Joi, 29 noiembrie 2018, ora 19:00, la Ateneul din Iași, Sala Mare de Spectacole ”Radu Beligan” (str. Ion Creangă, nr.14), asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenții prezintă a noua secvență a programului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018. În 10 orașe din România (Satu Mare, Timișoara, Cluj, Galați, Sighișoara, Brașov, Sibiu, Constanța, Iași și București), Mike Godoroja & Blue Spirit (Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, chitară solo, Tibi Duțu, chitară bas, Dorian Pîrvu, pian și sintetizator), Marius Mihalache, Eugen Mihăescu, Marcian Petrescu, Rareș Totu și Dan Mircea Cipariu vor prezenta un show unic de poezie și blues.
12 sintetizatoare, 11 instrumente cu corzi, 5 orgi și un set de 30 de unități de percuție reprezintă matematica unui altfel de show – 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA ! Transmisia video stream a show-ului este realizată cu 11 camere, 54 de unități de ecran LED ULTRA HD, toate acestea sub bagheta lui Dragoș Burlacu cel care a realizat transmisiile festivalurilor de la Brezoi, Tg Mureș și Panorama Ghelari. Luminile și efectele sunt realizate de către Tzetze, designer-ul român al legendarelor formații ”Compact”, ”Roșu și Negru” și actualmente al lui Richard Clayderman. Sunet surround (11 canale) este realizat de către multipremiatul chitarist ardelean Rareș Totu. Producția este semnată de către Dan Paraschivescu, un guru al echipamentelor vintage de scenă din România.
În cadrul show-ului va fi prezentată și oferită publicului timișorean antologia centenară 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, apărută la Editura Tracus Arte din București, imprimată, în septembrie 2018, în 1000 de exemplare (prima ediţie!), din care 50 numerotate de către editor, cu un timbru sec de Mihai Zgondoiu. 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA este un program de educaţie culturală, multiart și un program dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 prin dezvoltarea de abordări interculturale și multidisciplinare pentru două genuri de nișă: Poezia și Blues-ul contemporan. Au fost invitați în antologia centenară 10 poeți (5 poete – Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru și 5 poeți – Dan Coman, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban), din generații și geografii literare diferite, câștigători, în ultimii ani, ai unor premii naționale și internaționale de prestigiu, câteva dintre cele mai autentice și carismatice voci ale literaturii române contemporane. Selecționer: Dan Mircea Cipariu, președintele Asociației Euro CulturArt. Antologia centenară este însoțită de un trialog de poezie 10×10 semnat de Dan Mircea Cipariu, Mike Godoroja și Mihai Zgondoiu.
Parteneri media: Radio România Cultural, Viva Fm și AgențiadeCarte.ro.
Partener al turneului: Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor.
Intrarea este liberă!
“NĂSCUT ÎN ROMÂNIA este proiectul mult așteptat de mine…Aproape 20 de ani mi-au trebuit ca să înțeleg că ceea ce am eu de spus este aici și AICI înseamnă România, o țară ce trăiește prin oamenii și viețile lor, prin mine și propria mea călătorie prin viață și asta nu e puțin lucru deloc! A fi născut aici nu este o rușine sau o mândrie mai mare decât a fi american, neamț sau coreean…Aici sunt părinții și copiii mei, sunt îngropați bunicii și mătușile mele, sunt prietenii mei de suflet, sunt anii superbi de facultate, aici e spiritul lui Johnny Răducanu și al lui Florian Pittiș, aici este publicul pe care îl iubesc și îl cinstesc… și asta nu e puțin lucru…înseamna TOTUL!”, a declarat Mike Godoroja.
”Am propus o întâlnire 10X10, sub semnul identității, al poeziei și al blues-ului. Poezia este cea mai subtilă formă de exprimare în limba română și elementul care asigură, prin stilistică, prin imaginea poetică și, mai ales, prin imaginal, identitățile noastre cele mai organice de gândire și de limbaj. Born in Romania, parafrazând un celebru imn-rock american, este pentru mine suma invizibilă a unor biografii subiective și poetice cu care putem salva și limba română, și identitățile noastre atât de expuse bolilor post-moderne. Și cum poezia și blues-ul sunt și ele fântâni ale darurilor de limbă și son interior, vă invit să vă gândiți fiecare dintre voi la o Românie care încă mai gândește în versuri și mai cântă în blues”, a mărturisit Dan Mircea Cipariu, inițiatorul și coordonatorul programului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA.
