În perioada 21 – 25 noiembrie 2018, cea de-a doua Tabără Cantus Mundi a fost locul de întâlnire a peste 40 de copii de etnii diferite: ruși lipoveni, turci, eleni și maghiari. În spațiul generos al Complexului Ciucaș din localitatea Tărlungeni, județul Brașov, copiii și tinerii au petrecut împreună 5 zile, interacționând în cadrul atelierelor educativ-culturale și activităților recreative incluse în programul taberei: ateliere de dicție, ateliere de cor și de creație, jocuri interactive și drumeții. Participarea a fost gratuită. Evenimentul a fost organizat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” prin Programul Național Cantus Mundi, în parteneriat cu Departamentul Pentru Relații Interetnice, cu sprijinul Primăriei Bucureşti, prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive.
Acestui proiect cultural de anvergură s-au alăturat formatori specializați în educația muzicală, dornici să faciliteze dialogul intercultural al tinerilor participanți la Tabăra Cantus Mundi. Tabăra Cantus Mundi Brașov este rezultatul unui parteneriat statornic cu Departamentul Pentru Relații Interetnice, prin care se dorește promovarea diversităţii lingvistice şi etnoculturale, cultivarea valorilor comune și a toleranţei. Primul proiect realizat împreună a fost Tabăra Cantus Mundi de la Durău, județul Neamț, care s-a desfășurat în perioada 31 octombrie – 4 noiembrie și a reunit 60 de copii și tineri aparținând celor 18 comunități etnice din România.
Activitatea Programului Național Cantus Mundi se intensifică în mod constant prin organizarea a peste 200 de evenimente anual, la nivel național, cu scopul de a promova și integra mișcarea corală în societatea românească. În acest sens, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” va aduce magia sărbătorilor de iarnă alături de sute de copii și tineri din rețeaua Cantus Mundi prin turneul național de Crăciun care se desfășoară în perioada 8 – 20 decembrie, în marile orașe din România – București, Slatina, Brașov, Cluj și Ploiești.
Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu sprijinul membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
După 7 ani de activitate, Programul a adunat sub umbrela sa peste 1.000 de coruri. Peste 30.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.
„Limbajul muzical este cea mai nobilă formă de eliminare a diferențelor sociale, etnice, religioase și rasiale.” – Ion Marin