România va fi prezentă la cea de-a 22-a ediție a Târgului Internaţional de Carte de la Cracovia, cu un stand național, organizat de Institutul Cultural Român de la Varșovia, marcând astfel a treia participare consecutivă la această sărbătoare a cărţii, unde anii trecuţi autorii români au repurtat succese peste aşteptări. Ediţia din acest an se desfășoară în perioada 25-28 octombrie 2018, la Centrul Internaţional pentru Târguri şi Congrese EXPO Kraków. La standul românesc vor fi expuse şi oferite spre vânzare publicului numeroase volume și publicații apărute în Polonia în ultimii ani, de asemenea dicționare și albume despre România. Astfel, publicul va putea cumpăra volume de autori români, traduși în limba polonă, un loc aparte avându-l proaspăta serie „România astăzi”, inițiată de Editura Universitas de la Cracovia, sub coordonarea poetului, traducătorului și istoricului literar, Jakub Kornhauser.
Seria își va avea premiera chiar la târgul cracovian. Pe parcursul a cinci ani (2018-2022), editura și-a propus un program ambițios, cu câte cinci cărți românești publicate în fiecare an. Primele lucrări apărute sau în curs de apariţie sunt: Cum s-a românizat România, de Lucian Boia, Sexagenara și tânărul, de Nora Iuga, Despre limită, de Gabriel Liiceanu, Negustorul de începuturi de roman, de Matei Vișniec, Soldații. Poveste din Ferentari, de Adrian Schiop.
La standul românesc nu vor lipsi alte noi volume, publicate în acest an în Polonia: Falsul Dimitrie, de Dumitru Crudu, finalist în acest an la Premiul „Poetul European al Libertății”, Vizuina luminată, de Max Blecher (premieră de târg), Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor, de Adrian Cioroianu, Diavolul în istorie, de Vladimir Tismăneanu, Dracula, de Matei Cazacu. Vor fi disponibile, de asemenea, două reeditări ale unor cărți deosebit de apreciate în Polonia, ale căror ediții precedente s-au epuizat complet: colecția de eseuri Sacru-Mit-Istorie, de Mircea Eliade, și De ce este România altfel?, de Lucian Boia, dublu volum conținând De ce este România altfel? și România, țară de frontieră a Europei.
Un alt volum prezentat publicului cracovian în premieră va fi importanta antologie intitulată Insula latină. Antologia nonficțiunii românești, publicată de Fundația Karta în toamna acestui an. Lucrarea cuprinde texte semnate, printre alţii, de Martha Bibescu, Mihail Sebastian, Alexandru Paleologu, Virgil Ierunca, Dan M. Brătianu, Lilly Marcou, Regina Ana a României, Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, Gheorghe Leahu, Doina Cornea şi Corneliu Coposu.
Literatura română va fi promovată şi printr-o serie de broşuri şi alte materiale promoționale în limba polonă, pregătite de ICR Varşovia, prin care se fac cunoscute publicului noile apariții de carte românească pe piața poloneză şi se anunță volumele aflate în pregătire pentru perioada următoare. În ultimii ani s-a înregistrat un adevărat record publicistic românesc în Polonia, apărând în traducere poloneză peste 40 de volume ale unor autori români.
Prezența românească la târg va fi sporită de expoziția de fotografie „Transilvania 2018 prin ochii fotografilor polonezi”. Proiectul este rezultatul „Întâlnirilor Fotografilor Polonezi, Ediția a XII-a – Transilvania 2018” și este rodul muncii a opt fotografi din Toruń, Gdańsk, Varșovia, Radomsko și Głogów. În perioada 11-17 iunie 2018, pornind de la baza stabilită la Saschiz, artiștii au vizitat cu aparatele de fotografiat satele, orașele și orășelele transilvănene, de la Mediaș la Bran.
Târgul Internaţional de Carte de la Cracovia este al doilea, ca mărime, printre evenimentele de acest tip din Polonia. Cu peste 700 de expozanţi din 20 de ţări şi peste 70.000 de vizitatori, târgul este deschis publicului pe durata a patru zile şi găzduiește edituri poloneze şi străine, instituţii culturale locale, dar și internaționale, librării, asociaţii care s-au impus pe piaţa poloneză a cărţii.
În acest an, ţara invitată este Suedia. Nu vor lipsi cărți ale editorilor din Germania, Franţa, Spania, Italia, SUA, Marea Britanie.