Vineri, 9 martie 2018, ora 18.30, la Ceainăria Cărtureşti Verona – Str. Pictor Arthur Verona, nr. 13-15, Editura Herald vă invită la o seară de poezie persană. Se va discuta despre Rumi şi ”Oceanul Sufletului”, Omar Khayyam şi ”Caravana Vieţii”, Ibn Arabi şi ”Cartea Înţelepciunii”, Khalil Gibran şi ”Darul iubirii”, despre înţelepciune, cunoaştere, iubire, despre poezia sufită şi maeştri spirituali sufiţi, alături de invitaţii: Vasile Calofir, actor la Teatrul Elisabeta, profesorul Teodoru Ghiondea, consilier editorial al colecțiilor ”Philosophia Perennis” și ”Înțelepciunea inimii” şi Mihai Liţă, coordonatorul colecțiilor ”Philosophia Perennis” și ”Înțelepciunea inimii” de la Editura Herald. Evenimentul va fi moderat de Sorin Lucaci (PR Editura Herald). AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Ce este sufismul? Ce înseamnă înţelepciunea inimii sau conceptul de inimă spirituală? Se ştie că nu există mistic sufit care să nu fi compus poezii şi a cărui proză oricât de intens afectivă, să nu se transforme, în anumite locuri, într-un limbaj ritmat cu imagini poetice.
*
Inima, să-şi afle leacul jinduind
tot n-a ajuns. Duhu-i gata să mi-l dau.
La ce-a râvnit tot n-a ajuns.
Viaţa-mi în neştire spre sfârşitu-i se îndreaptă,
dar Povestea-i de iubire la sfârşit
tot n-a ajuns…
Omar Khayyam – Caravana vieţii
*
Inima mea este în stare să îmbrace toate formele,
Este o păşune pentru gazele şi o mănăstire pentru călugării creştini,
Un templu pentru idoli şi Ka’ba hagiului.
Tablele Torei şi cartea Coranului.
Eu cred în Religia Iubirii
Oriunde cămilele sale mă poartă,
Căci Iubirea este religia şi credinţa mea.
Ibn Arabi, Cartea Înţelepciunii
*
Sarcina ta nu este să cauți dragostea, ci pur și simplu să cauți și să găsești toate barierele dinăuntrul tău pe care le-ai construit împotriva ei.– Rumi
*
Iată câteva versuri sugestive, însemnări din poeţii şi maeştri spirituali sufiţi despre ceea ce înseamnă iubirea, cunoaşterea, înţelepciunea. Şi de asemenea întrebări la care vom găsi cu siguranţă răspunsuri.
Intrarea este LIBERĂ în limita locurilor disponibile.
RSVB – Event Facebook
Colecția Înţelepciunea inimii
de Ibn Arabi
„Cartea a cărei traducere integrală o prezentăm acum are, în cadrul esoterismului islamic și în intregul univers tradițional, o funcțiune de excepție. Transmisă, cu acest titlu, «celui mai mare dintre Maeștri» (al-Shaykh al-Akbar) prin Profetul însuși, ea conține o doctrină universală de o altitudine metafizică și de o amploare existențială și ciclică fără pereche.”
Charles-André Gilis, Pref. la Le Livre des Chatons des Sagesse
Kahlil Gibran
Deşi Gibran s-a considerat întotdeauna pictor și nu scriitor, celebritatea și-o datorează aproape în întregime cărților sale. Reconcilierea celor doua înclinații, literară și artistică, care și l-au revendicat fiecare pentru sine, s-a realizat totuși în opera lui scrisă, căci Gibran a scris ca și cum ar fi pictat. Chiar dacă puțin numeroase, povestirile lui pline de viață precum și „poemele în proză” au avut o influență considerabilă în epocă. Limbajul său este simplu și colocvial, dar întotdeauna grav, iar dacă inspirația sa are neîndoielnic rădăcini în tradiție, cum bine observau exegeții săi arabi, stilul și „tușa scriiturii” rămân puternic marcate de cultura occidentală.
Mawlānā Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī
Oceanul sufletului întrețese fabule, scene desprinse din viața de zi cu zi, revelații și exegeza coranice, precum și considerații metafizice într-o tapiserie vastă și complexă. Rumi era convins că folosirea muzicii, a poeziei și a dansului este o cale de a-l atinge pe Dumnezeu. În concepția sa, muzica îi ajută pe credincioși să își concentreze întreaga ființă asupra divinității atât de intens, încât sufletul este totodată nimicit și înviat. Practicile dervișilor rotitori au devenit un ritual pornind de la aceste idei.
Omar Khayyam
„Iubirea, la Omar Khayyam, este o imensă suferință, o adâncă și înaltă durere pe care o simte în fiecare particică a ființei sale, iar acestea, așa cum spune doctrina, vor mărturisi în fața lui Dumnezeu la Ziua Învierii și a Judecății.”- Teodoru Ghiondea
Parteneri media: Senso TV, Radio România Cultural, Gold FM, București FM, Smart FM, Realitatea TV, 4Arte, AgențiadeCarte.ro, Bookaholic, Bookhub, Bookuria, Dă mai departe, Festivaluri românești, Filme-cărți, Hyperlitera, Iqool, Literatura pe tocuri, Povești de călătorie, PRwave, Raftul cu idei, România Pozitivă, ZMEU, Societate și cultură, Goodread, Drumul spre centru, Rabit Media, Gazeta de știri.