spot_img

A opta ediţia a Zilelor Filmului Maghiar la Târgu Mureş

În perioada 28 februarie – 4 martie 2018,  Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti şi Asociaţia K’Arte din Târgu Mureş organizează a opta ediţia a Zilelor Filmului Maghiar la Târgu Mureş. Filmele vor rula la Cinematograful Arta şi sunt subtitrate în limba română sau engleză.

Zilele Filmului Maghiar la Târgu Mureş ia startul cu două evenimente conexe: miercuri, 28 februarie la G. Caffé va avea loc premiera filmului #Sohavégetnemérős / #Niciodatănusetermină, un film de generaţie, iar joi, 1 martie la Galeria K’ARTE va fi vernisată expoziţia Egy saját szoba / O cameră proprie, a artistului plastic Simon Emőke, originară din Târgu Mureş, care trăieşte în prezent în Franţa.

Programul cuprinde producții cinematografice maghiare prezentate şi premiate în 2017 la festivaluri internaţionale de film. În cele cinci zile alături de filme artistice de lungmetraj vor fi proiectate filme de animaţie, scurtmetraje, filme experimentale şi un documentar cu tematică ardeleană (Tehenesek / Oameni și vaci), fiind prezenţi şi autorii filmului.

Seria de proiecţii în cadrul Zilelor Filmului Maghiar la Târgu Mureş începe cu un film nominalizat pentru marele premiu la Cannes în 2017. Filmul Jupiter holdja / Jupiter’s Moon, regizat de Mundruczó Kornél, va fi proiectat în avanpremieră românească pentru publicul târgumureșean. Programul cuprinde şi cel mai nou film al lui Gigor Attila, Kút / Puţul, în rolurile principale cu Udvaros Dorottya, László Zsolt, Pokorny Lia, Trokán Nóra şi Kurta Niki, artiști cunoscuți de cei familiarizați cu filmul maghiar. Noua peliculă a lui Gigor Attila – cel care a făcut senzaţie în lumea cinematografiei maghiare cu exact un deceniu în urmă cu filmul intitulat A nyomozó / Investigatorul – are o forţă imagistică puternică în care domină metafora puţului prezentat cu ironie autoreflexivă. Comedia intitulată Brazilok / Brazilienii prezintă într-un mod ironic, prin lumea fotbalului, societatea maghiră din mediul rural al Ungariei. În timp ce filmul Kojot / Coiotul vorbeşte despre evoluţia caracterului uman şi relaţiile dintre generaţii. Drama istorică intitulată 1945, în regia lui Török Ferenc prezintă sentimentul de culpabilitate comună de după cel de-al Doilea Război Mondial; pelicula a fost premiată la peste douăzeci de festivaluri internaţionale de film. Programul scurtmetrajelor cuprinde cele mai bune pelicule maghiare prezente la ediţia din 2017 a Festivalului Internaţional de Scurtmetraje BuSho (Budapest Short), printre care şi Welcome, distins cu marele premiu al acestui festival, respectiv filmul care a cucerit Premiul Oscar pentru scurtmetraje Mindenki / Toată lumea. Zilele Filmului Maghiar de la Târgu Mureş se încheie pe data de 4 martie, în seara decernării Premiilor Oscar cu proiecţia filmului regizat de Enyedi Ildikó, Testről és lélekről / Despre trup şi suflet, un nou film maghiar nominalizat la premiile Academiei Americane de Film.

Program:

miercuri, 28 februarie, 19.00, G. Caffé

Tiszeker Dániel: #Niciodatănusetermină

2016, comedie muzicală, 92 min., subtitrat în limba română

joi, 1 martie, 19.00, Camera K’ARTE

Simon Emőke: O cameră proprie

vernisaj

vineri, 2 martie, 18.30, Cinema Arta – Sala Mare

Mundruczó Kornél: Jupiter’ Moon

2017, dramă, 123 min., subtitrat în limba română

vineri, 2 martie, 20.45, Cinema Arta – Flora

Gigor Attila: Puțul

2016, dramă, 97 min., subtitrat în limba română

sâmbătă, 3 martie, 16.00, Cinema Arta – Flora

Rohonyi Gábor, M. Kiss Csaba: Brazilienii

2016, comedie, 95 min., subtitrat în limba română

sâmbătă, 3 martie, 18.00, Cinema Arta – Flora

Vargyasi Levente: Oameni și vaci

2017, documentar, 50 min., subtitrat în limba română

Q&A: Vargyasi Levente (regizor), Fám Erika (dramaturg)

sâmbătă, 3 martie, 20.30, Cinema Arta – Flora

Kostyál Márk: Coiotul

2016, dramă, 126 min., subtitrat în limba română

duminică, 4 martie, 16.00, Cinema Arta – Flora

Török Ferenc: 1945

2017, dramă istorică, 91 min., subtitrat în limba română

duminică, 4 martie, 18.00, Cinema Arta – Flora

BuSho Shorts

Cele mai bune scurtmetraje maghiare de la ediția a 13-a a festivalului BuSho

112 min., subtitrat în limba engleză

Dudás Balázs: Welcome / 2017, 30 min., dramă (13. BuSho: Marele premiu)

Lovrity Anna Kata: Insula de vulcan / 2017, 9 min., animație

Tóth Barnabás: Există un hotar / 2017, 19 min., dramă (Premiul BuSho de Bronz)

Asmon Stella: Terka Nova / 2017, 10 min., film experimental

Wunder Judit: Legătură / 2016, 10 min., animație (Premiul BuSho pentru cea mai bună animație maghiară)

Szabó Simon: Înainte de prânz / 2016, 9 min., ficțiune

Deák Kristóf: Toată lumea / 2015, 25 min., ficțiune

duminică, 4 martie, 20.30, Cinema Arta – Flora

Enyedi Ildikó: Despre trup și suflet

2017, film artistic, 116 min., subtitrat în limba română

Informaţii suplimentare: http://www.bukarest.balassiintezet.hu, illetve http://www.k-arte.ro

Coorganizator: Asociația K’Arte

Partener: Bioeel

Sponsori: Farmacia B&B, Édentől Keletre Filmklub, G. Caffé, Asociaţia Filmtett, Cinema Arta, Primăria Târgu Mureş

Partener media principal: Központ

Parteneri media: Krónika, Népújság, OutInMures.ro, Vásárhelyi Hírlap, vasarhely.ro, CineFAN.ro, Zile și Nopți, Radio România Târgu Mureș, Marosvásárhelyi Rádió Románia, Punctul, Zi de Zi

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508