spot_img

Începe ”Les Films de Cannes à Bucarest”, în București, Timișoara și Arad

Ediția a 9-a a ”Les Films de Cannes à Bucarest începe vineri, 19 octombrie 2018, la Cinema PRO, cu filmul ”Everybody Knows”, în prezența regizorului iranian Asghar Farhadi.

Tot vineri, 19 octombrie, începe și ”Les Films de Cannes à Timișoara” (19-21 octombrie), la Aula Magna a Universității de Vest. Cinefilii timișoreni îl vor avea în prima seară ca invitat special pe regizorul mexican Carlos Reygadas, la premiera filmului său ”Nuestro Tiempo”.

”Les Films de Cannes à Arad se deschide tot vineri, 19 octombrie 2018, la Cinema Arta, pentru trei zile. Invitata specială a primei seri este regizoarea Zsófia Szilágyi, cu ”One Day, filmul său de debut, premiat la Cannes.

14.000 de bilete s-au vândut în avans pentru Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Băneasa Shopping City Grand Cinema&More și CINETic.

Din surprizele primelor zile menționăm participarea la festival al regizorului Gaspar Noé. Regizorul revine în România, ca invitat al Les Films de Cannes à Bucarest, pentru a treia oară, și se va întâlni cu publicul pe 21 octombrie, la Cinema PRO, la proiecția filmului Climax, supranumit de criticii de la Variety drept „cea mai recentă incursiune în Iad” a incorigibilului regizor.

Anul acesta, Les Films de Cannes à Bucarest aduce în premieră trei expoziții de fotografie. La Cinema PRO publicul va avea ocazia să admire fotografiile de pe covorul roșu de la ediția din acest an a festivalului de la Cannes făcute de artista Samina Seyed. La Apollo 111, HUB-ul festivalului, vor fi expuse, în cadrul Focus Mexic, fotografii realizate de regizorul Cristian Mungiu la Morelia. Iar la Cinema Muzeul Țăranului vor putea fi descoperite imagini behind the scenes din activitatea regizorului Lucian Pintilie.

Cele patru filme din prima vineri a festivalului bucureștean vor avea fiecare invitați.

Prima proiecție a serii este povestea de dragoste Shéhérazade, de Jean Bernard Marlin. Debutul venit direct din Semaine de la Critique va fi proiectat în prezența regizorului, la Cinema Elvire Popesco.

La cinemateca Union, la proiecția din cadrul Focus Mexic, The Untamed, de Amat Escalante, publicul îl poate întâlni pe Manuel Claro, directorul de imagine care a lucrat cu regizorul mexican dar și la ultimele filme ale lui Lars Von Trier.

În paralel, la Cinema Muzeul Țăranului, cinefilii pot opta pentru începutul Omagiului Pintilie, cu filmul Balanța și documentarul Filmare/Filmage, realizat chiar în timpul filmărilor, în 1992. La proiecție vor fi prezenți producătorul Marin Karmitz, actorii Maia Morgenstern, Marcel Iureș și Ioan Chelaru și regizorul Gabriel Kosuth. Marin Karmitz va fi întâlnit și duminică, la proiecția filmului său Coup pour coup.

Gala de deschidere îl aduce pe scena Cinema PRO pe regizorul câștigător de premii Oscar Asghar Farhadi. El va fi revăzut la masterclassul după proiecția filmului A Separation, de sâmbătă, la Elvire Popesco și la introducerea filmului About Elly, de duminică, la Cinemateca Union.

Sâmbătă, visătorii vor petrece seara la Cinema PRO, cu tinerii din Burning, adaptarea după Haruki Murakami regizată de Lee Chang-dong, care va intra la final prin skype pentru o discuție cu publicul. Zsófia Szilágyi va sosi în București pentru proiecția filmului ei, One Day, despre o mamă în luptă cu ziua care are doar 24 de ore.

Tot sâmbătă, la Cinemateca Union va rula Japón, debutul regizorului Carlos Reygadas. Acesta va susține un Q&A la finalul filmului care l-a propulsat direct în topurile criticilor de la Cannes. El va putea fi întâlnit și duminică, la Our Time, cel mai recent film, cu premiera la Veneția toamna aceasta. Our Time/Nuestro Tiempo îl surprinde pe Reygadas în calitate de regizor, scenarist și actor principal, iar alături de el joacă întreaga sa familie. Regizorul și soția sa, editoarea și actrița Natalia Lopez vor fi prezenți la proiecția urmată de masterclass.

Les Films de Cannes à Bucarest invită spectatorii să își rezerve din timp locul la filmele și discuțiile care îi interesează, iar serile, după proiecții, ei sunt așteptați la un pahar de vin, la Apollo 111 (Str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23 – 25) să povestească despre filmele zilei și despre cele care vor urma.

Biletele și rezervările, inclusiv cele pentru proiecțiile cu intrare liberă, sunt disponibile online prin Eventbook.ro și la casele de bilete ale cinematografelor. Subtitrările disponibile pentru fiecare film se pot găsi începând de astăzi pe programul festivalului.

Urmăriți toate informațiile și programul festivalului pe site-ul filmedefestival.ro și pe pagina oficială de Facebook sau pe Instagram.

***

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Susținut de: BRD – Groupe Société Générale

Mașina oficială a festivalului: Renault

Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova

Ediția a noua a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.

Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria Municipiului București, prin ARCUB, realizat cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanța Comisiei Europene în România, DACIN SARA, CREDIDAM.
Parteneri: Air France, KLM, Institutul Cultural Român, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, Hotel Cișmigiu, UPS, Defi, SERVE, Universitatea Hyperion, Librăria Kyralina, L’Atelier des Fêtes.

Văzut de: Radio Guerrilla

Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Zile și Nopți, Elle, Glamour, Observator Cultural, Agerpres, News.ro, AListMagazine, Scena9, Senso TV, Tonica, Ziare.com, Business24, Cinemap, The Institute, DoR, Liternet.ro, Cinemagia, Movienews, Ziarul Metropolis, AaRC, Igloo, Banchiza Urbană, Cinefan, Cineghid, FilmSi, Sub25, FilmMenu, RFI. Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508