Miercuri, 19 septembrie 2018, în cadrul festivalului Strada de C’Arte, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a fost gazda unui eveniment literar de excepţie, și anume lansarea volumelor „Genurile Biograficului” şi „ Ficțiunea Jurnalului Intim”, ambele semnate de Acad. Eugen Simion. Personalitatea remarcabilă a autorului şi calitatea scrierilor sale au fost omagiate prin prezenţa în Salonul „Carol I” a numeroase figuri marcante ale mediului academic şi ale vieții culturale din România şi Franţa. Cuvântul de deschidere a fost adresat de conf. univ. dr. Mireille Radoi, Directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, iar despre cărți au vorbit prof. univ . dr. Silviu Angelescu, criticul literar şi de artă francez Serge Fauchereau și criticul literar Paul Cernat. Evenimentul a fost susținut muzical de către cvartetul Chromatic.
Primul care a punctat câteva dintre elementele definitorii ale scrierilor lui Eugen Simion a fost profesorul Silviu Angelescu. ”Sunt două volume copleșitoare. Prima problemă cu care se confruntă profesorul Simion este delimitarea terenului pe care își desfășoară activitatea, care este un teritoriu destul de greu de definit. Soluția la care a recurs, în ambele cazuri, este a simbolurilor, pentru că ”Genurile biograficului” trimite la câteva mituri fundamentale ale Greciei Antice. În primul rând Narcis, pentru că de regulă autorii de jurnale se privesc pe ei, asemeni lui Narcis, dar acest jurnal se întinde pe o mare durată de timp și evident că au loc și schimbări. De unde și al doilea simbol la care te duce cu gândul autorul, și anume Proteu, care este într-o continuă metamorfoză. Insist asupra acestor detalii pentru că ele operează în ambele volume. Deci Narcis, Proteu și Sisif. Pentru că de fiecare dată este o reluare a aceluiași act, asemenea lui Sisif, care ridică la infinit bolovanul care se rostogolea mereu înapoi. Eugen Simion folosește aceste simboluri, și altele, pentru a ordona un teritoriu vast, în care este vorba despre foarte multe gânduri. Pentru că biograficul se manifestă în diferite forme, fie în forma romanului memorie – îl numește profesorul Simion, fie în forma amintirilor pe care le consemnează cineva ulterior unui eveniment care i-a determinat destinul”, a spus Silviu Angelescu.
Criticul literar Paul Cernat a vorbit despre preocuparea mai veche a lui Eugen Simion în aria literaturii subiective. ”Vorbim astăzi despre cinci cărți – trei și două- strânse în două cărți, un cvintet sau o quintă, care are în spate o experiență mai vastă. Totul începe de la jurnalul parizian ”Timpul trăirii, timpul mărturisirii”. Se remarcă memorabilitatea acestor cărți. Sunt formule rămase în mentalul cititorilor de critică literară, aproape ca un fel de folclor. De aici s-au dezvoltat cărțile despre care vorbim astăzi și altele. Toate țin de o dimensiune confesivă, de o dimensiune existențială a criticii lui Eugene Simion, care este format în parte prin existențialismul european. Și toate aceste proiecte resimt influența acestuia.
Este, în orice caz, un proiect mai vechi care după 89 a dat aceste cărți, care nu sunt la prima ediție, dar s-au dezvoltat pe un principiu pe care îl regăsim și în alte cărți ale profesorului Simion, și anume cel al cercurilor concentrice. De la o ediție la alta, adaugă ceva în plus, se deschid, aspiră să prindă ceva mai mult în tentaculele lor, au o evoluție aproape organică. Suntem pe un teritoriu pe care profesorul Simion este fără rival în critica românească. Au mai apărut câteva cărți despre jurnalul intim, literatura subiectivă, dar ele sunt, prin comparație, niște note de subsol, aș spune eu.”