Joi, 10 mai 2018, ora 19.00, Galeria Romană ( Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1, sector 1 București), vă invită la o nouă expoziție din seria “ Familii de artiști”. Familia de artiști SZAZS ALBICI a trăit într-un model social care poate fi considerat, funcție de perspectiva din care privim, ori “Epoca de Aur”, ori “Anii de Plumb”. Acest paradox al societății românești s-a evidențiat de-a lungul istoriei, zi după zi, dar mai ales în perioada postbelică, despre care Emil Cioran spunea: “ nu pot iubi decât o Românie în delir.” Delir a fost cu prisosință, în acele vremuri în care arta membrilor familiei era când ridicată în slăvi, când interzisă, iar Cenaclul Tineretului funcționa ca un creuzet al avangardei europene.
LIA SZAZS : Realismul viguros creat prin acumulări baroce de elemente formale până la un punct influențat de pictorul italian Campigli, s-a transformat cu timpul într-unul metaforic / simbolic susținut de o hotărâtă viziune Pop Art.
Atrasă de pânza imaculată, Lia Szàsz o transfigurează de fiecare dată, în plan spiritual, convinsă că pictura este mai ales un spațiu al liniștii.
DORIAN SZASZ : Mișcarea și energia sunt doi vectori in jurul cărora se articulează întreaga operă a lui Dorian Szasz. Sportul reprezentat în culori brute îl apropie ca tematică de modele ale Pop Art-ului anilor 60. Opera pictată a lui Dorian Szàsz este însă greu de încadrat. În anii 70 nimeni în România nu practica un astfel de stil.
ILEANA SZASZ : Ileana Szàsz este hotărât un pictor realist.
Mai mult decat construcția de tip clasic a unei imagini și știința culorilor, deprinse în atelierul părinților săi Lia și Dorian Szàsz, ea se lansează într-o căutare ezoterică folosind fapte și gesturi naturale pe care le ordonează într-o altă succesiune factuală.
Pânzele sale se vor plasa firesc, într-un registru magic care ne face să ne amintim de o anume sensibilitate culturală sud-americană.
ANTONIO ALBICI : Antonio Albici reușește să sugereze densitatea materiei fără nevoia de a recurge la încărcări păstoase, la zgârieturi agresive sau acumulări excesive. Mai mult decât atât, avantajos, el ne oferă suprafețe limpezi, aproape glaciale, mergând până la jocul subtil al transparențelor.
ARNO ALBICI : Arno Albici reușește să-și așeze imaginile la același nivel de excelență motivat de atracția spre magia orientală. În special, Japonia desăvârșește această rigoare elvețiană naturală.
Pasiunea pentru detalii și coerența perfectă a asamblării elementelor constitutive permit artistului să depășească orice valoare pur artistică.
„Viziunea” îl ajută să integreze o categorie care lărgește frontierele limbajului în direcția unor orizonturi incomparabile.
Expoziția este organizată sub înaltul patronaj al Excelenței Sale, dl. Urs HERREN, Ambasadorul Confederației Elvețiene la București.
Cuvântul de deschidere al evenimentului va fi rostit de Prof. Dr. Teodor Baconschi.
Durata expoziției: 10 mai – 9 iunie 2018
Program de vizitare :
Luni-Vineri 10-18
Sâmbăta 10-15