Între 19 și 22 octombrie 2017, la Aula Universității Transilvania Strada Iuliu Maniu 41A), Salonul de Carte Bookfest revine la Brașov cu circa 10.000 de volume, reduceri spectaculoase și o pleiadă de evenimente atractive. În cele patru zile ale Salonului, vizitatorii vor fi întâmpinați cu oferte promoționale la peste 10.000 de volume din cele mai variate domenii. Nu vor lipsi lansările de carte și sesiunile de autografe la care vor lua parte unele dintre mai importante personalități ale literaturii române actuale. La Bookfest vor fi prezente cu standuri unele dintre cele mai importante edituri din țară: Humanitas, RAO, Trei, Nemira, Herald, Corint, ALL, ART, Polirom, Litera, Niculescu, Libris, Meteor Press, Nomina, Eurodidactica, Diana Press, Atman, Shambala dar și distribuitori precum Okian (reprezentanți Pearson-Longman în România.
Vintilă Mihăilescu deschide maratonul lansărilor
Chiar din prima zi a Bookfest Brașov, publicul este așteptat la întâlniri cu doi dintre cei mai îndrăgiți autori ai momentului. Astfel, joi la ora 17:00 va avea loc lansarea volumului De ce e România astfel? Avatarurile excepționalismului românesc, de Vintilă Mihăilescu, publicat de editura Polirom, o replică peste ani la cartea cu titlu similar a istoricului Lucian Boia (De ce este România altfel?, Humanitas, 2012). Coordonați de Vintilă Mihăilescu, antropologi, sociologi, politologi, istorici, universitari şi cercetători încearcă să răspundă la „întrebarea care ne roade de mult: nu «de ce este România altfel?», ci «de ce este România astfel?»”. Alături de autor vor lua cuvântul Adrian Lăcătuș și Gheorghe Onuț.
Apoi, de la ora 18:30, urmează lansarea cărții Melciclopedia, de Iulian Tănase, volum apărut recent la editura Nemira. Plină de jocuri de cuvinte și cu numeroase trimiteri culturale, Melciclopedia este o aventură a imaginației, a erudiției și a spiritului ludic. Evenimentul va fi urmat și de o sesiune de autografe.
Editura Nemira va continua programul lansărilor sâmbătă, de la ora 11:30, cu lansarea celei mai recente cărți a medicului Florin Chirculescu, Greva păcătoşilor sau apocrifa unui evreu. Roman polifonic în care prezentul românesc, sinonim cu criza şi corupţia, se îmbină cu trecutul oriental şi începuturile medicinei moderne, Greva păcătoşilor sau apocrifa unui evreu îşi plimbă cititorii prin labirinturi fără ieşire, provocându-i la o lectură neliniştitoare şi la descoperirea propriilor drumuri.
Editura Polirom provoacă apoi, de la ora 12, publicul brașovean la o discuție extrem de antrenantă despre literatura tânără alături de scriitorii Bogdan-Alexandru Stănescu, Mihai Buzea, Andrei Crăciun, Sebastian Lăzăroiu. Evenimentul va fi moderat de Dan Țăranu și Robert Elekes și va include lecturi publice și sesiuni de autografe.
Gabriel Liiceanu citește în avanpremieră din Continentele insomniei
Începând cu ora 13:30 editura Humanitas dă startul unui adevărat desant literar. Astfel, în cadrul primului eveniment din seria lansărilor Humanitas, filosoful Gabriel Liiceanu va citi în avanpremieră publicului din noua sa carte Continentele insomniei. Evenimentul va include și o sesiune de autografe. Apoi de la 14:30, va avea loc lansarea cărții Lanțul de aur de Andrei Cornea, unde autorul va fi acompaniat de scriitorul Vlad Russo.
De la ora 15:00, scriitoarea Tatiana Niculescu și părintele Cristian Muntean vor discuta despre Misterul Cinei de pe urmă. Isus şi rădăcinile iudaice ale Euharistiei, de Brant Pitre. Tot în cadrul acestui eveniment va avea loc o lectură în avanpremieră dintr-o nouă carte de Brant Pitre, Fiul lui Dumnezeu? Pledoarie pentru Isus, aflată în pregătire la Humanitas.
