spot_img

OMAGIU lui IOAN PETRU CULIANU la 69 de ANI de la NAŞTEREA SA

Ioan Petru Culianu (n. 5 ianuarie 1950, Iași – d. 21 mai 1991, Chicago), istoric al religiilor, scriitor și eseist de origine română. A fost profesor de istoria religiilor invitat la Divinity School, University of Chicago. Discipol și protejat al lui Mircea Eliade. A fost asasinat prin împușcare, la 21 mai 1991, în WC-ul din clădirea Universității din Chicago, după ce primise cartea verde și urma să fie angajat ca profesor asociat la Divinity School (apud.Ted Anton). Crima nu a fost elucidată. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Petru_Culianu )

Reporterul: – Vă rog să vă prezentaţi cititorilor mei de mileniu al treilea!

Ioan Petru Culianu: – Cu mare plăcere! Mă numesc Ioan Petru Culianu… „Sunt născut în România şi… am crescut în valorile confesiunii ortodoxe…”

R.: – Care este deviza care v-a călăuzit în toată această viaţă pământeană?

I.P.C.: – Multe principii mi-au fost călăuză şi îndemn… gândind că… fiinţa umană este „produsul cel mai înalt al vieţii” şi reprezintă… „încoronarea creaţiei”. Firesc, pornind de la preceptul… „Dumnezeu este deasupra tuturor predicatelor pozitive”.

R.: – Aţi afirmat cândva că „trăiţi printre minuni de foc”.

I.P.C.: –  Da… Şi mi s-a confirmat…  Şi încă… „mi-e profund dor de dor… şi dor de logică, logos, aletheia, neaşteptata aletheia de dedesubtul formelor”. Şi-n acest spirit am scris Arta fugii…”

R.: – Este omul o fiinţă duală? Putem vorbi de paradoxuri fiinţiale?

I.P.C.: – Fireşte. „Unul dintre paradoxuri este că mă aflu în situaţie cu ceea ce nu există”. Personal, „mă definesc doar în raport cu ceea ce nu sunt, într-o formă logică negativă care sună aşa <nu sunt ceea ce nu sunt>”.

R.: –  În concepţia unui filosof, aceasta devine o „tetralemă imaginară”?!

I.P.C.: – De ce nu?! „Eu nu sunt ceea ce nu sunt”.

R.: – Putem presupune forma a fi „a unei aporii teologice”?

I.P.C.:  – „Dumnezeu se defineşte în raport cu lumea, dar nu este lumea…”

R.: – Suntem noi capabili să explicăm tripersonalitatea Sa divină?

I.P.C.: – E adevărat, în Vechiul Testament, Ieşirea (Exodul), capitolul 3, versetul 14, formularea este clară. „Atunci Dumnezeu a răspuns lui Moise: <Eu sunt cel ce sunt>”. Mesajul este clar. „Aşa să spui fiilor lui Israil: <Cel ce este m-a trimis la voi…>”.

R.: – Să nu uităm ce afirmă şi Părintele Profesor Dumitru Stăniloae:  „Dumnezeu e mai presus de orice înţelegere”. „Dumnezeu este existenţa supraexistenţială…

I.P.C.: – Dacă reflectăm puţin… se întreţese întrebarea…<Ce este viaţa?> Şi-un îndrăzneţ răspuns s-ar putea contura, astfel: <O fugă de contingent în Real, în anagogie, în ceea ce se cheamă fantastic>.

R.: Aveţi dreptate. Un traiect raţional, care ne călătoreşte-n timp… dinspre planul literar înspre cel mistic.

I.P.C.: Din perspectivă hermeneutică, avem în vedere sensul literar…

R.: … adică… acţiune, fapte, conştiinţă…

I.P.C.: … şi cel spiritual…

R.: … da…

I.P.C.: Acesta… fiind important… în sens alegoric, moral şi anagogic…

R.: Adică… simbolic, comportamental şi… anagogic…

I.P.C.: Ei, aici e cheia. Anagogicul vizează tocmai sensul unic al vieţii şi călăuzirea spre patria cerească…

R.: … dar… gândit de d-ta. …

I.P.C.: … din perspectivă hermeneutică… deşi, cum mărturiseam iniţial, am crescut în valorile confesiunii ortodoxe… Dar… studiul intens… influenţa maestrului meu… tot şi toate… şi-au pus amprenta… Asta e! Am acumulat prea multe cunoştinţe… M-am scăldat într-atâtea idei filosofice încât… interpretările mele se distanţează mult de…

R.: … exegeza biblică…

I.P.C.: Corect! Aceasta este menirea unui filosof al religiilor…

R: Îţi mulţumesc, Ioan Petru Culianu! De dincolo de timp şi spaţiu, îmbrăţişez amintirea d-ta. Tainice sunt cărările cunoaşterii, dar mult mai zvârcolinde cele ale autocunoaşterii!

I.P.C. Mă bucur că nu m-aţi uitat… Acest dialog… reprezintă… cel mai frumos dar… amintirii mele… astăzi, 5 ianuarie… ziua mea de naştere…

R.: Amintirea d-tale, Ioan Petru Culianu, adevărată mângâiere întru neuitare… şi imbold… întru lectură. Cărţile d-tale îşi aşteaptă cititorii!

(Iaşi, 5 ianuarie 1950- 21 mai 1991, Chicago) Dialog imaginar

 

Livia Ciupercă

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508