bradul este un arbore emblematic al spațiului românesc, cu semnificații multiple ce trimit la viaţă, moarte, verticalitate, demnitate, dârzenie, înălţare spirituală și, mai recent, în ultimii o sută cinzeci de ani, la Crăciun, cu toate bucuriile, dar și cu excesele consumiste. Din păcate, pentru mulți minunea Nașterii Domnului pălește sub jocul de artificii! Și la această nouă expoziție, bradul este o ”curea de transmisie” a unor mesaje ce țin de istoria noastră de la începutul modernității, dar și de cea foarte recentă. Observ cum în iureșul vieții, fie pentru disperată supraviețuire sau fie întru hedonism, așa cum s-au făcut jocurile după 1989, se minimalizează jertfa, se ocultează adevărul, și se uită cinstirea  profundă a martirilor și eroilor neamului. Demersul meu de la Liceul Anastasia Popescu este o lacrimă, o rugă, un strigăt într-o” pădure” curată, sensibilă, cu ”brazi” tineri!”, a declarat Elena Murariu. Expoziția este inclusă în programul Educația prin cultură al Liceului Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu” din București. ”Expoziția – eveniment pe care o propunem publicului tânăr, în mod special, dar care va emoționa, cu siguranță, pe vizitatorul de orice vârstă, cuprinde, într-o îmbrățișare peste timp, tineri eroi, a căror inimă a bătut pentru Pământul Țării și care ne privesc senini din eternitatea sfințeniei. Că de ei ne despart trei veacuri, ori doar trei zeci de ani… nu ne apare la fel, din perspectiva nemuririi?”, a mărturisit Prof. Mona Șerbănescu, directorul Liceului Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu” din București. Partenerii media ai evenimentului sunt Radio Trinitas, cotidianul Lumina și AgențiadeCarte.ro.

 

 

Și noi suntem Brazii?

O cercetare vizual-spirituală despre ipostazele jertfirii, cu forma cea mai răscolitoare a jertfirii de sine, ne propune, de câțiva ani, artista Elena Murariu. ”Bradul”, o primă personală ce punea în pagina conceptului despre relația dintre obiectul jertfei și înălțarea spirituală, a oferit, încă din 2015, un întreg instrumentar plastic – pictură, grafică, fotografie, instalație-obiect – în slujba unui discurs mereu atent la detaliul omniscient al simbolului ales. Dacă în 2015 și în anii imediat următori, ”Bradul” recupera scena istoriei trăite și a istoriei asumate de și prin martiriul Sfinților Brâncoveni, iată că, la 30 de ani de la Revoluția tinerilor martiri din decembrie 1989, Elena Murariu duce mai departe rostogolirea simbolului într-o nouă personală – ”Brazii”, într-un context în care citatele vizuale de pe crucile din Cimitirul Eroilor din București se întâlnesc cu citatele fizice ale brazilor doborâți, la fiecare sfârșit de an, de impulsuri consumeriste. Contextul post-istoriei și al bolilor post post-moderniste sunt un fundal al ”Brazilor” ce, parafrazând un vers al lui Lucian Blaga, ar fi putut să fie, dar n-o să fie niciodată. În 2019, discursul Elenei Murariu despre jertfirea de sine e situat la întâlnirea dintre spiritual și consumism, dintre sacru și profan, dintre lumea ce încă mai gândește în versuri și lumea ridicată din cuțite și pahare. Tehnicile plastice urmăresc, uneori cu detaliu și măiestrie de orfevrier, planurile construcțiile ascendente-descendente ale ”Brazilor”, în toate formele lor de expresivitate ante și post-consumeristă, ante și post-inițiere pe drumul Înălțării. Instalația din brazii aruncați la gunoiul deșertăciunii umane face și mai reactivă propunerea de re-semantizare a ”Brazilor”. Astfel, martori ai unui discurs plastic penetrant stilistic și conceptual, suntem puși să alegem fiecare dintre noi felul în care putem rezona cu avatarurile jertfirii de sine. Pentru că, pe un drum sau altul, între bine și rău, dilema ne poate urmări și pe noi: și noi suntem Brazii?

Dan Mircea Cipariu

 

Educația prin cultură

Despre Educația prin cultură, un proiect al școlii noastre – acum, Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”- discutăm de mai bine de cinci ani, cu această limpezime a termenilor (dar proiectul a existat, difuz, încă de când a demarat școala însăși, acum un sfert de veac).

În tot acest timp, spațiile claselor, holurile, toate locurile care se pretau la a susține cultural educația, au fost exploatate maximal. S-au succedat expoziții ale unor artiști contemporani renumiți, întâlniri cu mari scriitori, artiști și muzicieni, cu oameni de știință, teologi și jurnaliști, colaborări cu Muzeul Literaturii Române, cu Biblioteca Centrală Universitară, Biblioteca Națională,  Agenția de CArte, cu teatre, ori diverse canale de televiziune și de radio dedicate culturii și educației.

