Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a lansat joi, 28 iunie 2018, la sediu noul format interactiv de întâlniri intitulat „Cafeneaua românească” . Evenimentul inaugural al seriei, „Ambasador în România”, a fost dedicat aniversării a 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte dintre România și Israel, subiect central și în cadrul discuțiilor dintre invitații serii, foști ambasadori ai Israelului în România și diplomați israelieni care au legături puternice cu România, și publicul prezent.
Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, a deschis evenimentul prin sublinierea relației diplomatice speciale existente de-a lungul istoriei între România și Israel, caracterizată, printre altele, de continuitatea acesteia, în ciuda schimbărilor ideologice, politice și istorice care au influențat climatul internațional. Martin Salamon a dat citire mesajului domnului Teodor Meleșcanu, Ministrul Afacerilor Externe al României, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la crearea Statului Israel și a 70 de ani de relații diplomatice bilaterale neîntrerupte.
Mircea Chitic, consilier cultural în cadrul Ambasadei României în Statul Israel, a subliniat caracterul în continuă dezvoltare al relațiilor bilaterale dintre cele două state, precum și faptul că „buna cooperare dintre țările noastre a fost dovada unei aprecieri reciproce și dorințe politice, depășind barierele diverselor regimuri de guvernare sau ale problemelor cauzate de crizele internaționale”.
Printre principalii responsabili pentru relațiile diplomatice de durată dintre cele două țări se numără ambasadorii israelieni acreditați, de-a lungul timpului, la București. Evenimentul organizat de ICR Tel Aviv s-a bucurat de prezența unor figuri diplomatice centrale din istoria acestora relații, precum ambasadorii Israelului în România, începând cu Zvi Mazel (perioada 1989-1992) și Rodica Radian-Gordon (2003-2007) cărora li s-a adăugat Colette Avital, diplomat israelian de origine română, fost ambasador la Lisabona și consul general al Israelului la New York, actualmente director al Organizației Supraviețuitorilor Holocaustului în Israel.
Mesajele în scris ale foștilor ambasadori ai Israelului în România, Yosef Govrin (perioada 1985-1989), Avi Millo (1997-2001) și Dan Ben Eliezer (2010-2015) au fost de asemenea prezentate publicului.
E.S Rodica Radian – Gordon, actualmente director al Departamentului Europa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Israel, a apreciat că unul dintre punctele centrale ale mandatului său în România a fost înființarea Comisiei conduse de Elie Wiesel și publicarea Raportului final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România care a atras după sine recunoașterea oficială a existenței Holocaustului din România.
În intervențiile sale, Colette Avital a apreciat nivelul strategic la care se află în acest moment relațiile bilaterale dintre cele două state, și a împărtășit publicului prezent detalii inedite din cursul unor momente istorice inclusiv din perioada de început a Statului Israel, cât și, mai apoi, a colaborării și legăturilor cu România pe linie diplomatică pe care Colette Avital le-a inițiat și cultivat până în prezent.
E.S Tzvi Mazel a împărtășit cu cei prezenți o parte din amintirile sale legate de momentul istoric decembrie 1989, trăit de către acesta în România, în calitatea sa de ambasador al Israelului, membru al corpului diplomatic acreditat în România și cetățean străin, precum și episoade inedite privind schimbările sociale, politice și culturale rezultate ulterior.
„Cafeneaua Românească”, cel mai nou concept cultural al ICR Tel Aviv, prezintă publicului, într-un format nou și interactiv, evenimente pe teme de interes cultural, istoric, memorialistic, cu scopul de a construi un cadru cultural dinamic, efervescent și interactiv, în care vocea publicului va juca un rol principal, în calitate de participant activ la discuțiile și temele din program.