spot_img

Festivalul Internațional MERIDIAN 2018, ediția a XIV-a – CONFLUENȚE

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România anunță organizarea Festivalul Internațional MERIDIAN 2018, ediția a XIV-a dedicată Centenarului Marii  Uniri, ce se va desfășura în București între 5 și 11 noiembrie. Sub genericul CONFLUENȚE, festivalul va aduce în fața publicului, în rol principal, creații de muzică nouă și jazz – în primă audiție absolută sau primă audiție în România – îngemănate cu prezența altor arte: poezie, dans, arte plastice, arhitectură, design interior, video, film, teatrul de păpuși. Cu acest demers se dorește apropierea de o audiență nouă, neobișnuită cu astfel de evenimente, care să descopere un univers provocator, în continuă schimbare, o adevărată oglindă a epocii actuale. Festivalul Internațional MERIDIAN 2018 vă invită la o săptămână de  întâlniri incitante, ocazii remarcabile de a asculta și admira creații și artiști din România, Polonia, Austria, Venezuela, Israel, Finlanda, Suedia, Mexic, Germania, Africa de Sud, Italia, Sebia, Coreea de Sud, Irlanda și multe altele.

Festivalul Internațional MERIDIAN 2018 va prinde viață datorită celor 121 artiști români și 12 muzicieni din străinătate care vor interpreta 134 de  lucrări, dintre care 34 în primă audiție absolută și 54 în primă audiție românească. Vor avea loc 28 de evenimente artistice, zece conferințe, trei lansări de partituri muzicale și CD-uri cu muzică contemporană, 2 expoziții pe teme de arhitectura.

Aula Palatului Cantacuzino, sălile Enescu, Operă și Multimedia, Auditorium ale Universității Naționale de Muzica București, Salonul de muzică din Casa Artelor Dinu Lipatti, sala Dalles a Universității Populare Ioan I Dalles, sala Frescelor a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, sala Studio a Universității Spiru Haret, vor găzdui numeroase evenimente – de la conferințe, expoziții, la recitaluri camerale, spectacole cross-media, concerte camerale multimedia.

Festivalul Internațional MERIDIAN 2018 se deschide luni, 5 noiembrie ora 17:00 în Aula Palatului Cantacuzino cu Recitalul susținut de GAUDEAMUS QUARTET – Filarmonica Brașov. Patru creații în primă audiție absolută compuse de Roman Vlad, Adrian Pop, Dan Dediu și Adrian Iorgulescu împreună cu o lucrare de Ulpiu Vlad alcătuiesc programul de deschidere al proiectului. Evenimentul este realizat integral cu spijinul Institutului Cultural Român.

Casa Artelor Dinu Lipatti va găzdui în patru seri consecutive, 8 – 11 nov, patru conferințe pe teme muzicale, șapte recitaluri camerale în care arta sunetelor va fi însoțită de poezie, live electronics.

 

În cele trei spectacole de la Sala Dalles, 8 – 10 nov, sunt propuse publicului trei aspecte diferite, incitatnte, rezultate din confluența unor expresii artistice diverse – muzică nouă, live lectronics, dans, proiectii de film. Aici, noutatea și îndrăzneala sunt vectorii imginației născute deopotrivă în România și Polonia.

Partener tradițional încă de la prima ediție, Universitatea Națională de Muzică București, în cele trei săli ale sale, oferă cu generozitate scenele artiștilor pentru 11 recitaluri de o mare diversitate expresivă.

Remember VIERU – 20 de ani readuce în prim plan creația unui compozitor al  ”generației de aur” într-un recital din Aula Palatului Cantacuzino.

Aceasta ediție s-a realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale, cel al co-organizatorilor: Institutul Cultural Român, Casa Artelor Dinu Lipatti, Universitatea Populară Ioan I Dalles – Primăria Capitalei și al partenerilor: Universitatea Naționala de Muzică București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Spiru Haret, Centrul de Informare Muzicală din România CIMRO, Muzeul Naţional George Enescu. Sunt aduse în prim-plan evenimente deosebite, susținute de artiști dedicați, care explorează noi universuri expresive care să stimuleze pe termen lung interesul publicului pentru creația actuală.

Organizatorul festivalului este Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), organizația profesională a breslei muzicienilor creatori. Ea este, potrivit statutului, o organizație profesională apolitică, funcționând ca persoană juridică de drept privat, asociație fără scop patrimonial, de utilitate publică. Actualmente U.C.M.R. numără circa 400 de membri care constituie elita componisticii și muzicologiei naționale. Intrarea în Uniune se face pe criterii de înaltă performanță, legate de pregătirea de specialitate și de anvergura activității personale, la recomandarea biroului secției din care dorește să facă parte solicitantul. Uniunea are filiale în țară, în orașele Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Sediul central este în București, în Palatul Cantacuzino, donat în beneficiul muzicienilor români de George Enescu și de soția acestuia.

 

Programul tuturor evenimentelor din festival se găsește pe : https://www.facebook.com/MeridianFestival/

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508