În perioada 24 – 27 mai și 1 – 3 iunie 2018, cu prilejul Anului European al Patrimoniului Cultural, propietari din toată Europa vor deschide porțile vizitatorilor sub aceeași egidă: „Casa noastră, patrimoiul tău”. Fie că sunt palate, conace, biserici și alte spații de patrimoniu salvate la inițiative private, vor putea fi cunoscute, vizitate – multe dintre ele pentru prima dată – de către comunitate și de către toți cei curioși să descopere o parte semnificativă din identitatea culturală europeană, mai puțin vizibilă, însă cu rol la fel de important precum și celelalte edificii aflate în circuitul public. Peste 600 de case, castele și alte spații de patrimoniu aflate în proprietate privată în 18 țări europene au răspuns inițiativei Asociației European Historic Houses, dintre care 17 case participante sunt în România. Pentru că patrimoniul românesc face parte din patrimoniul european și îl îmbogățește prin tot ce are mai aparte.
Detalii despre programul caselor deschide în România cu acest prilej, pe site-ul www.patrimoniuromanesc.eu
Este prima data când se celebrează Anul European al Patrimoniului Cultural. Comisia Europeană și Consiliul Europei au încurajat desfășurarea acțiunilor de comunicare și promovare a patrimoniului fiecărei țări, punând în lumină diversitatea patrimoniului local și accentele comune ale patrimoniului european.
În acord cu cele două instituții amintite mai sus, Asociația European Historic Houses a invitat țările europene să organizeze Săptămâna Europeană a Patrimoniului Privat la sfârșitul lunii mai 2018 și începutul lunii iunie.
În România, Săptămâna Europeană a Patrimoniului Privat se va desfășura în perioada 24 – 27 mai și 1-3 iunie, promovând valorile patrimoniului european, dar și valori ale Centenarului Marii Uniri. La inițiativa Coaliției „Castel în Transilvania”, formată din proprietari și administratori de castele și a Asociației Domeniul Ion Ghica Ghergani și a Irinei Bossy Ghica, proprietarii mai multor case de patrimoniu au fost invitați să ia parte la acest eveniment care promovează, printre obiectivele majore ale acțiunii,
- creșterea gradului de conștientizare în privința contribuției aduse societății de către proprietarii privați ai caselor de patrimoniu,
- încurajarea dialogului între comunitate și proprietari,
- promovarea artelor și activităților interdisciplinare în apropierea clădirilor de patrimoniu și implicarea publicului tânăr.
Concurs internațional de echitație, ateliere creative pentru copii, concerte în aer liber și petreceri sub stele
Sunt doar câteva din evenimentele pregătite de proprietari în România. Toți cei care doresc să petreacă altfel timpul liber în mini-vacanța ce se apropie, pot opta pentru cele 16 destinații din București și provinciile istorice ale României: Muntenia, Transilvania, Moldova și chair Maramureș.
Iată lista caselor participante. Evenimentele pe care le pregătesc pot fi regăsite pe site-ul www.patrimoniuromanesc.eu și pe site-ul fiecărei case.
24 – 27 mai
Casa Costa – Foru, București
Conacul Petre P. Carp de la Țibănești, Iași
Vila Golescu de la Câmpulung Mușcel
Casa Rațiu, Turda
Castelul Rákóczi-Bánffy, Gilău
Castelul Kornis – Mănăstirea
Castelul Kendy-Kemény, Brâncovenești
Castelul Urmánczy – Toplița
Castelul Mikes – Zăbala
Castelul Kálnoky – Micloșoara
1 – 3 iunie
Casa Costa – Foru, București
Hanul lui Manuc, București
Domeniul Cantacuzino de la Florești
Domeniul Ion Ghica de la Ghergani
Cula de la Curtișoara, Gorj
Biserica fortificată de la Alma Vii, Sibiu
3-5 iunie
Casa Breb 333, Breb, Maramureș
Jurnaliștii interesați să ia parte la aceste evenimente sunt așteptați cu bucurie de către organizatori. Sunt programate numeroase activități organizate special pentru reprezentanții presei. Amănunte la adresa de email patrimoniuprivat@gmail.com
În acest fel, prin această primă acțiune din 2018 – Anul European al Patrimoniului Cultural, va fi făcută vizibilă contribuția caselor private de patrimoniu adusă vastului peisaj cultural european.
Moștenirea culturală a Uniunii Europene este nebănuit de bogată și vastă prin mozaicul său cultural, prin expresivitatea sa unică exprimată atât de generațiile trecute, cât și cele prezente care creează, de fapt, moștenirea culturală pentru următoarele generații.
Aceasta cuprinde spații naturale, construite sau situri arheologice, muzee, monumente, artefacte, orașe istorice; totodată opere literare, muzicale sau audio-vizuale, cunoaștere, tradiții și obiceiuri păstrate de generații de cetățenii Europeni.
Patrimoniul cultural european beneficiază de numeroase politici, programe și finanțări din partea Uniunii Europene. În perioada 2007 – 2013, 3.2 milioane de euro au fost investite în patrimoniu prin fonduri de dezvoltare regională, la care se adaugă 1.2 milioane de euro din partea Fondurilor Europene pentru Agricultură și Dezvltare rurală, și aproximativ 100 de milioane de euro au fost oferite în cercetări pentru patrimoniu prin programul 7th Framework.
De ce Anul European al Patrimoniului Cultural?
Celebrând patrimoniul nostru cultural descoperim diversitatea dar și lucrurile care ne unesc. Și ce altă formă mai interesantă și mai frumoasă de a ne îmbogăți viața decât prin a descoperi în mod și mai larg cine suntem, de fapt.
Este deosebit de important să conservăm tot ceea ce ține de patrimoniu și să-l oferim mai departe următoarelor generații. Ai putea crede că patrimoniul este ceva ce aparține exclusiv trecutului, ori ceva static, însă, de fapt, patrimoniul evoluează pe măsură ce evoluează și implicarea noastră. Mai mult, patrimoniul nostru are un rol de jucat în construirea viitorului Europei.
De aceea, patrimoniul cultural nu ar trebui lăsat pradă uitării, distrugerii sau degradării. Pentru acest motiv, în 2018, căutăm modalități de a-l pune în prim plan și de a-l prețui mai mult decât până acum.