Lansarea în USA a cărţii lui Goldberg “Fascismul liberal” a fost amânată de patru ori, volumul a trecut printr-o schimbare de subtitlu, iar autorul a primit sute de mesaje cu insulte şi ameninţări înainte chiar ca materialul să fi intrat sub tipar. Chiar şi coperta şi grafica ei au fost ţinta unei campanii virulente. La o lună de la lansare, “Fascismul liberal” a devenit cea mai vândută carte pe teme politice din Statele Unite, iar în mai puţin de două luni a ajuns să fie cea mai vândută carte din America. Săptămâna aceasta, volumul “Fascismul liberal. Istoria secretă a stângii americane de la Mussolini la politica semnificaţiei” a apărut în traducere, în colecţia „Opus. Studii politice” a Editurii Polirom
O carte provocatoare, în care Goldberg arată că fascismul a fost dintotdeauna un fenomen caracteristic stângii şi că originile liberalismului american actual trebuie căutate în politica fascistă. Suprapunerile conceptuale pe care le identifică autorul între fascism şi Partidul Democrat din SUA, mişcarea ecologistă sau Hollywood şochează, ca şi apropierile între cultul personalităţii lui John Fitzgerald Kennedy şi teatrul politic fascist sau între Germania nazistă şi aşa-numitul New Deal promovat de Franklin Delano Roosevelt. Deşi Goldberg oscilează permanent între analiza istorică revizionistă şi aplicarea temelor fasciste la cultura americană, raporturile controversate pe care le stabileşte sunt amplu argumentate, într-o carte ce păstrează stilul dinamic al jurnalistului.
„O contribuţie majoră la înţelegerea istoriei ideilor şi atitudinilor politice din ultimele două secole.” (The Washington Times)
„Oferindu-ne, între altele, o adevărată «istorie alternativă» a liberalismului modern, de stânga, de la Woodrow Wilson până la Bill Clinton, cartea ne atrage atenţia asupra esenţei instituţionale a fascismului şi a asemănărilor dintre proiectul său şi proiectul stângist contemporan. O carte cu totul specială: bine documentată, dar mai ales bine scrisă, cu talent, inteligenţă şi mult umor. O mare bogăţie de informaţii, multe dintre ele puţin cunoscute publicului, prezentate într-un mod uşor de asimilat şi interpretat.” , a scris Dragoş Paul Aligică.
Jonah Goldberg este editorialist la Los Angeles Times, redactor la National Review şi colaborează cu USA Today. A fost producător de televiziune, avînd şi în prezent numeroase apariţii la posturile de radio şi de televiziune, între care CNN. Este cercetător la American Enterprise Institute din Washington, DC.