spot_img

Artist in Residence: Cristian Soleanu Sextet – „I Remember Johnny”

Colaborări de jazz în premieră, lansări discografice și nume internaționale pot fi ascultate live din toamnă la ARCUB, în cadrul Artist in Residence, anunță noul curator al stagiunii, saxofonistul Cristian Soleanu. În concertul de deschidere a stagiunii, curatorul Cristian Soleanu aduce un omagiu celebrului Johnny Răducanu alături de alți cinci jazzmani din România. Concertul „I Remember Johnny” din 13 septembrie 2018, ora 20.00 (Arcub- Sala Mare), poartă titlul piesei compuse de Cristian Soleanu, care în 2018 a fost premiată la secțiunea Jazz a U.C.M.R. Muzicienii aleși pentru acest proiect sunt pianistul Albert Tajti, saxofonistul Paolo Profeti, trombonistul Florian Radu, toboșarul Vlad Popescu, iar la contrabas, Ioan Baranga, unul dintre colaboratorii lui Johnny Răducanu din anii ’90.

„Prin prezentarea în orchestrații noi ale unor compoziții precum Blues Monday, Pe Olt, Jocul Țambalelor, October Song, Joc, am intenția de a păstra, în memoria publicului, imaginea vie a lui Johnny Răducanu. Un muzician care avea o imensă bucurie de a cânta, bucurie pe care o dăruia de fiecare dată celor cu care împărțea scena”, declară Cristian Soleanu.

„Am ales titlul acestei stagiuni, Jazzul – O istorie vie, gândindu-mă la istoria ce stă în spatele vieții și realizărilor profesionale ale fiecăruia dintre artiștii creatori. Muzica improvizată este rodul unor acumulări de ordin muzical, psiho-afectiv, intellectual, ele fiind diferite de la un artist la altul. Pe scenă, în timpul interpretării, acești factori dau greutate și un farmec aparte actului creator. Proiectele prezentate în cadrul stagiunii emană fiecare <<o istorie vie>> a artiștilor. Deși diferite, istoriile vii de la Artist in Residence sunt marcate toate de aceleași valori – creativitate, libertate, tradiție – ele constituindu-se astfel într-o alchimie a întregii tradiții muzicale a jazzului”, declară Cristian Soleanu, noul curator Artist in Residence.

Cristian Soleanu Sextet

Cristian Soleanu – saxofon

Albert Tajti – pian

Paolo Profeti – saxofon alto

Ioan Baranga – contrabas

Vlad Popescu – baterie

Florian Radu – trombon

Cristian Soleanu

Unul dintre cei mai importanți saxofoniști și muzicieni ai jazzului contemporan românesc, Cristian Soleanu este este component al Big Band-ului Societӑţii Române de Radiodifuziune şi unul dintre saxofoniştii de referinţӑ cu care au colaborat muzicieni importanţi precum Burton Greene, Nasheet Waits, Aura Urziceanu, Olivier Gatto, Richard Galliano, Tom Kirkpatrick. Un autodidact în studiul saxofonului, performeazӑ şi pentru spectacole de dans contemporan, face înregistrӑri pentru muzicӑ de teatru şi film şi colaboreazӑ cu Orchestra Naţionalӑ de Radio, Filarmonica George Enescu şi Opera Naţionalӑ Bucureşti.

Albert Tajti

Format sub îndrumarea lui Mircea Tiberian în muzicӑ de jazz la Universitatea Naţionalӑ de Muzicӑ din Bucureşti, Albert Tajti câştigӑ Marele Premiu pentru cea mai bunӑ trupӑ de jazz la Festivalul Internaţional Studenţesc de Jazz din Târgu Mureş. Este invitat sӑ cânte pe scena mai multor festivaluri din Bucureşti şi Budapesta, unde cântӑ alӑturi de nume precum Luiza Zan, Ana Cristina Leonte, Teodora Spînu, Nicolas Simion, Mihai Iordache, Gyárfás István.

Paolo Profeti

Saxofonist și compozitor italian, Paolo Profeti a devenit în ultimii ani o parte integrantă a scenei românești de jazz. Absolvent al Conservatorului Giuseppe Verdi și a Accademia internazionale della musica din Milano, Profeti a cântat mulți ani în Civica Jazz Band, a fost prim alto al Artchipel Orchestra, desemnată în 2012 cea mai bună formație de jazz din Italia. În România, Profeti devine membru al Bucharest Jazz Orchestra, cântă cu Big Band Radio și colaborează cu diverse trupe și artiști români.

Ioan Baranga

Unul dintre colaboratorii lui Johnny Răducanu din anii ’90, Ioan Baranga studiază contrabasul la Iași, unde îi cunoaște pe Anca Parghel, Liviu Mărculescu, Ion Baciu Jr., Emil Bîzgă. În 1989 se mută la București, unde contribuie alături de alți studenți și de Mircea Tiberian la înființarea primei secții de jazz din România, în cadrul Conservatorului Ciprian Porumbescu. Din 1995 este solo-contrabasist la Royal Flemisch Philharmonic Orchestra în Belgia, unde activează și în prezent.

Vlad Popescu

Vlad Popescu este membru al Big Band Radio din 1992 și percuționist secund al Filarmonicii George Enescu din 1996. Evoluează ca baterist și percuționist în concerte internaționale și la festivalurile de jazz de la București, Craiova, Sibiu, Cluj, Brașov și Brăila atât ca lider de proiect, cât și în trupe alături de muzicieni români și străini. În 2011 inițiază proiectul Stagiunea de Jazz în parteneriat cu Radio România Cultural și Teatrul ACT.

Florian Radu

Florian Radu este cunoscut pentru participările sale alături de Paolo Profeti la proiectele Bucharest Jazz Orchestra și albumul Jazzybirds. Florian Radu este membru al Orchestrei Naționale Radio.

***

Bilete:

arcub.ro/ticketsys-event/cristian-soleanu-sextet-i-remember-johnny-13-09-2018-2000/

***

PROGRAM ARTIST IN RESIDENCE

  • 4 octombrie: Inbar Fridman Trio (Israel) – „Winter Breaks”
  • 18 octombrie: Alex Simu Quintet – „Echoes of Bucharest”
  • 8 noiembrie: Sebastian Burneci Quintet – „I Dream that I Am Awake”
  • 22 noiembrie: Alessandro Rossi Group (Italia) – „Emancipation”
  • 13 decembrie: DUBLU CONCERT
    “Câștigătorii Bucharest Jazz Festival 2018”
    DIMITRIU / HUȚANU / NICOLAU feat ACKER“Dance”
    Sanem KALFA / George DUMITRIU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508