Asociația Editorilor din România salută decizia de marți, 2 octombrie 2018, a miniștrilor de finanțe din UE de a permite statelor membre să alinieze nivelul TVA la cartea electronică cu cel aplicat cărților tipărite. Reunit la Luxemburg, Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene a convenit în unanimitate asupra unei propuneri de a permite statelor membre să aplice cote reduse, super-reduse sau zero pentru publicațiile electronice, permițând astfel alinierea normelor TVA pentru publicațiile electronice și fizice. „Această propunere face parte din eforturile noastre de modernizare a TVA pentru economia digitală și ne permite să ținem pasul cu progresul tehnologic”, a declarat Hartwig Löger, ministrul finanțelor din Austria, care deține în prezent președinția Consiliului.
În prezent, în România, TVA la cărțile tipărite este 5% iar TVA pentru cărțile electronice este 19%.
Cotele super-reduse și zero în cazul publicațiilor electronice vor fi permise numai pentru statele membre care le aplică în prezent publicațiilor „fizice”.
Conform normelor curente în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE), serviciile furnizate electronic sunt impozitate în UE la cota standard de TVA, adică minim 15%, în timp ce publicațiile pe suport fizic pot beneficia de tarife nestandardizate. Pentru publicațiile fizice – cărți, ziare și periodice – statele membre au în prezent posibilitatea de a aplica o rată de TVA „redusă”, adică minim 5%. Unele state au fost autorizate să aplice cote de TVA „supra-reduse” (sub 5%) sau „zero” (care implică deducerea TVA).
Pentru a consulta varianta adoptată a directivei, apăsați AICI
Pentru mai multe detalii despre rezultatele întâlnirii de azi a Consiliului pentru Afaceri Monetare și Financiare, apăsați AICI