Sâmbătă, 7 iulie 2018, la Teatrul Odeon, a avut loc Gala Laureaților care a marcat încheierea primei ediții a Concursului Internațional de Pian ,,Mihaela Ursuleasa”, organizat de Primăria Capitalei prin Opera Comică pentru Copii (OCC), în memoria marii pianiste. Printre cei prezenți la Gală s-au numărat și mama pianistei împreună cu fiica artistei, Ștefania, în vârstă de 13 ani. Câștigătoarea Marelui Premiu ,,Mihaela Ursuleasa”, în valoare de 5000 de euro, a fost desemnată tânăra pianistă austriacă Sunny Ritter, în vârstă de 8 ani.
Sub îndrumarea profesorilor Vladimir Kharin și Aya Kaukal, Sunny Ritter a câștigat premii importante în scurta sa carieră pianistică de până acum, printre care Premiul I, Premiul Publicului și Premiul ,,Wiener Klassik” la ,,Steinway Piano Competition” din Viena, Premiul I la Concursul de Pian ,,Clavis” din St. Petersburg și Premiul I la Concursul ,,Prima la Musica” din Viena. Mica pianistă a reușit să impresioneze juriul, format din profesori și prieteni ai Mihaelei Ursuleasa, prin calitățile tehnice interpretative și sensibilitatea artistică. Printre lucrările muzicale pe care le-a interpretat Sunny Ritter s-au numărat Suite en la Gavotte et six Doubles în la minor de J.-Ph. Rameau, Sonata KV 570 a compozitorului W.A. Mozart și Vals în mi minor, op. postum compusă de Fr. Chopin.
,,Mulțumesc participanților la acest concurs, celor care au ajuns la final și mai ales câștigătorilor. A fost o misiune grea pentru cei care i-au jurizat și îi felicităm pentru că au făcut un lucru minunat. Într-un moment dureros le-am promis mamei și fiicei Mihaelei Ursuleasa că vom reuși să realizăm un concurs în memoria ei. Dacă trofeul Mihaela Ursuleasa a fost câștigat de un copil mic, înseamnă că Mihaela a vrut așa”, a declarat Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii.
La categoria I de candidați (7-9 ani) au mai fost premiați Mara Țînțăreanu-Mircea, care a primit premiul al II-lea, și Paul Marian Bondilă, câștigător al premiului al III-lea. Cateogoria a II-a (10-12 ani) a fost câștigată de Eva Garet, pe locul al doilea fiind clasat Ryan Bradshaw. Matei Lăbunț a câștigat premiul al II-lea la categoria de vârstă 13-15 ani, iar premiul al III-lea i-a fost oferit pianistei Daria Egizia Soare. La ultima categorie de vârstă (16-18 ani), Antoniu Nagy a câștigat premiul al II-lea, iar pianista Andra Borz a primit premiul al III-lea.
Premiul special oferit de cea mai bună prietenă a Mihaelei Ursuleasa, violonista Patricia Kopatchinskaja, în valoare de 500 de euro, a fost câștigat de Cristina Tomescu, concurentă la categoria 10-12 ani. Un alt premiu special i-a fost oferit lui Valentin Zăuleț, pianist talentat care a concurat tot la această grupă de vârstă. Juriul internațional care i-a evaluat pe concurenți a fost format din Heinz Medjimorec, primul profesor al Mihaelei de la Viena și președinte al juriului, Pierre Doueihi, profesor la Conservatorul din Berna, pianista Ferhan Önder și pianistul Viniciu Moroianu.
Festivalul Internațional ,,Marile Serate Muzicale ale Bucureștiului”
În perioada 6-8 iulie a avut loc cea de-a IV-a ediție a Festivalul Internațional ,,Marile Serate Muzicale ale Bucureștiului”, organizat de Primăria Capitalei prin Opera Comică pentru Copii și susținut de Magic FM. Concertele au avut loc în Sala Majestic a Teatrului Odeon și au adus în fața publicului interpreți de renume ai muzicii clasice. În prima seară publicul a avut bucuria să îi asculte pe renumitul pianist Bruno Canino, alături de violonistul Alexandru Tomescu, violistul Vladimir Mendellssohn, pianistul Andrei Licareț, Cvartetul Enescu și maestrul Anton Niculesu la violoncel. Seara de sâmbătă a prilejuit întâlnirea publicului cu soprana Felicia Filip, violonistul Mario Hossen, pianistul Koichiro Kanno și cu flautista Luisa Sello, care au interpretat lucrări de Ph. Gaubert, C. Saint-Saens, A. Caplet, I. Bernstein, P. I. Ceaikovski, Niccolo Paganini, R. Scedrin și A. Schnittke. Ultima seară a Marilor Serate Muzicale a oferit un regal melomanilor prezenți la Teatrul Odeon, prin repertoriul care a cuprins lucrări de Fr. Schubert, S. Rachmaninov, R. Schumann, Fr. Kreisler și F. Mendelssohn-Bartholdy. Ediția IV-a a Festivalului Internațional ,,Marile Serate Muzicale ale Bucureștiului” a fost coordonată de maestrul Anton Niculescu și prezentată de regizorul de operă Cristian Mihăilescu.
Stagiunea 2018-2019 la Opera Comică pentru Copii
Aceste două importante evenimente muzicale au marcat încheierea stagiunii 2017-2018 a Operei Comice pentru Copii. Biletele și abonamentele pentru stagiunea 2018-2019 au fost puse deja în vânzare în rețeaua bilete.ro, peste 200 de abonamente fiind achiziționate în avans.
Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii are lunar aproape 15.000 de spectatori, iar în stagiunea 2017-2018 a fost depășit pragul de 600 de reprezentații, dintre care 19 premiere.