spot_img

”Regata Marii Uniri” – succes românesc la Londra

Multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin a condus Flotila România Centenar, la prima participare a României la The Great River Race, celebrul maraton anual al Londrei desfășurat pe Tamisa, adevărată axă culturală, economică și turistică a capitalei britanice. Ediția din acest an a atras peste 330 de echipaje din întreaga lume, de la atleți profesioniști, până la echipe formate din amatori.

România a participat la cursă în cadrul unui program amplu dedicat Anului Centenar, care a avut loc în perioada 8-9 septembrie, intitulat „ Regata Marii Uniri – Flotila România Centenar”. Desfășurat în aer liber, pe râul Tamisa și în parcul „Bernie Spain” din apropierea Teatrului Național, proiectul a atras un public numeros.

Flotila românească prezentă la competiție a fost alcătuită din șase ambarcațiuni special special construite în Delta Dunării pentru a reprezenta, simbolic, regiunile istorice care au format România Mare în 1918: Țara Românească, Moldova, Transilvania, Basarabia, Bucovina și Dobrogea. Echipajele au fost formate din membri ai diasporei românești din Marea Britanie, mulți dintre ei foști sportivi, care au răspuns cu mare entuziasm chemării lui Ivan Patzaichin, precum și dintr-o echipă de vâslași profesioniști veniți special din România pentru eveniment. Acestora li s-au mai alăturat fostul canoist britanic Andrew Train, Dilip Patel – primarul sectorului Havering din Londra, precum și alți britanici doritori să concureze pentru România. După o cursă de anduranță desfășurată pe lungimea a 22 de mile marine, toate cele șase ambarcațiuni ale României au ajuns cu succes la final, cu barca Dobrogea în frunte.

Pe 9 septembrie, cele șase bărci construite de Paul Vasiliu în atelierul său din Tulcea, singurul din România care încă mai păstrează meșteșugul marangozeriei, au fost instalate în parcul „Bernie Spain” de pe malul Tamisei, pregătind spațiul pentru un festival românesc pentru toate vârstele. Bărcile participante la The Great River Race au fost luate cu asalt de vizitatori, iar povestea Marii Uniri a fost spusă prin intermediul unei instalații architecturalo-tehnologice cu șase ecrane LCD.

Printre oficialitățile prezente la eveniment s-au aflat E.S. Paul Brummell, fostul ambasador al Marii Britanii la București, E.S. Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, și Mirel Taloș, vicepreședintele Institutului Cultural Român.

Sub titlul „Ziua României la Festivalul Tamisei”, sărbătoarea i-a adus laolaltă pe artiștii de la Centrul Cultural „Augustin Bena” din Alba-Iulia, care au prezentat un program de dansuri populare, alături de tulnicăresele din Țara Moților, vestitele suflătoare în vechiul instrument de origine dacă. Acestora li s-au alăturat Taraful George Pătrașcu și îndrăgita cântăreață şi actriță Maria Buză, care au adus parfumul Bucureștilor de altădată în inima metropolei londoneze și au făcut să răsune, pe malul Tamisei, muzica Mariei Tănase. Pe parcursul zilei, ceramistul Vinicius Leș a oferit demonstrații de olărit și a prezentat publicului arta ceramicii. Au mai performat, de asemenea, Electric Brother şi Vlaicu Golcea, doi dintre cei mai apreciați promotori ai muzicii electronice românești, într-un dialog cu tulnicăresele din Apuseni. Acest melanj sonor între vechi și nou a fost însoțit de proiecția unui film realizat de o tânără echipă compusă din Șerban Racovițeanu, Andrei Oană, Iulian Azaharioaie și Bogdan Zărnoianu, ce a însoțit flotila României de la Tulcea până la finalul cursei londoneze. Iar pentru că umorul este un element definitoriu al ambelor culturi, română și britanică, gazda evenimentului a fost actorul şi comediantul Radu Isac, care a avut un număr special de stand-up comedy.

„Ziua României” a fost un festival pentru întreaga familie, în parc fiind amenajată o zonă special dedicată copiilor pentru activități creative, foarte frecventată pe tot parcursul evenimentului. Tot aici au mai fost amplasate corturi în care au putut fi degustate produse culinare românești.

Întreg programul a fost primit cu mare bucurie de membrii comunității românești, care au trăit, prin intermediul paletei diverse de evenimente. În egală măsură, autenticitatea și frumusețea culturii naționale au reprezentat o mare atracție pentru publicul britanic și internațional.

Proiectul „Regata Marii Unirii – Flotila România Centenar” a făcut parte din programul Festivalului Tamisei – Totally Thames 2018 și a fost organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23” şi Primăria Municipiului Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei României la Londra şi a Festivalului Totally Thames. Parteneri: Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM, AQUA Carpatica şi Centrul Cultural „Augustin Bena” din Alba Iulia.

Pentru mai multe detalii despre acest proiect și programul ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr.ro; www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508