Luni, 26 martie 2018, ora 17:30, în sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României (B-dul Unirii nr.22), a avut loc tradiționalul eveniment dedicat MAMEI, la Sărbătoarea Bunei Vestiri și a Centenarului Unirii Basarabiei cu Țara Mamă, eveniment organizat, în ultimii ani, de elevii Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din București, Grădinițelor Arc-en-Ciel și Clubului „Ușor, ușor, pășim în lumea Artelor”, instituții de învățământ coordonate de profesoara de limba și literatura română Mona Șerbănescu, unul dintre cei mai importanți pedagogi și manageri din învățământul românesc. Au fost vernisate cele peste 400 de icoane, lucrări plastice ale elevilor Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”, Grădinițelor Arc-en-Ciel și Clubului „Ușor, ușor, pășim în lumea Artelor”, lucrări plastice realizate sub îndrumarea profesoarei Roxana Maria Cioată, artist plastic care a câștigat, anul trecut, Premiului I “Lorenzo Il Magnifico” – categoria artă ceramică, acordat de Florence Biennale 2017 – Bienala Internaţională de Artă Contemporană de la Florenţa. În deschiderea evenimentului, am putut admira vocile și sonurile Corului „Sfânta Elisabeta“ al Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu“, sub conducerea muzicală a profesoarei Grațiela Popescu, cor selectat, recent, să facă parte din Programul Internațional ”Cantus Mundi”, în cadrul căruia copiii Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu“ au concertat alături de celebrul Cor Madrigal. Compoziție și acompaniament: prof. Andreea Florea-Șerbănescu. Cele 400 de icoane vor fi dăruite mamelor, bunicilor, surorilor și profesoarelor elevilor Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu“.
„Cum am spus-o și cu alte prilejuri, Buna Vestire s-ar cuveni să fie, cel puțin în lumea creștină, adevărata Zi a Femeii, căci Maria este întruchiparea totalizatoare a feminității, reunind în sine, în chip tainic și minunat, FECIORIA și MATERNITATEA. „Eternul feminin”, din perspectivă creștină, nu poate fi decât marianic; „Noua Evă” răscumpără slăbiciunea celei vechi și devine de bună voie împreună-lucrătoare cu Dumnezeu la mântuirea lumii.”
Răzvan CODRESCU
În programul evenimentului au fost interpretate următoarele piese muzicale:
Crăiasă – „Rugăciune” – versuri de Mihai Eminescu (Imnul Liceului Pedagogic „Anastasia Popescu”)
Pre Tine Te lăudăm
Doamne, Iisuse Hristoase
Cămara Ta – muzica, Andreea Florea-Șerbănescu
Dumnezeule, Preasfinte
Cer și mare și pământ
Azi am privit – muzica, Andreea Florea-Șerbănescu
Rapsodii de primăvară – versuri, G.Topîrceanu, muzica, Toni Niță
Lioară, lioară
Luncile s-au deșteptat
Trecui dealul la Băiuț
Coborâi din deal în vale
Mama – muzica, Andreea Florea-Șerbănescu
Mama de Cătălin Crișan în interpretarea grupului vocal „Musicalia”
Nicicând cuvântul „Mamă” nu și-a găsit mai deplin rotunjirea ca în această apropiere de cuvântul Țară! Cu exact 100 de ani în urmă a fost semnat Actul Unirii Basarabiei cu Țara, primul pas, dar atât de măreț în acel an, 1918. Printr-un joc subtil al așa-zisei întâmplări, această primă Unire s-a apropiat chiar în fila calendarului de sărbătoarea Bunei Vestiri.
Grupaj de versuri dedicate limbii române:
Alexei Mateevici – Limba noastră
Gheorghe Sion –Limba românească
Grigore Vieru – Limba noastră cea română
Fată verde – Grupul vocal „Anastasia”