În cadrul show-ului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, filmat cu 11 camere de înaltă definiție pentru transmisia live, publicul va descoperi efecte vizuale și audio de ultimă generație, într-o formulă scenografică și regizorală care pune accent pe momentele de dialog dintre mari personalități ale lumii românești și discursurile muzicale și poetice în direct. O orgă electrică Hammond, creată de Laurens Hammond și John M. Hanert în 1935, o orgă electrică Vox Continental din 1957, la care s-au făcut multe piese THE DOORS, precum și cel mai celebru sintetizator creat în anii ’70, MOOG, la care au cântat legendele Keith Emerson și Herbie Hancock, sunt câteva dintre instrumentele prezentate în cadrul turneului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA. “Sunt un împătimit al sunetelor, al instrumentelor cu timbre valoroase, unice, al tehnicilor care aduc sonoritățile arhaice în zilele noastre și le combină cu efecte acustice tradiționale, inedite, modelând un produs cultural al lumii, în care rădăcina românească se identifică fără greutate. E un vis mai vechi pe care acum îl pot duce la îndeplinire, cu muzicieni români și instrumente din toate colțurile lumii. Iar acest lucru se întâmplă aici, în România”, a precizat Mike Godoroja.
MIKE GODOROJA a cântat în mai multe formaţii ca MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT, DOUBLE FANTASY, BLUE SPIRIT ş.a. şi se bucură de o bogată activitate discografică, în cadrul căreia amintim albume ca „Hippie cu diamante”, „Balkanic zeppelin”, „Capra Vecinului” etc. Cunoscut realizator de emisiuni radio şi televiziune de profil blues, jazz şi rock, producător artistic pentru spectacole de jazz, Mike Godoroja a produs şi albume ale unor importanţi artişti ca Johnny Răducanu, Iris, Mircea Tiberian, Felicia Filip etc. Mike Godoroja este un cunoscut realizator de televiziune profil blues, jazz şi rock, precum şi un foarte bun artist care, alături de formatia sa Blue Spirit (Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, chitară solo, Tibi Duțu, chitară bas, Dorian Pîrvu, pian și sintetizator), este considerat unul dintre cei mai importanţi piloni ai blues-ului autohton.
MARIUS MIHALACHE, muzicianul care a reuşit să confere ţambalului valenţe, subtilităţi şi rezonanţe incredibile, rivalizând cu sonorităţile specifice muzicii clasice, este muzicianul care a reuşit să-i confere acestui instrument, specific orchestrelor de muzică populară, valenţe, subtilităţi şi rezonanţe incredibile, rivalizând cu sonorităţile specifice muzicii clasice. A început să cânte de la vârsta de 6 ani, iar afirmarea lui a avut loc dincolo de granițele țării. La 17 ani interpreta pe scena Operei Scala di Milano arii celebre compuse de Rahmaninov, Chopin, Schumann, Schubert sau Mozart. Cel mai important moment din viața sa de artist este întâlnirea cu acela care îi va fi mentor, renumitul artist american Chick Corea, cântând în deschiderea câtorva concerte ale acestuia. Apoi cântă și înregistrează alături de Gloria Gaynor, Nina Simone, Steve Vai, Kitaro şi de alţi muzicieni, cunoscuţi pe plan mondial. Înainte de lansarea primului său album în 1998, artistul compune coloana sonoră pentru mai multe filme și seriale TV, cum ar fi Asfalt Tango (1995), Filantropica (2002), Garcea și oltenii (2002), La urgență (2006), Ticăloșii (2007) etc. În 1998 lansează primul său album de etno-jazz “Eclipse”, urmat de altele (cel mai recent, apărut în 2017, Săftiță) și de colaborări, o perioadă în care abordează mai multe stiluri, de la jazz la muzică țigănească. Gândul de a se stabili pe continentul american poate că a încolțit chiar în anul 2015, pe când era invitat de Cosmin Chivu (Director of the BA in International Performance Ensemble at the Pace School of Performing Arts) să facă parte din distribuția piesei celebre “Our Class”, scrisă de Tadeusz Slobodzianek, Broadway, NYC. De asemenea are o serie de colaborări cu Ovidiu Lipan Țăndărică, Steve Vai și Kitaro, precum și cu alți artiști cunoscuți pe plan internațional.
EUGEN MIHĂESCU vede lumina zilei în 29 noiembrie 1962. Creator de muzici și nu compozitor, textier și nu poet, instrumentist și nu chitarist, om ”de” și nu din trupa…Părinții l-au dat de mic la lecții de pian, instrument pe care l-a învățat doar tehnic, pedagogic, și pe care nu l-a numit ”prietenul meu cel mai bun”! ”Era mult mai dificil să car după mine ditamai pianul sau pianina și atunci…Acesta a fost momentul când mi-am găsit o altă iubită, alături de care am rămas până în ziua de azi: CHITARA! EA m-a apropiat de foarte multe vise, care, mai apoi, au devenit realitate! Am creat împreună un nume de referință în cartea rock-ului autohton: KRYPTON. Ne-am plimbat împreună prin toată țara asta faină, cunoscând pe parcursul anilor oameni la fel de frumoși! Tot amândoi, am scris și am orchestrat zeci și zeci de piese, albume, și am susținut concerte, alături de voci remarcabile în peisajul pop-rock-ului românesc. Am câștigat marile premii la festivalurile de profil, am staționat perioade lungi pe primele locuri în top-urile de specialitate la mai multe secțiuni – trupe rock, instrumentiști, melodii, albume (vezi arhiva Top-Pop-Rock-F.S.U./Andrei Partos-top radio/emisiuni tv- Magdin). Poezia aceasta frumoasă dintre mine și chitară a creat multe titluri cu care m-am apropiat de public: KRYPTON (10 albume), AXA PROJECT– ”No Comment” – CD (fusion band – în deschiderea concertelor Jack Bruce, Paul Rodgers și Jan Akkerman), GUITAROMANIA, 1993/2018 (2 albume, 1993/2018), ACOUSTIC PARK (”Pariu cu Inima”-CD). Guitaromania ’93, poate singurul album rock-instrumental apărut în spațiul mioritic. Acum, la sfârșit de scurtă prezentare, recunosc că e o mică diferență între noi, între mine și ea – CHITARA-FENDER, aceea că doar eu sunt NĂSCUT ÎN ROMÂNIA!”, a mărturisit Eugen Mihăescu.
MARCIAN PETRESCU (născut la 1 ianuarie 1974) este cotat în prezent drept CEL MAI BUN MUZICUȚIST DE BLUES din România, cu un sunet și o prezență scenică la același nivel cu a omologilor săi din SUA. Este, de asemenea solist vocal, textier, compozitor, profesor de muzicuță, technician reparator de muzicuțe, realizator de emisiuni radio. La frageda vârstă de 8 ani, descoperea muzica pe benzile de magnetofon ale bunicului său, fiind marcat definitiv de artiști ca Ray Charles, Santana, B.B. King, Johnny Cash, Harry Belafonte, Memphis Slim, Elvis Presley, etc. Pasiunea sa pentru blues a dus cumva logic la dorința de a învăța să cânte la muzicuță, pe care a început s-o studieze ca autodidact la vârsta de 22 de ani. În anul 2000 a început activitatea de profesionist punând bazele formației TRENUL DE NOAPTE. Între anii 2003-2007 a activat alături de Mike Godoroja în trupa BLUE SPIRIT, alături de care a înregistrat albumul CAPRA VECINULUI (2006). A revenit în cariera solo alături de TRENUL DE NOAPTE în septembrie 2007, cu care a lansat până acum 3 albume: DEPENDENT DE BLUES (2007), POVEȘTILE BLUESULUI (2009) și DESCÂNTECE DE BLUES (2012) + 1 album SOLO – DRIFTING BLUES (2018). Marcian este până în prezent UNICUL MUZICIAN ROMÂN DE BLUES care a reușit performanța de a avea ca invitați pe albumele sale de studio, din 2009, 2012 și 2018, trei muzicieni legendari din bluesul American (SUGAR BLUE și CHARLIE MUSSELWHITE) – ambii laureați cu premiul Grammy, și pe RICK ESTRIN (multiplu laureat BLUES MUSIC AWARDS). Pe lângă blues, Marcian și-a pus amprenta cu mare impact și pe înregistrările de studio ale unor artiști din muzica ușoară, pop, pop-rock, hip-hop și folk: 3 SUD EST, Margareta Pâslaru, Marcel Pavel, Direcția 5, C.I.A. (Craiova Independent Artists), Victor Socaciu, Vasile Șeicaru, Adrian Sărmașan, Guess Who. În paralel, Marcian predă lecții de muzicuță și face muncă de cercetare în domeniul sunetului de muzicuță, punând la punct, după o muncă de doi ani, un sistem de sunet unic în acest moment la nivel mondial! Are în pregătire o carte, care se va intitula „GHIDUL MUZICUȚISTULUI ÎNCEPĂTOR”, pe care speră să o lanseze în anul 2019.
