Miercuri, 9 mai 2018, ora 17:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (str. Nicolae Creţulescu nr. 8 ), a avut loc Gala ”Cele mai frumoase povestiri ale adolescenților”. De Ziua Europei, au fost premiate cele mai frumoase povestiri scrise de adolescenţi, selectate de juriul format din Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu, în urma Concursului Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”. În cadrul Galei a fost lansată antologia ”Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți”, apărută la editura Tracus Arte, redactor Teodor Dună, art director: Mihai Zgondoiu. Spectacolul de povestiri şi blues a fost moderat de Dan Mircea Cipariu şi Mike Godoroja (cu trupa Blue Spirit). Producător: Anamaria Spătaru. ”Mă bucur că ne aflăm în această sală a Muzeului Național al Literaturii Române condus de bunul meu prieten Ioan Cristescu. În sală i-am invitat pe câțiva dintre laureații Concursului Cele mai frumoase povestiri scrise de adolescenţi, un proiect finanțat de către Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București, prin Teatrul de Comedie, prin asociațiile EURO CULTURART din Bucureşti și Clubul UNESCO- Adolescenții, cu suportul financiar al Administrației Fondului Cultural Național. Înainte de a face o lectură publică dintr-o antologie absolut minunată, Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți , apărută la prestigioasa editură Tracus Arte, vă prezint membrii juriului, domnul Florin Iaru, domnul Cristian Teodorescu, întâmplarea face ca cei doi să coordoneze o revistă de proză, Iocan”, a spus scriitorul Dan Mircea Cipariu.
A urmat un moment de blues cu Mike Godoroja și trupa Blue Spirit.
Evenimentul a continuat cu câteva cuvinte pe care scriitorul Cristian Teodorescu le-a adresat participanților la concurs prezenți în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din București.
”Mă bucur foarte tare să mă aflu aici și ca peste câțiva ani când vă vor apărea cărțile de debut personal să mă pot lăuda că m-am numărat printre descoperitorii talentului dumneavoastră. Mai sper că veți avea o carieră lungă și frumoasă. Îndrăznesc să pariez pe dumneavoastră de pe acum, că acest volum va ocupa un loc special în amintirile dumneavoastră. Vă doresc multă tenacitate, multă inspirație și cât se poate de mult succes.”, a spus scriitorul Cristian Teodorescu.
”Există trei premii întâi: Vlad C. Dragne, clasa a X-a, Colegiul Național Sfântu Sava, București; Denisa Lepădatu, clasa a IX-a D, Colegiul Național ”Vasile Alecsandri”, Galați, județul Galați; Elena Olaru, clasa a XI-a C, Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”, Medgidia, județul Constanța.”, a precizat Dan Mircea Cipariu.
Maestrul George Mihăiță, iniţiatorul Legii privind instituirea Zilei Adolescenţilor, promulgată de Preşedintele României şi aprobată de către Parlamentul României la 13 noiembrie 1997, a citit povestirea Elenei Olaru, elevă în clasa a XI-a C, Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”, Medgidia, județul Constanța, ”Lanțul amoros”(Premiul I).
Evenimentul a continuat cu un nou moment muzical semnat Mike Godoroja și Blue Spirit.
Dan Mircea Cipariu l-a invitat la microfon pe scriitorul Florin Iaru.
”Am să vă fac o mărturisire. Pe mine nu mă interesează cine scrie. Nu îi cunoșteam pe cei care participau la concurs și am avut surpriza de a da peste un nume cunoscut, un cursant pe care l-am avut la cursul de scriere creativă și am suferit un proces de conștiință, ce să fac? Mie îmi place cum scrie respectivul adolescent, dar mi-a fost elev. Atunci le-am spus celorlalți membrii ai juriului că la omul respectiv eu nu mai nicio părere și să decidă ei. Partea plăcută a lucrurilor este că și lor le-a plăcut. Această meserie de scriitor implică mai multe lucruri și printre ele este și una morală. Le spun cursanților mei că atunci când scriu să fie foarte cinstiți. Să povestească despre ei înșiși și nu despre cum vor alții să fie ei. Pe mine mă interesează într-un text ce gândește autorul, cum vede el lumea, prin intermediul personajelor, dacă e vorba de proză, prin intermediul conflictului, acțiunii sau prin intermediul metaforelor dacă e vorba de poezie. Textele respective ne-au plăcut în diverse măsuri, dar vreau să îi asigur pe cei care nu au intrat în selecție sau pe cei care au obținut premiul III sau mențiuni că acest concurs e un concurs. La vârsta voastră eu eram un poet mediocru foarte invidios pe celebritățile timpului.”, a spus FlorinIaru.
A urmat lectura lui Vlad C. Dragne, clasa a X-a, Colegiul Național Sfântu Sava, București, cu povestirea ”Istoria cutiei”(Premiul I) . Evenimentul a continuat cu lecturile: Anei Cernea, clasa a VII-a “Prinţul Ştefan”, Liceul Pedagogic Ortodox “Anastasia Popescu”, București, care a citit ”Cu gândul la Diana” (Premiul II); Andreea Mădălina Balea, din Lipănești, clasa a X-a B, Colegiul Național ”Alexandru Ioan Cuza”, Ploiești, județul Prahova, care a citit ”Gânduri nocturne” ( Premiul III), și Adela Maria Tudose, din Boldești Scăeni, clasa a X-a S, Colegiul Național ”Mihai Viteazul”, Ploiești, județul Prahova, care a citit ”Fata din oglindă” (Premiul III).
Evenimentul s-a încheiat în acordurile de blues ale lui Mike Godoroja și ale trupei Blue Spirit.
***
Radio Romania Cultural a înregistrat Gala „Cele mai frumoase povestiri” ce va fi difuzată în grila de vară.
Evenimentul a făcut parte din cea de-a XXI-a ediție a Festivalului „Salut, Adolescența”, un program de educaţie culturală şi de promovare a operelor literare şi artistice realizate de adolescenţi din România şi Republica Moldova, program menit să celebreze a douăzeci și una ediţie a Zilei Adolescenţilor, conform unei Legi promulgate la 13 noiembrie 1997 de Preşedintele României. Programul este co-finanţat de AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional) și este inclus în cadrul evenimentelor care sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire.
***
Programul Festivalului „Salut, Adolescența” poate fi consultat la adresa web: www.ziua-a.ro .
Organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie și asociațiile Euro CulturArt şi Clubul UNESCO – „Adolescenții”
Co-finanțator: AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional)
Parteneri: Muzeul Municipiului București, Cafeneaua Jos Pălăria
Parteneri media: Radio România Cultural, Observator cultural, AgențiadeCarte.ro
Programul se desfășoară între 7 și 13 mai 2018, în următoarele spaţii: Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (str. Nicolae Creţulescu nr. 8 și Calea Griviței nr. 64-66), Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti (Bd. I.C. Brătianu nr. 2), Teatrul de Comedie (Sala Studio, Sala „Radu Beligan” – str. Sf. Dumitru nr.2), Cafeneaua „Jos Pălăria” (str. Toma Caragiu nr.3).
Text: Simona IONIȚĂ
Foto: Alexandru MATIOS