Domeniul Ion Ghica de la Ghergani va sărbători și în acest an Zilele Europene ale Patrimoniului și își va deschide porțile penru vizitatori cu prilejul evenimentului, devenit un adevărat fenomen cultural în Europa. Anul acesta, Zilele Europene ale Patrimoniului se celebrează în perioada 15 – 16 septembrie cu tema „Locuri ale memoriei”. Totodată, 2018 este declarat Anul European al Patrimoniului Cultural, având tema „Patrimoniul nostru: acolo unde trecutul întâlnește viitorul”. În după-amiaza zilei de sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 16:30, publicul este invitat în grădina conacului să ia parte la concertul de muzică de percuție acordat tematicii evenimentului, susținut de doi artiști excepționali: Irina Rădulescu – marimbă și Răzvan Florescu – vibrafon. Sunetul aparte al acestor două instrumente, mai puțin cunoscute în România, este pe cât de „vechi”, pe atât de inovator, atingând dimensiuni inedite ale spațialității și creativității sonore.
Cuvântul înainte va fi rostit de Irina Bossy – Ghica, inițiatoarea proiectului de restaurare culturală și arhitecturală a Domeniului. Stră-străneapoata lui Ion Ghica va lua parte alături de vizitatori la tururi ghidate povestind despre istoria acestui loc și despre confluența dintre trecut și viitor, un subiect care l-a preocupat atât de mult pe Ion Ghica.
Conacul se află în prezent într-un amplu proces de restaurare, publicul fiind invitat să descopere cu acest prilej etapele din spatele unui astfel de demers, să afle primul care sunt planurile de viitor pentru Ghergani, de a-l face din nou un centru cultural în regiune pentru fiecare dintre vizitatori.
Publicul va descoperi, cu această ocazie, un spațiu cu semnificație importantă în istoria noastră: reședința lui Ion Ghica, una dintre personalitățile care au marcat decisiv evoluția României în secolul al XIX-lea; vizitatorii sunt invitați să descopere locul unde au avut loc primele discuții despre Unirea Principatelor, locul vizitat de haiducii Ioniță Tunsul sau Iancu Jianul ori locul unde Franz Liszt a fost invitat să dea lecții de pian, în liniștea din mijlocul Codrilor Vlăsiei (sau a ceea ce a mai rămas din ei), în grădina Domeniului Ion Ghica de la Ghergani.
Domeniul este situat la 30 de minute de București, pe drumul spre Târgoviște, în orașul Răcari, și poate fi vizitat în acest sfârșit de săptămână în intervalul 10:30 – 18:00, iar intrarea va fi liberă, la fel și la concertul de sâmbătă. Vizitatorii sunt încurajați să confirme prezența prin email la adresa patrimoniuprivat@gmail.com pentru o mai bună organizare a tururilor ghidate. Informații actualizate pof fi citite și pe pagina de Facebook Domeniul Ion Ghica de la Ghergani.
Mai multe despre Ion Ghica și despre cum se ajunge aici, pe site-ul www.domeniul-ghica.ro
Asociația Domeniul Ghica Ghergani mulțumește Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – UCIMR și Exces Music pentru sprijinul oferit în organizarea și recomandarea concertului adaptat tematicii.
–
În fiecare an în septembrie, palate, conace private, grădini și mii de alte situri culturale își deschid porțile cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului. Un adevărat fenomen în plan european, evenimentul se bucură de vizita a peste 20 de milioane de turiști anual, invitați să descopere spații rar deschise, comori arhitecturale în apropierea orașelor. Aspecte rar văzute sau neașteptate ale patrimoniului european comun se dezvăluie cu prilejul acestor evenimente.
Această inițiativă este sprijinită de Comisia Europeană și de Consiliul Europei, cu scopul de a promova conștientizarea valorilor de patrimoniu la nivelul UE.