Asociația Da’DeCe din România și Sladovna Pisek, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga invită copiii însoțiți de părinți sau grupurile din învățământul formal să ia parte la o aventură culturală care pornește de la obiectele lor preferate: jucăriile. ”Elefanți, cuci, cai și EU”, dar și păpuși, marionete, cerbi, mingi, mașinării delicate, mici instrumente muzicale și clopoței se prezintă ochilor, mânuțelor și curiozității copiilor, după ce au stat ascunse în lumea unui colecționar pasionat, domnul Iosif Herțea. Și pentru că lumea aceasta devenise prea mare, diversă și interesantă, a fost numită colecție și a fost dăruită asociației Da’DeCe din România pentru că ea să fie deschisă și disponibilă celor care știu cel mai bine ce să facă cu ea, copiii. Expoziția este realizată după ce colecția a fost atent cercetată de o echipă de specialiști în obiecte atât de mici, conservată (adică îngrijită astfel încât toate obiectele să se păstreze într-o stare bună). Și pentru că jucăriile erau fie frumoase, fie pufoase, fie jucăușe, sau zornăitoare, fie păreau că acum încep să vorbească, curatorii (oamenii care știu să creeze povești din obiecte și să le așeze într-o expoziție astfel încât să bucure oamenii) au conceput o expoziție special pentru copii dar și pentru adulții care vor să-și amintească de copilărie și de obiectele cele mai dragi de atunci.
Vernisajul expoziției are loc miercuri, 13 iunie, la Sladovna Pisek și este deschisă până pe 2 septembrie 2018. Proiectul este finanțat de Institutul Cultural Român Praga și reprezintă o ocazie de a prezenta tema Centenarului prin referire la istoria jucăriilor românești și europene în contextul ultimei sute de ani.
Expoziția este special concepută pentru copii, aceștia având la dispoziție 5 spații interactive (adică colțuri în care să se joacă în voie), fiecare dezvăluind câte o poveste și câte un obiect sau o serie de obiecte: Cuci, Băț, Cârpă și Plastic, Spitalul de jucării, Teatrul lui Kasperl, Jucării mici . Expoziția care a fost deschisă în 3 orașe din România și urmează să fie itinerată în mai multe țări europene face parte din inițiativele asociației românești Da’DeCe și a muzeelor partenere care propun expoziții de tipul celor deschise în muzeele copilului, spații vii, interactive, special dedicate curiozității și bucuriei copiilor de a descoperi lumea, așa cum este și Sladovna Pisek .
Cine e cel care a fost atât de generos încât a dăruit obiectele lui atât de dragi? Iosif Herțea, donatorul colecției, este etnomuzicolog român (adică e pasionat de muzica populară, dar aceea ascunsă în sate izolate și cântată cu instrumente autentice), compozitor de muzică de teatru (să meșterești și să amesteci sunetele într-o manieră proprie e o bucurie pentru el) iar pasiunea pentru jucării l-a însoțit toată viața pentru că așa face un colecționar. Cu bucurie și o rar întâlnită generozitate, el a donat colecția de jucării pentru a ajunge în mâinile copiilor de pretutindeni.
Asociația Da’DeCe reinventează și adaptează conceptul de Muzeul al Copilului, prin expoziții tematice itinerate în zone și comunități diverse. Muzeul DaDeCe este locul unde patrimoniul și artele contemporane dau naștere la noi idei, întrebări și emoții. Este locul în care copiii se implică ca persoane creative și curioase, adoptă atitudini și valori noi și responsabile față de patrimoniu și explorează forme inedite ale artelor contemporane, ca parte dintr-o comunitate conștientă de sine și de valorile acesteia.