Miercuri, 21 februarie 2018, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio aduce în prim-plan viola la Sala Radio, avându-l ca invitat pe violistul de origine română Daniel Vagner. Fost membru, în studenție, al Orchestrei Studenților din Țările de Est, condusă de Sir Yehudi Menuhin, și format ulterior la Conservatorul Superior de Muzică și Dans din Paris, Daniel Vagner este în prezent solist în Orchestra Filarmonică a Radio France.
La pupitrul dirijoral se va afla Lubnan Baalbaki, dirijor, compozitor, violonist şi un remarcabil interpret al lăutei. A studiat vioara la Conservatorul din Liban, iar ulterior a ales România ca destinație pentru formarea sa ca dirijor, la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca și la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Din 2012 este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban.
Seara va debuta cu Uvertura în stil italian în do major de Fr. Schubert, urmată de Andante e Rondo ungarese, op. 35, de Carl Maria von Weber. Următoarea lucrare în program va fi Sonata per la Grand Viola, de N. Paganini, iar seara se va încheia cu Simfonia nr. 6 în do major, de Fr. Schubert.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.
Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.
Dirijor, compozitor, violinist şi un remarcabil interpret al lăutei, Lubnan Baalbaki ni se dezvăluie ca un muzician într-o permanentă căutare a celor mai profunde sensuri ale muzicii.
Înconjurat din fragedă copilărie de un anturaj artistic de excepţie prin familia sa alcătuită din pictori, muzicieni, actori şi nu numai, Lubnan Baalbaki a descoperit tainele muzicale studiind vioara la Conservatorul din Liban. A ales apoi România ca destinaţie pentru a-şi urma visul de a deveni dirijor, urmând cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, unde a studiat dirijat cu maestrul Petre Sbârcea şi compoziţie cu Szegő Péter. Formarea sa artistică a continuat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Horia Andreescu. Pasionat de arta dirijorală, a ales să participe în mod constant la cursuri de măiestrie dirijorală susţinute de Colin Metters, Kurt Masur şi Christian Badea.
Cu o gândire plurivalentă, atentă şi interesată de înţelegerea fenomenului artistic Lubnan Baalbaki a decis să îşi continue cercetarea despre psihologia artei dirijorale, iar în anul 2017 aceasta s-a concretizat primind titlul de Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, sub coordonarea lui Dan Dediu.
Experienţa sa artistică însumează colaborări cu Filarmonica din Queretaro, Orchestra Filarmonică din Mexico City, Opera Română Timişoara şi orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Sibiu, Craiova, Bacău, Arad şi Ploieşti.
Din 2012 Lubnan Baalbaki este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban, a înfiinţat mai apoi prima Orchestră de Tineret a Libanului, alături de ambele orchestre susţinând concerte în Liban şi nu numai.
Daniel Vagner începe studiile muzicale la vârsta de cinci ani, sub îndrumarea tatălui său, clarinetistul Ludovic Vagner. În timpul studenţiei ieşene, Daniel Vagner a devenit pasionat de cvartetul de coarde, urmând cursuri în această direcție cu profesorul Bujor Prelipcean.
În 1990 este invitat să facă parte din Orchestra Studenţilor din Ţările de Est, sub bagheta lui Sir Yehudi Menuhin. Daniel Vagner decide să se perfecţioneze şi reuşeşte concursul la Conservatorul Superior de Muzică şi Dans din Paris. Profesorii săi au fost Jean Sulem, Norbert Brainin, Sigmund Nissel, Walter Levin, Yuri Bashmet, Gunther Pichler, Fiodor Drujinin, Tasso Adamopoulos.
După absolvirea Conservatorului Superior de Muzică şi Dans din Paris (Premiul întâi primit în unanimitate cu felicitările juriului şi ciclul trei de perfecţionare), Daniel Vagner se consacră muzicii de cameră şi devine membru al Cvartetului Castagneri. Cu această formaţie, el este laureatul celor mai prestigioase concursuri de cvartet: München, Evian, Londra, Florenta, Banff.
Cântă în diferite configuraţii de muzică de cameră, avându-i ca parteneri, printre alții, pe Michel Dalberto, François Leleux, Renaud şi Gauthier Capuçon, Henri Demarquette, Nicholas Anghelich, Nicolas Dautricourt, Cvartetul Arpeggione, Cvartetul Elysée, la diferite festivaluri precum: Deauville, Wigmore Hall, La folle Journée, Conservatorul din Moscova şi multe alte săli din întreaga lume. Susţine recitaluri la Paris împreună cu violonistul Frederic Laroque, cu lucrări de Mozart, Paganini, Wieniawski, Bach-Kodaly, Händel etc. Pasionat de muzica de cameră, este membru al formaţiei Musique Oblique. Activitatea concertistică a lui Daniel Vagner îi conduce paşii în săli precum Salle Pleyel, Salle Gaveau la Paris, Orchestra Filarmonică din Iaşi, Braşov, Orchestra Naţională Radio Bucureşti, sub bagheta maeştrilor V. Dumănescu, P. Nadler, L. Petitgirard, C. Oroşanu şi alături de D. Grimal, F. Laroque, F. Croitoru, L. Vagner. Repertoriul său cuprinde, printre altele, concertele de Walton, Hindemith, Bartók, Penderecki, Bruch dublul concert, Sinfonia Concertantă de Mozart, Harold în Italia de Berlioz, Don Quijote de Strauss, Concertul de Stamitz, Hoffmeister, Sonata per la Grand Viola de Paganini, etc.
Discografia sa include, printre altele, lucrări de Brahms (al doilea cvartet), Zemlinsky (primul cvartet), Melodiile de Ravel, La belle Chanson de Faure, Il Tramonto de Respighi alături de Sophie Koch, Les grands duos pour violon et alto-Les Duettistes alături de Frederic Laroque, înregistrări apărute la Le chant du Monde şi Harmonia Mundi.
Daniel Vagner este solist în Orchestra Filarmonică Radio France şi Orchestra Colonne, Franța.