spot_img

”Tu faci contextul” în 2018 la CNDB!

CNDB propune direcții ambițioase și proiecte unice în 2018, an în care activitatea instituției e concepută în spiritul ”Tu faci contextul / You are the context”. Centrul Național al Dansului București (CNDB) chestionează în 2018 contextul cultural local și dimensiunile sale socio-politice și economice alături de coregrafii, criticii, managerii și publicul autohton, în anticiparea mutării instituției în Sala Omnia, care va avea loc în 2020.

CNDB lansează în acest an primul său proiect educativ de anvergură – Școala performativă pentru copii, organizează Stagiunea naț ională Stere Popescu, dar și a cincea ediție a Festivalului LIKE CNDB, inaugurează Mediateca și Arhiva CNDB #The Resource Cube și organizează un Camping de dans contemporan la Craiova.

Școala performativă pentru copii

Prima ediție a Școlii performative pentru copii se desfășoară între 19 martie și 15 iunie 2018, iar prin intermediul ei CNDB își propune crearea unui program integrat de dans contemporan, practici corporale și educație artistică, o oportunitate unică în domeniul creativ din România care nu se regăsește în acest moment în oferta educațională a școlilor de profil și a instituțiilor publice sau private.

De asemenea, CNDB a reluat începând de marți, 27 februarie, sesiunile de „cardio contemporan” pentru adulți TOTUL PENTRU ENDORFINE (concept Mihaela Dancs). Acestea au loc în fiecare marți, între 19.00 şi 21.00, și sunt ghidate de câte doi coregrafi dintre următorii: Andreea Belu, Paul Dunca, Ioana Marchidan, Andreea Novac și Mihaela Dancs.
Stagiunea națională Stere Popescu

Începând din 3 martie, cu spectacolul COUNTERBODY, la CNDB debutează Stagiunea națională Stere Popescu, o selecție de aproape 20 de titluri – producții și coproducții CNDB sau spectacole invitate – pe care CNDB le aduce în fața publicului pentru că aceste spectacole nu au ocazia de a fi prezentate cu aceeași frecvență în contextul cultural local. În a doua parte a anului, când bugetul instituției se va ridica la nivelurile cuvenite, CNDB va organiza mini-stagiuni în mai multe orașe din România.

LIKE CNDB 2018 (15 – 27 aprilie)

Festivalul LIKE CNDB 2018 – You are the context își propune conectarea internațională în ambele direcții: pe de o parte, el va conține trei spectacole invitate din Franța, Danemarca și Austria, în cadrul rețelei europene Aerowaves, printre ai cărui parteneri din 33 de țări se numără și CNDB. Pe de altă parte, festivalul va oferi în premieră o situație de showcase intitulată Focus LIKE CNDB, în cadrul căreia manageri culturali, artiști și programatori internaționali sunt invitați la o întâlnire cu cei mai importanți coregrafi și dansatori români ai momentului.

Nota continuă a festivalului este interogația Cum va arăta CNDB în 2020, când se va inaugura noul spațiu Centrul Național al Dansului București din strada Cristian Popișteanu nr 1 (Sala Omnia). Astfel, instituția le va propune artiștilor din comunitatea locală, echipei, publicului și autorităților teme de gândire pe marginea conținutului și a activității CNDB în 2020, iar aceștia vor fi invitați să vină cu răspunsuri performative de-a lungul a trei zile, în cadrul LIKE CNDB 2018.

Parteneriatul dintre CNDB și rețeaua Aerowaves – un hub al descoperirii și promovării de tineri artiști de dans contemporan din toată Europa – se va concretiza și prin prezentarea spectacolului COUNTERBODY de Simona Deaconescu la Sofia, la sfârșitul lunii martie, în festivalul Spring Forward. De asemenea, CNDB va adapta în toamnă o producție coregrafică pentru copii, în cooperare cu partenerii din Aerowaves, prin programul OffSpring.

