spot_img

România, țară invitată la Săptămâna Scurtmetrajului din Madrid

Realizatorii români de scurtmetraje și creațiile lor sunt în centrul atenției cineaștilor spanioli, România fiind țară invitată de onoare la Săptămâna Scurtmetrajului din Madrid, ce se desfășoară în perioada 9-15 aprilie 2018. Institutul Cultural Român de la Madrid susține participarea unei delegații românești formată din Adrian Silișteanu, regizor, director de fotografie și scenarist, și programatorii și selecționerii Oana Ghera și Massimiliano Nardulli, precum și proiecția a patru scurtmetraje românești.

Astfel, ziua de 13 aprilie este dedicată României prin două evenimente adresate atât publicului larg, cât și profesioniștilor din industria cinematografică. Scurtmetrajele Megatron (regizor Marian Crișan), Scris / Nescris (regizor Adrian Silișteanu), Prima noapte (regizor Andrei Tănase) și O noapte în Tokoriki (regizor Roxana Stroe) vor fi difuzate la Cinematograful Estudio al legendarei instituții madrilene Círculo de Bellas Artes.

Sesiunea de scurtmetraje va fi urmată de o întâlnire profesională la care vor participa toți membrii delegației românești, obiectivul fiind acela de a face cunoscut profesioniștilor spanioli modul de funcționare a industriei cinematografice românești, îndeosebi producția și distribuția de scurtmetraje. Oana Ghera și Massimiliano Nardulli vor participa și la alte întâlniri dedicate programatorilor de festivaluri de scurtmetraje, în vreme ce Adrian Silișteanu va prezenta publicului cel mai recent scurtmetraj al său, Scris / Nescris, distins recent cu Premiul Gopo pentru cel mai bun documentar.

Oana Ghera este absolventă a Facultății de Film din cadrul UNATC “I.L. Caragiale” București, secția Comunicare Audiovizuală. Scrie cronici și articole de sinteză pentru revista „Film Menu” și contribuie cu articole la alte publicații de profil. In 2014, a participat la atelierul de critică de film din cadrul Talents Sarajevo (Bosnia-Herțegovina, 2014). Oana Ghera a fost membru al juriului International Students Meeting de la Festivalul de Film de la San Sebastian (Spania, 2014) si al juriului „Emile Cantillon” la Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur (Belgia, 2014). Din 2014, coordonează programul de educatie cinematografică pentru liceeni „Education à l’image”, iar din 2015 este selecționer al Festivalului International de Film NexT.

Massimiliano Nardulli s-a născut la Roma în 1976. După studii în domeniul artelor, s-a specializat în cinematografie. Din 2007 a lucrat ca director artistic, consultant și programator de scurtmetraje la mai multe festivaluri, printre care Timishort România, din 2014, Festivalul Internațional de Film NexT România, Festival européen du film court de Brest, (Franţa), Arcipelago – Festival Internazionale di Cinema e Nuove Immagini (Italia) Biarritz Amérique Latine (Franța), Lakino (Germania) Piemonte Movie etc. A creat programe speciale și retrospective pentru numeroase festivaluri, printre care Clermont-Ferrand, Short Waves, Mecal, Brussels Short Film Festival, Terre di Cinema, Off-Courts, Ares, Cinepolitica, Psarokokalo. Este membru al Academiei Franceze de Arte și Tehnici Cinematografice și al comitetului de selecție pentru Premiile César, categoria de scurtmetraje.

Adrian Silişteanu este un cineast român cu o vastă experienţă ca director de imagine. A absolvit Universitatea Media din Bucureşti, Secţia Cinematografie, în 2003. Din 2005 a lucrat ca director de imagine pentru numeroase filme româneşti, printre care Pescuit sportiv, Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, Domestic şi Ilegitim, realizate de Adrian Sitaru, Undeva la Palilula, în regia lui Silviu Purcărete, şi Live, semnat de Vlad Păunescu. A filmat mai mult scurtmetraje, printre care Valuri, Colivia, Chefu’, Excursie, toate în regia lui Adrian Sitaru, Superman, Spiderman sau Batman şi Un alt Crăciun, în regia lui Tudor Giurgiu, şi Stopover, realizat de Ioana Uricariu. Scurtmetrajul Scris/Nescris, pe care la realizat Adrian Silișteanu, a fost întâmpinat cu multe premii la festivaluri internaționale, câștigând peste 20 de premii internaționale la competiții dedicate scurtmetrajelor și a fost desemnat cel mai bun documentar românesc al anului 2017 la precedenta gală a premiilor Gopo.

Institutul Cultural Român de la Madrid susține cinematografia românească clasică și contemporană nu doar prin festivalurile de film pe care le organizează și difuzarea filmelor românești în cât mai multe spații de pe teritoriul Spaniei, ci și prin încurajarea creării de contacte între profesioniști români și spanioli pentru a stimula proiecte de coproducție între cele două țări.

Detalii suplimentare puteți obține la:

http://www.icr.ro/madrid/

Facebook dedicat cinematografiei românești: CineRumano;

Facebook: IcrMadrid; Instituto Cultural Rumano

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508