Duminică, 27 ianuarie 2019, de la ora 11.00, la Sala Atelier, în cadrul programului CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL, Cristian Pîrvulescu prezintă conferinţa cu tema ”România la porțile iliberalismului. Mai este posibilă democrația astăzi?”.
“Ieri era un obiectiv asumat! Dar ce mai este astăzi democrația? Când din ce în ce mai mulți politicieni se revendică în mod deschis de la o așa-zisă „democrație iliberală”, mai poate fi democrația un ideal? Și, în fond, despre ce democrație vorbim? Despre un regim politic, o ideologie, o stare de spirit? Se poate reduce democrația la vot? Și, de fapt, este votul prin esența lui democratic?
Acum câțiva ani, aceste întrebări puteau interesa doar o mână de experți, dar astăzi ele au devenit chestiuni de larg interes public. Asta, în măsura în care în epoca rețelelor sociale și a sondajelor de opinie mai poate exista ceva numit opinie publică. Pentru că, dacă la originile sale, conceptul de opinie publică desemna părerea avizată a unei elite, trimițând la dezbaterile dintre cetățeni politic activi, astăzi, în epoca în care sondajele de opinie domină mass-media, opinia publică este redusă la radiografia diferitelor păreri. Și într-o lume în care părerile, „doxa” lui Platon, devin adevărate, mai poate exista „adevăr”?
Despre toate acestea și altele încă va fi vorba în conferința de duminică, 27 ianuarie, de la Sala Atelier a TNB”. Cristian PÎRVULESCU
Despre conferenţiar
Născut în 1965. Este politolog, comentator politic și activist pentru democrație și drepturile omului. Din 1992 predă cursuri de introducere în ştiinţa politică, politici comparate şi instituţii politice la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA Bucureşti, unde este decan din 2005. Participă la dezbateri publice din România în presa scrisă şi audiovizuală. Din 1999 până în 2013 a fost preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, iar din 2013 este preşedinte de onoare al acestei organizaţii.
A publicat mai multe cărţi şi articole de specialitate, între care Politici şi instituţii politice (Editura Trei, 2000, 2002), Partide şi sisteme de partide (Editura Universităţii „Dimitrie Cantemir”, 2000, 2007), Ştiinţa politică (Editura Universităţii „Dimitrie Cantemir”, 2001).
Din 2007 este membru al Consiliului Economic şi Social European (CESE), în cadrul căruia a redactat peste 20 de avize, în special în domeniile drepturilor omului, migraţiei şi educaţiei. Din 2015 prezidează Grupul Permanent de Studiu Imigraţie şi Integrare din cadrul CESE.
Pentru mai multe informaţii legate de bilete:
021.314.71.71 (Agenţia de bilete)
Biletele se pot achiziţiona şi online, pe www.mystage.ro