RAREŞ TOTU, născut în 27 septembrie 1965 la Cluj-Napoca. La vârsta de 7 ani a început să ia lecții de pian, dar s-a hotărât să devină chitarist după ce a văzut un film regizat de Martin Scorsese care avea să-i schimbe viața: The Last Waltz (featuring Eric Clapton, printre alții). Debutează în 1980 la 15 ani, devenind în scurt timp un obişnuit al festivalurilor de blues şi jazz din ţară şi din Europa. Chitarist, vocalist, claviaturist, producător muzical, expert consultant în domeniul chitarelor electrice și al echipamentelor de scenă (în special al amplificatoarelor și efectelor de chitară), compozitor, inginer de sunet cu experiență dobândită în afara țării, este singurul artist român care a câştigat titlul de „Chitaristul Anului” în două ţări diferite: România (1987) şi Ungaria (1992). A colaborat cu artiști de renume din țară și din Ungaria, Germania, Austria și SUA. A cântat în deschiderea mai multor trupe de renume internațional, dintre care: Deep Purple, Uriah Heep, Iron Maiden, Winger.
DAN MIRCEA CIPARIU (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ,,Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între, 2011 și 2018, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În prezent, lucrează la tema doctorală de cercetare „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.
MIHAI ZGONDOIU (n.1982) este artist, curator și galerist cu studii masterale și doctorale în domeniul artelor vizuale. Începând cu anul 2014 predă ca asist. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte din București – FADD, dep. Design. În practica sa artistică, oscilează cu lejeritate într-o arie largă de genuri și tehnici vizuale, de la desen, colaj și print experimental, la video-instalații, acțiuni-performance și intervenții urbane. Proiectele sale evocă un spirit critic (și autocritic după caz) față de clișeele de gândire din societatea noastră actuală, parodiind falsele valori și icon-uri create de noile media prin diferite tipuri de propagandă fake news. Cele mai recente expoziții/proiecte personale sunt: Fighting with Mozart!, Galeria Creart – București 2018, EXTRAfaces, Galeria Uj Kriterion – Miercurea Ciuc 2017, Fight with Mozart!, RKI – Vienna Contemporary (AT) 2017, New Wall – Calina. spațiu de artă contemporană Timișoara 2017, Dada Brancusi, Galeria MB-XL Bruxelles (BE) 2016 & Galeria Galateca – București 2016, The Artist’s Golden Hand, Galeria FivePlus – Viena (AT) 2014 & Galeria Aiurart – București 2013, Lenin’s Sleep, Piața Presei – Bucureşti 2011, The Red Line, Centrul Național al Dansului din Bucureşti 2011, The Red Carpet, Curtea Muzeului Schlooss – Linz, (AT) 2011, Freedom as Visual Pattern, Galeria Hampden – Incubator Art Space, Amherst, Massachusetts (USA) 2010, Me Matrix, Galeria Calina – Timișoara 2009, Me, Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal Sibiu 2008. A mai participat în expoziții/proiectele de grup: RERE. Overriding Design with Art and Vice-Versa – Vienna Design Week 2016 (AT), DADADA – Media Art Festival – Muzeul de Artă – Arad 2016, Transformation – Muzeul Beelden Aan Zee, Haga (HO) 2014, BB6 (Bucharest International Biennial for Contemporary Art) 2014, IEEB4 & IEEB7(International Experimental Engraving Biennial 2010, 2016), Now Art Now Future (The International Biennial of print – Vilnius 2008), lucrările sale aflându-se în colecții particulare și de stat: Colecția de Artă Luciano Benetton (IT), Colecția de artă Alain Servais (BE), Colecția de artă Avium (RO), Colecția de Artă Daniel Ștefănică (RO), Colecția de Artă Năsui (RO), Colecția de Artă Herczeg (RO), Fundația Calina (RO), Colecția de Artă DFEWA (DE), Muzeul de Artă Vizuală, Galați (RO), Muzeul Florean de Artă Contemporană- Baia-Mare (RO), Muzeul Naţional de Artă- Satu Mare (RO).
Turneul 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA
Cluj, 12 noiembrie 2018, ora 19.00, Casa de Cultură a Studenților
Galați, 14 noiembrie 2018, ora 19.00, Teatrul Dramatic ”Fani Tardini” / invitat special: Nora Iuga
Sighișoara, 18 noiembrie 2018, ora 19.00, Casa de Cultură ”Mihai Eminescu” / invitat special: Ioana Crăciunescu
Brașov, 20 noiembrie 2018, ora 19.00, Centrul Cultural Reduta / invitat special: Teodor Dună
Sibiu, 22 noiembrie 2018, ora 19.00, Teatrul Gong / invitat special: Rita Chirian
Constanța, 27 noiembrie 2018, ora 19.00, Teatrul de Stat / invitat special: Andra Rotaru
Iași, 29 noiembrie 2018, ora 19.00, Ateneul din Iași
București, 1 decembrie 2018 / invitați speciali: Ioan Es.Pop și Bogdan O. Popescu