Teatrul Naţional „Radu Stanca”- Secția Germană anunţă cel mai important turneu al departamentului din acest an- prezentarea spectacolului “Prah/Tatăl”, în cadrul programului oficial “Pecs – Capitală Culturală Europeană 2010”. Astfel, astăzi, 6 octombrie 2010, ora 18:00, la Deutsche Bühne Ungarn din Szekszard (Ungaria) are loc reprezentaţia spectacolului “Prah/Tatăl” în regia lui Brigitte Drodtloff. Spectacolul se va juca în limba germană, cu traducere simultană la căşti în limba maghiară. Evenimentul are loc în cadrul proiectului “Teatru maghiar în limbi străine”.
Spectacolul PRAH/TATĂL este un coupé de două spectacole după textul „PRAH sau Anatomia unei temeri” de Spiro György și, respectiv, “TATĂL sau Anatomia unei crime” de Csaba Miko. Producția de la Sibiu poartă semnătura regizorului german Brigitte Drodtloff și a scenografului român Alin Gavrilă, având în distribuție pe Renate Müller- Nica, Franz Kattesch, Johanna Adam, Ali Deac și Wolfgang Kandler.
La cererea Teatrului Radnóti Miklós din Budapesta, Spiró György scrie “Prah”, o piesă cu două personaje, în care ne povesteşte cum un cuplu mai în vârstă, undeva în provincie, câştigă la loto. Visul fiecăruia dintre noi devine pentru ei realitate. E uşor să visezi, dar e mult mai greu să te bucuri. Cuplul nu ştie ce să facă în această situaţie: nu-şi pot răscumpăra anii pierduţi şi să plătească în avans un viitor fericit. Indeciși, se hotărăsc să pună biletul câştigător într-o cutiuţă de cacao. Această bucurie neaşteptată este materialul unei situaţii teatrale excelente, urmările ei schimbând radical viaţa protagoniştilor.
„Tatăl sau Anatomia unei crime”, a fost premiat ca cel mai bun text în 2005 în cadrul Bursei de Dramaturgie de la Heidelberg, Germania. Piesa are ca element central o crimă ce a avut loc într-o familie şi prezintă modele de depăşire a unei situații emoționale aproape imposibilă. Structurat asemenea unui roman poliţist psihologic, textul pătrunde în complexitatea structurii umane, portretizând cele mai ascunse şi, totodată, cele mai dureroase faţete ale psihicului.