Editura Rediviva din Milano anunță o nouă apariție editorială: Anuarul “Repere de istorie și cultură românească în anul Centenarului României Mari” a patra ediție, 118 pagini, tipărită color, o publicație omagiu dedicată Anului Centenarului României Mari (1918-2018). Din cuprinsul lucrării amintim articole și studii de istorie care reliefează actul istoric al Unirii de la 1918 (Fascinația Marii Uniri – Ioan Aurel Pop, președinte al Academiei Române), texte legate de documentele Marii Uniri de la 1918, actul Marii Uniri în actualitate: Prof. Cesare Alzati s.a. La 100 de ani de la Unirea de la 1918 sunt amintite și momente legate de fondarea Legiunii Române în Italia în vara anulului 1918, rolul unor personalități italiene în campania de solidaritate desfașurată la Roma în anii 1917-1918, rolul Prof. Simion Mândrescu în Italia și activitatea sa misionară în folosul cauzei românești, Italienii în slujba marii Uniri. Mărturii inedite. (etc.). Un important mesaj legat de semnificația Anului Centenar îi aparține ambasadorului României în Italia, George Gabriel Bologan: „România mare o idee politică și națională” .
Proiectul editorial a fost sprijinit de Ministerul Românilor de Pretutindeni. Publicația va fi distribuită gratuit în rândul comunității românești din Italia.
Redacția Anuarului: Florentina Niță, Maria Floarea Pop, Ingrid B Coman,
Grafică și tehnoredactare: Gabriel Popescu
Edție îngrijită de Violeta Popescu.
Redacția Anuarului Repere de Cultură Românească în Peninsulă se bucură să vă poată oferi din nou la editura Rediviva, al patrulea volum, pe care îl dedicăm în acest an Centenarului Marii Uniri. Este modestul nostru gest de recunoștință și de cinste dată celor care prin voința, lupta și jertfa lor, i-au adunat pe români laolaltă în anul de grație 1918, i-au așezat la casa lor, cu limba și istoria comună. Paginile Anuarului de față reunesc gânduri ale contemporanilor, diplomați sau istorici, texte și documente istorice de la 1918, menite să ne redea frumusețea acestor înălțătoare momente, și mai cu seamă chipuri de oameni, de mesageri, de la intelectuali, oameni de stat, până la oameni din popor, care au avut curajul și tăria să privească la viitorul neamului românesc. Câteva crâmpeie de istorie ne readuc aminte și de fapte comune petrecute la 1918 aici in Italia, unde vremelnic sau nu, ne aflăm acum mulți dintre noi. Este un adevăr faptul că Marea Unire reprezintă prin excelență opera tuturor românilor, militanți din toate provinciile, fără a putea uita jertfa de sânge a celor câteva sute de mii de soldați români morți în timpul Primului Război Mondial.
Cineva spunea că, opusul dragostei nu este ura, opusul sănătății nu este boala, opusul memoriei nu este uitarea, opusul la toate acestea, este indiferența. Uitarea poate sa vină de la puțina grijă în a reitera în gândul generațiilor momente din istoria poporului, dar indiferența este cu mult mai gravă, întrucât ea denotă nu doar lipsa de interes față de trecut (cunoașterea în fapt), dar mai ales o notă de superficialitate, exprimată în raport cu aceste valori. Memoria este forma unui adevăr afirmat, este în parte singura justiție de care se pot bucura cei care ne-au transmis valorile poporului din care facem parte. Cert este că patriotismul de astăzi, nu mai este cel de secol XIX și e firesc să fie așa. Lucrurile au evoluat, exprimarea îmbracă alte forme, dar ceea ce rămâne indiscutabil sunt ideile care stau ca niște piloni la baza națiunii române, la baza națiunilor europene.
Paginile noastre, pentru care mulțumim celor care au avut bucuria să ni se alăture, le adresăm tuturor, într-o reînnodare istorică fugară, celor care țin să fie părtași mai ales cu sufletul lor, la această mare sărbătoare a familiei românești. Centenarul este sărbătoarea familiei noastre românești acolo unde se găsește ea. O familie poate să își aibă unii dintre copii trăitori pe alte meleaguri, dar la o mare sărbătoare, caută cu toții să se reîntâlnească, cei de acasă cu cei de departe, și să retrăiască, împreună, emoția momentelor trecute. (Violeta Popescu, 14 septembrie 2018)