La ora 15:00 editura Humanitas vă invită la o sesiune de creative talking cu Andreea Răsuceanu și invitații săi. Aceasta va intra în dialog cu Ioana Nicolaie și Radu Vancu despre volumele Pelinul negru și Zodia cancerului. Evenimentul va conține o dublă sesiune de autografe.
Mircea Cărtărescu și un nou bestseller: Peisaj după isterie
Începând cu ora 16:30 cel mai premiat scriitor român contemporan, Mircea Cărtărescu, va vorbi cu publicul despre cel mai recent volum al său Peisaj după isterie. Bestseller Humanitas 2017, cartea reprezintă o colecţie de texte selectate de autor în aşa fel încât, desprinse de contextul politic în care au apărut, să primească o semnificaţie generală, civică şi etică. Lansarea cărții va fi urmată de o sesiune de autografe.
De la 17:30, scriitorul Radu Paraschivescu va discuta cu publicul despre noua sa carte Am fost cândva femeie de onoare (Bestseller Bookfest 2017), eveniment urmat de o sesiune de autografe. Același cronicar spumos Radu Paraschivescu va fi colegul de discuție al Ramonei Ursu pe o temă cât se poate de gravă, pentru că, de la ora 18, se va vorbi despre volumul Noaptea, ca hoții! de Ramona Ursu, carte ce abordează probleme sistemice ale societății românești actuale.
Duel livresc între Florin Iaru și Cristian Teodorescu
Evenimentul ce va închide seria lansărilor Humanitas de sâmbătă va începe la ora 18:30 și va consta în lansarea cărții Val și cetatea sufletelor de Ana Alfianu dar și lansarea celor mai noi apariții în colecția pentru copii a editurii Humanitas. Vor lua cuvântul Ana Alfianu, Radu Vancu și Iustina Croitoru iar evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe.
Duminică, de la ora 13:30, editura Polirom invită publicul brașovean la un regal literar, cu replici spumoase și înțepături amicale alături de scriitorii Florin Iaru și Cristian Teodorescu. Cei doi scriitori vor discuta liber despre cărţile lor, îşi vor adresa întrebări reciproc, vor da răspunsuri și vor fi provocaţi de moderatorul evenimentului, Adrian Lăcătuş.
Pentru a informa media locale cu privire la programul şi oaspeţii acestei ediții a Salonului de Carte Bookfest Brașov, Asociația Editorilor din România va organiza marți, 18 octombrie, ora 11:00 o conferință de presă la Centrul Multicultural al Universității Transilvania.
În cadrul evenimentului vor lua cuvântul: Adrian Lăcătuș, decanul Facultății de Litere, Dumitru Cezar Boghici, director al Colegiului Național „Andrei Șaguna”, Mihaela Gladca, reprezentant al Asociației Șaguniști pentru Șaguniști, și Mihai Mitrică, director executiv al Asociației Editorilor din România.
Accesul publicului va fi gratuit la toate evenimentele din cadrul Bookfest Brașov.
Programul zilnic de vizitare va fi 10:00 – 20:00.
Salonul de Carte Bookfest Brașov este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România.
Parteneri: Primăria Municipiului Brașov, Asociația Șaguniști pentru Șaguniști, Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, Facultatea de Litere (Universitatea Transilvania Brașov), RATBV, Camera de Comerț și Industrie Brașov.
Parteneri media: Hotnews, Agerpres, Brașov TV, Transilvania Expres, mytex.ro, Tex FM, Biz Brașov, Bună Ziua Brașov, Grupul Iubim Brașovul.
Bookfest este cel mai important Salon de Carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă, ajuns anul acesta la ediția a XII-a. Începând din 2012, Bookfest s-a extins și în alte orașe din România – Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Tîrgu Mureș, Brașov dar și în Republica Moldova cu două ediții la Chișinău. În 2017, Salonul a fost organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, invitatul de onoare fiind Suedia, iar printre personalitățile prezente s-au numărat Mårten Spångberg, Stina Wirsén, Cecilia Hansson, Athena Farrokhzad, Majgull Axelsson and Fredrik Backman. La edițiile internaționale anterioare, țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia și Israel.