Andreea David la Festival del Silenzio

Spectacolul „Nud de femeie brunetă”, creat de coregrafa și dansatoarea Andreea David și coprodus de CNDB și Asociația Colectiv A, face parte din selecția primei ediții a Festival del Silenzio, un eveniment care va avea loc în perioada 16-18 martie 2018, la Milano. În spiritul acestui festival pentru persoane cu deficiențe de auz, CNDB va lansa în toamnă propriul eveniment dedicat limbajului semnelor într-un context artistic.

Se deschide Mediateca și Arhiva CNDB #The Resource Cube

Pe 29 aprilie, de Ziua Internațională a Dansului, instituția va deschide Mediateca și Arhiva CNDB #The Resource Cube. Aceasta va fi o sursă și resursă primară de documentare, un spațiu deschis și activ de dialog al diversității informaționale și performative, care va aduce împreună practici de discurs și evenimente interdisciplinare, fluidizând granițele între coregrafi, dansatori și teoreticieni din diferite domenii creative.

Centrul Dansului în anul Centenarului Marii Uniri

În colaborare cu Bozar – Centrul de Arte Frumoase din Bruxelles, CNDB va participa în 2018 în proiectul Remembering 1918 / European Dreams of Becoming Modern, cu ocazia Centenarului Marii Uniri din 1918. În cadrul acestui proiect, inițiat de Arts and Theatre Institute din Praga, vor fi prezentate șapte propuneri artistice din diferite țări, iar România, cu sprijinul CNDB și al ICR Bruxelles, va participa cu reconstrucţia scenică a spectacolului Ciocanul fără Stăpân (o creație originală a coregrafului Stere Popescu), de Florin Flueraş şi Brynjar Bandlien, care va fi prezentată pe 26 și 27 mai, la Bruxelles.

Camping CNDB la Craiova (9 – 29 iulie)

În această vară, CNDB organizează Camping de dans contemporan 2018, un proiect de cercetare coregrafică și explorare artistică individuală și de grup realizat cu sprijinul AFCN, care își propune să ofere, prin intermediul unei tabere de vară, stagii de practică și contexte de reflecție coregrafilor care au la activ minimum 2 creații personale. Aceștia vor lucra cu artiști și teoreticieni ca Mihaela Michailov, Constanze Schellow, Jan Burkhardt și Sandra Noeth.

CNDB continuă programul de rezidențe RAP

Între lunile aprilie și octombrie 2018 va avea loc a șasea ediție a programului RAP (rezidențe, ateliere, public), la Fabrica de Pensule din Cluj, cu sprijinul AFCN. Doi artiști (unul consacrat și unul aflat la început de carieră) vor beneficia de rezidențe, la finalul cărora vor prezenta câte o creație coregrafică.

You are the context

Pentru CNDB, anul You are the context intensifică relațiile cu mai multe platforme și spații de artă contemporană din România (Colectiv A, Salonul de proiecte, Tranzit) și deschide un mod nou de colaborare și dialog, pentru descoperirea de idei și dispozitive creative într-un sens mai larg decât cel strict artistic.

În spiritul aceleiași deschideri, începând din a doua jumătate a lunii martie, CNDB va găzdui formatul Descentrat – o serie de întâlniri indisciplinate iniţiate de Paul Dunca, Farid Fairuz, Maria Mora şi Cristian Nanculescu.

Pentru mai multe informații despre programul și proiectele CNDB, vizitați www.cndb.ro.

Parteneri media: AGERPRES, B-Critic, Bucharest City App, Dilema Veche, Feeder.ro, Graphic Front, Radio România Cultural, RFI – Radio France International, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista Atelierul, Revista CARIERE,  Revista Zeppelin, Liternet, Orașulm.eu, Onlinegallery, Șapte Seri, Scena.ro, SUB25, TANĂNANA, Umblat.ro, Veioza Arte, Zelist.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508