spot_img

Zămislind poeme

Joi, 29 noiembrie 2018, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran“ din Timişoara, iubitorii de poezie l-au cunoscut pe domnul Ionel Aurel Simu, poetul carăşean-american, care îmbogăţeşte spaţiul liric al Banatului prin volumele de poezii ”Amurg fără mine” şi ”Striviţi de destin”, ambele apărute la editura timişoreană Mirton, în anul 2017. Juristul Aurel Bancu – invitat special, Dorina Măgărin şi Daniel Luca – gazdele evenimentului, dar şi profesoarele Mariana Strungă, Ana Caia, Lucia Elena Popa, Monica Condan şi domnul Dan Surulescu, medic-veterinar, au prezentat volumul de poezii ”Striviţi de destin”.

 

A fost o atmosferă plăcută şi prietenoasă, poezia şi comentariile fiind presărate de piese de muzică uşoară executate de Mihai Cobzaru, Dorina Măgărin şi Ionel Aurel Simu, dar şi muzică patriotică cântată de artista Maria Colgia şi de citirea de către juristul Aurel Bancu a unui mesaj despre unire de-al jurnalistului carăşean-australian Ben Todică.

Pare-se că eul liric s-a îndepărtat de moda zilei, a versurilor albe şi a descins înspre versuri simple, care pot deveni oricând texte pentru multe piese muzicale. Introspectiv cum este autorul, în volumul Striviţi de destin, are o reflecţie privind dragostea ca un sentiment devastator şi ardent: „Acum, poiana noastră/ e pustie, /iar vişinii oftează/ defrunziţi,/ fără de noi/ parc-au uitat şi ei, c-au fost cîndva/ atât de înfloriţi…“. Dar cum cea mai imprevizibilă metamorfoză nu-i exclusă, iubirea regăsită în mod real, nu oniric, înlătură singurătatea poetului şi pesimismul: „Mi se părea/ de-atâtea ori,/ că sînt îndrăgostit…/ şi chiar iubesc…/ Abia acum,/ într-o tîrzie toamnă,/ umblând hoinar/ la fel ca totdeauna,/ am întîlnit femeia/ ce-mi lipsea;/ şi am simţit întîia oară,/ ce minunat/ e să iubeşti doar una!!!“

Calea pe care înaintează poetul în cele 61 de poeme este înţesată de imaginile coloristice ale naturii sau ale spaţiului cosmic, care predispune la visare şi la apariţia amintirilor: „amurg“, „brazii“, „crin“, „dealuri“, „flori de cais“, „frunză“, „iernii“, „lac“, „merii“ „oceanul“, „palmieri“, „pădurea“, „plaja“, „poiana“, „primavara“, „salcîmii“, „spice“, „toamna“, „valul“, „zorii“, „noaptea“ – care ocupă un spaţiu aparte, drumul tainic ce duce în lumea cea adevărată, a pelegrinului „dezamăgit… şi obosit“ de a mai fi un luptător statornic pentru biruinţă într-o lume flamboiantă. Sacrul surdinizează în simboluri biblice căci aidoma „fiului risipitor“, „nostalgic după puritate“, Ionel Aurel Simu ne lasă libertatea să-i imaginăm biografia şi alege „ancorarea în vatra de unde-a plecat“: „Mă-ntorc nerăbdător acasă,/  mă-ntorc smerit şi gol la voi/ cu-aceeaşi paşi/ plecaţi demult,/ atunci cînd nu voiam s-ascult/ chemarea înapoi…/Şi cânt… şi plîng…/ şi-alerg pe drum,/ precum un rob din lanţ eliberat,/ mă-ntorc umil ca fiu risipitor;/ şi voi şedea la masă/ cu voi ca altădat’…“

Asemeni poeţilor din vechime, a romanticilor, dar asemănător şi zeului Ianus, cel cu două feţe opuse, din care una privea înainte, iar cealaltă privea înapoi, tot asfel în templul poeziei se dezvăluie înțelesurile celui ce le-a scris, de aceea mă întreb dacă a greșit sau nu a greșit Virginia Henderson, prima doamna a nursingului, când a socotit cele 14 nevoi fundamentale deoarece, după părerea mea, toate se reduc la una singură: nevoia de-a iubi și a fi iubit; lirismul cărăşanului – „suflet stingher“ – are ca temă predilectă eternul feminin. Aş aminti aici poemele: Ce minunat,  E rîndul meu…, Femei plângând, Idilă imposibilă, La capăt de drum (cîntec), Mai bine pleacă!, Poiana iubirii, Somn uşor, iubito!, Viaţă fără moarte împreună.

Visător şi creator de idei, plătind gir trecutului implacabil, printr-o analogie cu poezia lui Nicolae Labiş, Pasărea cu clonţ de rubin, Ionel Aurel Simu ne prezintă soarta poetului văzut de semeni ca „un nimeni pentru toţi…“ căci „nu pot fi/ ce alţii par să fie; / şi nici nu sînt/ ce poate-aş vrea să fiu, / dar cum am fost/ şi ce-am simţit trăind, / vor înţelege toţi într-un tîrziu“.

Dorina Măgărin, Timişoara, 29 noiembrie 2018

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508