Cartea, Muzica, Artele vizuale, Științele devin tot atâtea provocări valoroase  pentru copiii care cresc într-un mediu unde este privilegiat accesul la descoperire, la reflecție și la exploatarea propriului potențial creativ. Cititori și consumatori de cultură avizați, ei vor forma, sperăm noi, masa critică de care avem nevoie, urmând să susțină, când vor deveni adulți, calitatea reală a educației și a culturii românești.

Istoria, un domeniu atât de invocat astăzi, îi poate aduce pe copii extrem de aproape de evenimente trecute, dar și de oameni, de eroi care vor reprezenta modele către care să își îndrepte aspirațiile. Modele de onestitate, de curaj, de spirit de jertfă.

Expoziția – eveniment pe care o propunem publicului tânăr, în mod special, dar care va emoționa, cu siguranță, pe vizitatorul de orice vârstă, cuprinde, într-o îmbrățișare peste timp, tineri eroi, a căror inimă a bătut pentru Pământul Țării și care ne privesc senini din eternitatea sfințeniei. Că de ei ne despart trei veacuri, ori doar trei zeci de ani… nu ne apare la fel, din perspectiva nemuririi?

Prof. Mona Șerbănescu

 

 

 

Elena Murariu s-a născut în anul 1963 la Zvoriștea, județul Suceava. De la vârsta de 10 ani începe să studieze artele plastice la Botoșani și continuă în Iași, la Liceul ”Octav Băncilă”. Studiile universitare le face la București,  absolvind secția de Artă Monumentală și Restaurare sub îndrumarea profesorilor Ion Stendl și Dan Mohanu. Își va continua studiile la Roma, urmând cursurile de conservare-restaurare picură murală ICCROM. Va lucra câțiva ani ca muzeograf la Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad unde va deschide în 1990 prima expoziție personală. A debutat ca grafician și apoi s-a afirmat ca iconar și creator de artă creștină. După anii 2000, a deschis 26 de expoziții personale în țară și străinătate: București, Mogoșoaia, Iași, Paris, Barcelona, Lisabona, Dion, Atena, New York. Cel mai amplu și mai vizibil proiect al autoarei este cel pe care l-a  închinat Sfântului Constantin Brâncoveanu. Ca expert restaurator a restaurat picturile unor biserici de patrimoniu cum ar fi: Bolnița Bistriței, Fundenii Doamnei, Viorești-Slătioara și Gura Motrului. A primit diverse premii și distincții atât în domeniul restaurării cât și al creației dintre care care amintim: premiile UAP pentru artă religioasă 2003 și 2005, premiile Ministerul Culturii pentru restaurarea monumentelor istorice 2007, 2008 și medaliile ”Sfîntul Antim Ivireanul” și ”Ioan Gură de Aur”din partea Patriarhiei Române.

Email: murariuelena@yahoo.com

Site: icone.arts.ro

Constantinbrancoveanu.ro

 

Ioana Petresco s-a născut în anul 1995 la București. A activat timp de 7 ani în Corul de Copii Radio, condus de Voicu Popescu participând în anul 2011 la Festivalul George Enescu. A absolvit Colegiul Național ”Mihai Viteazul” și Universitatea Națională de Arte din București, secția Design. În prezent activează ca artist vizual, realizând fotografie și film.

ioanapetresco.com

Instagram:@ioana.petresco

 

 

 

Liceul Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu”

www.arc-en-ciel.ro

În anul 1996 lua ființă  Școala ”Anastasia Popescu – Mama Sica”, în cadrul Fundației Preasfânta Fecioară Maria, căreia, Vrednicului de Pomenire Patriarh Teoctist, i-a transmis acordul și Înalta  Binecuvântare, înainte de începerea primului an școlar.  Școala continua proiectul educațional demarat de Grădinița Arc-en-Ciel, înființată cu doi ani înainte (1994).

Datorită metodelor inovative în educaţie şi rezultatelor deosebit de bune obţinute de unitatea de învățământ aflată sub egida sa, Fundaţia Preasfânta Fecioară Maria a primit, în anul 2000, certificatul de instituţie asociată UNESCO.

Nivelul preprimar al școlii obține acreditarea prin OM 5648/14.11.2006, iar nivelurile primar și gimnazial, se acreditează prin OM 3618/19.06.2014.

Pentru nivelul de învățământ „liceal”, profilul „pedagogic”, calificarea profesională „învățător – educatoare”, s-a obținut autorizarea de funcționare provizorie, prin OMENCS Nr. 3490/28.03.2016.

Noul proiect a obținut Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în anul 2016.

Liceul Pedagogic Ortodox  Anastasia Popescu  dezvoltă programe care oferă copilului o evoluţie personalizată și îl pregătesc să facă faţă schimbărilor rapide din societate, aducând totodată în atenția familiei și factorilor de răspundere valorile spirituale şi morale pe care le cultivă cu grijă și perseverență, astfel încât acestea să reprezinte repere majore în evoluția fiecăruia.

 

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508