spot_img

Pisicâinele din debaraua Istoriei

Puterea aduce cu ea măști egotice și sociale în numele cărora poate pretinde că este și identitară, și națională, și aleasa Domnului. Cu această formidabilă subtilitate asupra relației teatrale între Putere și măștile ei tranzitive și efemere, regizorul Alexandru Dabija reînvie, pe scena Teatrului Național din București,  istoria Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea adăugând la textul lui Barbu Ștefănescu Delavrancea texte din Dimitrie Cantemir, Ion Neculce și „Fiziologul” (carte populară). „Viforul” este al patrulea spectacol pus în scenă de regizorul Alexandru Dabija, la TNB. În preajma unui domn ros de neliniști, de ură, înfăptuitor al unor răzbunări sângeroase, Ștefăniță (interpretat extraordinar de Marius Manole), nimeni nu reușește să își găsească liniștea. Apar motive și conflicte de natură psihologică și morală, conflicte între generații. Ștefăniță răspunde cu batjocură și cruzime atât lui Luca Arbore (interpretat de Dorin Andone), cât și Oanei, cea care l-a crescut (interpretată, de Ana Ciontea, într-un mod care sensibilizează puternic publicul spectator). Infidelitatea conjugală a tânărului domn dă naștere unui alt conflict. Prezența Contelui Irmsky (interpretat de Ionuț Toader) o determină pe Doamna Tana (Ilona Brezoianu, o tânără actriță pe cât de fermecătoare pe atât de sigură pe mijloacele ei de interpretare)  să se simtă trădată. ”Vremea poate orice, dar nu poate schimba o pisică într-un câine credincios… Că de când veni Contele Irmsky, mai foc…”. Pisicâinele din debaraua Istoriei ne traversează prezentul și, uneori, chiar viitorul!

Ștefăniță este când un criminal fără scrupule, când un clovn care vrea să iasă în evidență. El se simte inferior, este frustrat și nevrotic. Toată lumea îl compară cu bunicului lui, Ştefan cel Mare, iar el devine nebun la auzul acestor cuvinte: „Mai dă-l în gura mă-sii de sfânt, că era un pitic beţiv, un curvar şi-un criminal. Ăla chiar că a omorât, nu ca mine“.

Cei trei fii ai lui Luca Arbore sunt nerăbdători să treacă probele de vitejie, ca eroii din basme. Cătălin ( Eduard Adam)  e provocat de domn să-și arate vitejia și este rostogolit în prăpastie de un ucigaș plătit și apoi ucis de Moghilă (Alexandru Voicu). Uciderea lui Cătălin îi provoacă lui Ștefăniță o satisfacție morbidă.

”Omul este mai rău decât o fiară”, spune, din când în când, Ștefăniță.

Ungurul, interpretat de Mihai Munteniţă, este cel care dă glas textelor din Dimitrie Cantemir, Ion Neculce și „Fiziologul” (carte populară).

În acest spectacol, sunt foarte bine puse în scenă imaginile poetice, metaforice:  grămada de nuci, lumânările, jucăria în formă de purcel pe care Oana o leagăna închipuindu-și că este Ștefăniță copil și clovnul care apare pe ecran spre finalul spectacolului.

Un text adus la zi cu ajutorul tehnologiei, o provocare de a privi puțin în urmă la o epocă la decandenței, de a conștientiza că sufletele chinuite au existat dintotdeuna și că imperfecțiunea societății nu există de ieri de azi ci dintotdeauna. O dramă istorică atât de actuală care cu siguranță vă va trezi emoții puternice și diverse. Un spectacol ce merită văzut.

Despre spectacolul lui Alexandru Dabija, Marius Manole spunea într-un interviu: ”Este o poveste istorică, dar, de la un moment dat încolo, nu mai e vorba nici de Moldova, nici de Polonia, nici de Ungaria, ci despre devenirea unui om. Sunt mulţi spectatori care vin la spectacol şi sunt interesaţi doar de istorie, să vadă cu cine merge Ştefăniţă, cu turcii sau cu polonezii. Ori nu despre firul istoric este vorba. Ei pierd din vedere esenţialul. Pentru că, desigur, ne aflăm într-un anume moment istoric, dar în esenţă este vorba despre oameni.”

***

Viforul

de Barbu Ștefănescu Delavrancea

Regie: Alexandru Dabija

Scenografie: Alexandru Dabija

Video: Alexandru Dabija

Dramaturg: Mașa Dinescu

Coregrafie: Florin Fieroiu

Regizor secund: Patricia Katona

Asistent regie: Teodora Petre

Asistent scenografie: Ioana Iliescu

Regia tehnică: Marcel Bălănescu

Data premierei: 24.02.2018

Durata: 1 h 50 min / Pauză: Nu

***

Următoarea reprezentație: Sâmbătă, 24 martie 2018, Teatrul Național București (Sala Atelier), ora 19:00

Simona IONIȚĂ

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508