Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău” în colaborare cu Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău organizează concertul-conferinţă „Enescu pe înţelesul tuturor”. Evenimentul va avea loc pe data de 25 septembrie, ora 11.00 în Sala Mare de festivităţi a AMTAP şi va fi însoţit de prezentarea expoziţiei cu acelaşi nume realizată de Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti.
Concertul-conferință „Enescu pe înţelesul tuturor” a prins contur în urma unei analize a celor șapte producții ale operei „Oedipe”, realizate în Statele Unite ale Americii, Italia și în România de baritonul Ștefan Ignat. Din dorința de a aduce mai aproape de public mitul lui Oedipe și muzica din capodopera enesciană, baritonul Ștefan Ignat propune o formulă de prezentare inedită, aflată la granița dintre concert și conferință, ce are în prim-plan interpretarea operei „Oedipe” prin prisma melosului popular, a ethosului romanesc. Baladele, doinele, dansurile populare și bocetele – forme folcloric-muzicale specifice spațiului cultural românesc vor fi exemplificate în contextul desfășurării liniei melodice și dramaturgice a operei „Oedipe”.
Ștefan Ignat şi Lăcrimioara Cristescu (soprano), acompaniaţi de Ioana Maria Lupaşcu (pian) vor exemplifica toate aceste părți muzicale precum și elemente ale vocalitatii, unice în compozitia universală.
O atenție deosebită se va acorda „Bocetelor” cuprinse în partitură. Vor fi exemplificate prin cânt bocetele pe care George Enescu le-a adunat și inserat în partitură.
De asemenea, vor fi prezentate și interpretate momentele de jazz întâlnite în partitura enesciană și cele de Belcanto, ariile și momentele de mare anvergură muzicală extrase din partitură.
Expoziţia dedicată lui George Enescu este format din 12 panouri de dimensiuni 1m x 2 m şi conţine imagini, fotografii si texte privind viaţa şi opera marelui compozitor român.
Proiectul a fost prezentat, până în acest moment în România (Muzeul Național „George Enescu”, Opera Națională București, Filarmonica Banatul din Timișoara, Casa Memorială „George Enescu” din Sinaia, Casa Memorială din Tescani, Sala Patria Brașov, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița, Casa de cultura din Beius, Opera Română Craiova, la Universitatea de Muzică din Cluj-Napoca, Oradea – Biblioteca judeteana, Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța), Opera Romana Timisoara, Biblioteca Astra-Sibiu, ICR Praga – Academia de muzica din Praga, Gyula – Ungaria, Reghin – Casa de cultura „Eugen Nicoara”, Festivalul international „George Enescu”, Oradea – Filarmonica de stat, Muzeul National Cotroceni, Filarmonica „George Cavadia” – Brăila și în Statele Unite ale Americii (ICR New York).
Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chişinău şi Radio Datina