Institutul Cultural Român, prin filiala sa de la Madrid, și Muzeul Național de Istorie a României, în colaborare cu Muzeul Național de Arheologie din Madrid, intenționează să inaugureze la Madrid, în toamna anului 2018, o expoziție de anvergură dedicată civilizației romane dezvoltate la nord de Dunăre după războaiele daco-romane. Inclusă în seria evenimentelor prilejuite de aniversarea Centenarului Marii Uniri, expoziția vizează consolidarea legăturilor culturale între spațiul românesc și cel iberic, mai ales în contextul aniversării, în acest an, a 1900 de ani de la moartea împăratului Traian, născut în apropiere de Sevilia actuală. În plus, aduce în fața unui public numeros, de specialiști și pasionați, rezultatele cercetărilor recente făcute în așezările romane de pe teritoriul României.
În vederea perfectării detaliilor organizatorice, în data de 14 noiembrie 2017, a avut loc o primă reuniune de lucru la care au luat parte domnul Mirel Taloș, vicepreședinte al Institutului Cultural Român, domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, domnul Andrés Carretero Pérez, directorul Muzeului Național de Arheologie spaniol, și domnul Liviu Petculescu, comisarul expoziției.
Expoziția de la Madrid își propune să prezinte evoluția civilizației dacice în preziua cuceririi romane, cucerirea Daciei și consecințele ei politice, economice și culturale în spațiul dacic, continuitatea romană, începutul romanizării vizigoților și a altor popoare migratoare, care aveau să se așeze în Peninsula Iberică. Cele aproximativ 450 de seturi de piese arheologice din patrimoniul MNIR și al altor muzee românești de specialitate vor acoperi o perioadă foarte mare de timp, între primele prezențe romane la Dunărea de Jos și prăbușirea frontierei romano-bizantine la Dunăre.
Muzeul Național de Arheologie din Madrid aniversează anul acesta 150 de ani de existență și, după o renovare de cinci ani, s-a redeschis publicului în 2013, devenind o adresă obligatorie pentru peste jumătate de milion de spanioli și turiști care îi trec pragul anual. Colecția sa permanentă include exponate care trasează cronologic civilizațiile care s-au succedat în Peninsula Iberică, iar printre comorile pe care le găzduiește se numără „Doamna din Elche”, o sculptură iberică din secolul IV. Î. Hr., Tezaurul de la Guarrazar, mărturie a Regatului Vizigot de la Toledo ori piese arheologice ale culturii Al-Andalus.