Vineri, 16 noiembrie 2018, de la ora 15:00, la standul nr. 17, al Editurii Eikon, se va lansa volumul ”Zborul. Vis si destin”, de George Ioana (1922-1990), Editura Eikon, 2018, ediție revăzută și completată, conținând trei cicluri de poezii, file de jurnal, câteva articole de natură literară și de specialitate și un album de imagini. Introducere de Dumitru Ion Dincă, prefața de Prof. dr. Valeriu Avram, cuvânt înainte și îngrijire ediție de Elena Liliana Popescu. Invitați: Prof. dr. Valeriu Avram, Dumitru Ion Dincă, Elena Liliana Popescu. Moderator: Valentin Ajder.
***
Autorul, om de litere, a înţeles că Frumosul are nevoie de Simplitate pentru a rămâne Frumos şi că această puritate nu este decât a celor aleşi. Pentru criticul literar, materialul expus în primul capitol, „Visul meu”, poate reprezenta o sursă de analiză a unei construcţii literare savante, inspirate din relaţia autorului cu viaţa şi cu sine însuşi. Al doilea capitol, „Zborul ca destin”, cuprinde pagini de jurnal, care îl introduc pe cititor în atmosfera tensionată a anilor 1939-1944. Pentru români, care au de recuperat peste o jumătate de secol de uitare în literatura aeronautică din Europa şi chiar din întreaga lume, această carte este o adevărată misiune îndeplinită la superlativ.
Valeriu Avram
Cartea Zborul. Vis și destin, aflată la a doua ediție, realizată de doamna Liliana Popescu, este poate cel mai emoționant gest făcut pentru omul și cărturarul George Ioana, tatăl său, călător acum în imensitatea universului. „Se profilează-n zare, se joacă printre raze,/ lumini scânteietoare – aureole sfinte./ Sărută lin văzduhul, trăieşte în extaze,/ înalţă rugi divine aceluiaşi părinte” (Zburătorul).
Dumitru Ion Dincă
În cei 20 de ani care au trecut de la publicarea primei ediţii a cărții am remarcat interesul manifestat atât de aviatorii care au trecut prin experienţe similare în timp de război, cât și de cei din generaţiile formate ulterior la Școala „Zborului”. S-a conturat astfel ideea publicării unei noi ediţii, revăzute şi completate, a acestei cărţi-mărturie a dragostei autorului pentru zbor, pentru familie, pentru oameni, în general.
Elena Liliana Popescu