Miercuri, 15 noiembrie 2017, începând cu ora 18:00, în spațiul aflat la mansarda sediului Filialei București a O.A.R. – str. Sf. Constantin nr. 32, sect. 1, București, Filiala București a Ordinului Arhitecților din România și Universitatea Națională de Arte din București vă invită la un colocviu în cadrul proiectului ”BUCUREȘTI, STRATURI ȘI PERSPECTIVE. ÎNTRE REALITATE ȘI FICȚIUNE, ÎNTRE LITERATURĂ ȘI ARHITECTURĂ”.
Punctele de pornire sunt două cărți publicate recent: ”București. Arhitectură. Un ghid adnotat”, autori: Mariana Celac, Octavian Carabela, Marius Marcu-Lapadat, publicată cu sprijinul O.A.R., București și ”Arhitectul B. Ioanide. Viața și opera”, autor Mariana Celac, Editura UNARTE.
Publicațiile oferă două perspective diferite asupra orașului, puncte de vedere care pot fi extinse și pot genera idei și experiențe nuanțate ce au fost până acum traduse în două expoziții complementare.
Proiectul cumulează experiențe și abordări diferite și oferă o lectură simultană a orașului din mai multe perspective (literară, istorică, arhitecturală, artistică) și își propune:
– Să aducă în discuție o problematică istoriografică pe care este timpul să ne-o asumăm proactiv în vederea amprentării unor direcții de intervenție, modelare și remodelare a mediului ambiant Bucureștean;
– Să pună în legătură oameni și experiențe diferite, să compună un portret multi-stratificat al orașului, să ofere cunoaștere, experiența practică și abordare multidisciplinară unor tineri artiști, arhitecți, literați, istorici și să le dezvăluie din posibilitățile proiectelor colaborative;
– Să stimuleze spiritul civic prin crearea unei platforme de dialog atât între specialiști și tineri în formare cât și să fie deschis/destinat publicului larg, punând la dispoziție instrumente de comunicare și generare de interacțiune, dialog pe termen scurt, mediu și lung;
În acest context, întâlnirea la care vă invităm poate constitui un bun prilej de a căuta răspunsuri la câteva întrebări:
– Cum și din ce anume se formează și crește o așezare, Bucureștiul în particular, pentru a deveni un oraș-capitală?
– Cine sunt actorii care au jucat în ultimii 150 de ani pe scena lui?
– Care sunt „obiectele” (construite) care definesc inconfundabilă atmosferă a capitalei României?
Printre participanți se numără Augustin Ioan, Iosif Kiraly, Bogdan Lefter, Marius Marcu- Lapadat, Simona Popescu, Șerban Sturdza.
Parteneri media: RFI – România, Radio România Cultural
Acest proiect cultural este finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB.