Luni, 5 noiembrie 2018, Biblioteca Națională a României a găzduit un recital excepțional, o demonstrație de patriotism cultural, un spectacol unic în care soprana Sorina Munteanu, pianista Viorela Ciucur și actorul Marius Bodochi au readus în atenția spectatorilor entuziasmați creația poetică si muzicală de la 1918. Volumul VI al Stagiunii de Colecție, ediția a II-a, este programat a-și impresiona spectatorii luni, 12 noiembrie 2018, de la ora 17.30, în sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22) și este parte a proiectului ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Administrației Fondului Cultural Național. De această dată va fi un spectacol pe cât de surprinzător, pe atât de spectaculos, pentru că Analia Selis, împreună de ceilalți membri ai grupului ArgEnTango: violoncelistul Răzvan Suma, pianistul Mariano Castro, bandoneonistul Omar Massa și violonistul Rafael Butaru, propun publicului o întâlnire cu tangoul. Vor răsuna atât cu tangouri tradiționale argentiniene, cât și tangouri celebre din repertoriul românesc. O atracție în plus va fi prezența perechii de dansatori Raluca Aldea – Csongor Kicsi. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Accentul expoziției adiacente va cădea pe tipărituri valoroase. Majoritatea partiturilor aparţin Editurii „Ţicu I. Eşanu”, cu ilustraţii prezentându-i pe cei care au lansat melodiile (Maria Tănase, Jean Moscopol, Virginica Popescu, Constantin Lungeanu etc.). Majoritatea melodiilor au fost lansate în cadrul spectacolelor prezentate la Teatrul de Revistă „Alhambra”.
Partitura tangoului El Choclo – este o ediţie Salabert şi conţine explicaţiile teoretice ale acestui dans, realizate de maestrul de balet Louis Robert.
Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi: Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.
Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro
Ansamblul ArgEnTango este alcătuit din:
ANALIA SELIS. După bine cunoscuta carieră în muzica comercială, Analia își direcționează activitatea către muzica argentiniană autentică – tangoul. Cele două ediții ale turneului Vă place tango?, cât și proiectul de mare succes Tango Simfonic, sunt dovada clară că tangoul este viitorul Analiei, o exprimare artistică veritabilă a unui argentinian. www.analiaselis.com
RĂZVAN SUMA.Solist concertist al Orchestrelor Radio și profesor la Universitatea de Muzică din București, dezvoltă o perpetuă carieră internațională de solist, cele peste 1000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut fiind apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele 12 CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului. www.razvansuma.com
MARIANO CASTRO.Împreună cu Narcotango, Mariano Castro – în triplă calitate: interpret, compozitor și orchestrator – a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria Cel mai bun album de tango. Cu aceasta trupă, dar și în calitate de pianist și chitarist solist, are la activ peste 25 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină. www.marianocastro.ro
OMAR MASSA.Ambasador al muzicii lui Piazzolla pe marile scene ale lumii, alături de artiști precum Placido Domingo, Omar Massa este prezent permanent pe scene ale marilor orchestre din America, Europa și Asia. Omar este component și fondator al cvartetului de bandoneoane Quatrotango și este invitat frecvent pentru a susține masterclassuri în întreaga lume. Vine în România special pentru acest proiect. www.omarmassa.com
RAFAEL BUTARU. Concertmaestru al Operei Naționale din București, al Orchestrei Române de Tineret a României și al Orchestrei Simfonice Naționale Române, violonistul Rafael Butaru este o prezență constantă pe scenele muzicale naționale și internaționale. În calitate de solist și ca invitat permanent al Festivalului SoNoRo, a susținut concerte alături de muzicieni precum Gilles Apap, Daniel Rowland, Răzvan Popovici, Diana Ketler și mulți alții.
Mai multe amănunte pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMR
Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
Co–organizator: Biblioteca Națională a României
Proiect co-finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Programul Oportunități la tine acasă (dezvoltat de UCIMR), Exces Music și Asociația Pro Valores
Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitivă.
Volumul 7 al Stagiunii de colecție va avea loc luni, 26 noiembrie, de la ora 17:30, atunci când cei mai valoroși tineri muzicieni, laureați al Concursului “Drumul spre celebritate” ediția a IX-a, desfășurat la începutul lunii la Palatul Mogoșoaia, vor evolua în fața marelui public, într-o gală care nu trebuie ratată.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
UCIMR este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.
Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.
De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.
Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.