Muzeul Național al Literaturii Române Iași găzduiește, la Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), ”Telefonul Amintirilor”, o instalație care conectează trecutul și viitorul printr-o selecție de memorii, scrisori și amintiri. Dezvoltată de Asociația Punctart în cadrul inițiativei Muzeul Memoriei, ”Telefonul Amintirilor” este o instalație interactivă prin care vizitatorii pot asculta amintiri de la început de secol: selecție de pasaje reprezentative despre viața cotidiană din Primul Război Mondial despre Bucureștiul ocupat, Iași – capitală supraaglomerată și Dobrogea în Marele Război. De asemenea, cei care utilizează ”Telefonul Amintirilor” pot înregistra propriile amintiri, urmând să-și primească mesajul peste un an.
Muzeul Memoriei este un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național analizând momente istorice marcante din evoluția României și utilizând tehnologia ca limbaj comun cu publicul tânăr. Un loc al amintirilor în care trecutul se unește cu prezentul pentru a căuta în istoria fiecăruia perspective noi, uitate sau ignorate.
Muzeul Memoriei derulează în prezent proiectul Muzeul Memoriei: exPO, finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro)
Partenerii proiectului sunt Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI), Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea Ovidius Constanța, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Fundația Principesa Margareta prin Telefonul Vârstnicului, Asociația ARCHÉ.
Receptorul Telefonul Amintirilor de la Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca) poate fi ridicat de marți până duminică, în intervalul orar 10-17:00. Mai multe detalii despre Muzeul Memoriei se găsesc pe site-ul www.muzeulmemoriei.ro sau pe pagina de Facebook a proiectului.