Sâmbătă, 3 februarie 2018, prin campania „Până hăt de carte!”, 405 cărți au fost donate bibliotecii din comuna Sinești, județul Iași.
”În lunile trecute, am reușit să punem în rafturile bibliotecilor a cinci comune ieșene un număr de 2.340 de cărți, care au fost strânse în urma apelului public lansat în luna martie a anului 2017 de către Biroul parlamentar al senatorului USR Dan Lungu. Acesta, alături de parteneri şi voluntari, a demarat pe 23 martie 2017 o campanie publică de strângere de carte pentru bibliotecile din mediul rural.
Din martie și până în prezent, 390 de cărți au ajuns la biblioteca din comuna Răducăneni, 410 cărți la cea din Probota, 250 la Erbiceni, 240 la Andrieșeni, 237 la Ciortești, 270 la Gorban, 223 la Moșna și 320 la Cotnari. Sunt multe probleme cu care ne confruntăm în ceea ce privește consumul de cultură și educația din țară, însă problemele mediului rural par mereu să fie puse pe o listă de așteptare.
„Mă bucur de fiecare dacă când reușim să ducem câteva sute de cărți al bibliotecile din mediul rural. Cred că investiția în educația românilor ar trebui să fie prioritară fiecărui Guvern, indiferent de culoarea sa politică, mai ales că în ultima vreme se discută din ce în ce mai mult de reformarea educației. Aceasta de aici trebuie să înceapă, din satele României, unde copiii trebuie îndrumați către școală, către lectură, ca să le deschidă porți spre un viitor care, altfel, le-ar fi refuzat. Să poată contribui ei înșiși la schimbarea pe care o dorim a țării”, a declarat Dan Lungu, senator USR Iași.
Județul Iași înregistra 180.000 de cititori activi în 2012, însă, în 2016, cifra totală a coborât la 161.011 cititori activi. Majoritatea comunelor înregistrează între 300 și 600 de cititori anual, dar nu puține sunt comunele unde în bibliotecă intră un cititor la trei zile, luând în calcul și populația școlară. La nivelul județului Iași majoritatea cărților intrate în bibliotecile rurale nu provin din achiziții, cum ar fi normal, ci din donații.
Campania USR Iași vine în întâmpinarea problemelor culturale de acest gen, cu care mediul rural românesc se confruntă, și încearcă să contribuie la formarea noii generații și a unui public de cititori, de consumatori de cultură. Cărțile care au ajuns astăzi în rafturile bibliotecii din comuna Sinești au fost strânse cu ajutorul mai multor ieșeni și cu cel al partenerilor noștri. ” – Biroul de presă al Cabinetului parlamentar