Marți, 17 octombrie 2017, de la ora 18:30, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (Strada Londra nr. 39) va avea loc concertul ICon Arts Ensemble dedicat memoriei eroilor din Primul Război Mondial. Evenimentul va avea loc cu prilejul lansării celui de-al treilea sezon al manifestului cultural Arts District 100, inițiat de UCIMR pentru a readuce în atenția publică spații de patrimoniu din România prin intermediul muzicii clasice. La eveniment, accesul este permis în limita locurilor disponibile și prin achitarea biletului de intrare la muzeu în valoare de 8 lei.
„Războiul care ar fi pus capăt tuturor războaielor” s-a încheiat în anul 1918 prin sacrificiul a milioane de tineri pe câmpul de luptă. Pentru România, tratatele de pace încheiate în urma războiului au culminat cu Marea Unire proclamată la 1 decembrie 1918.
În București și în țară, au fost create numeroase monumente în memoria eroilor cu chip necunoscut care au suferit morți cumplite pentru a întoarce una dintre cele mai importante pagini din istoria noastră și a omenirii.
La invitația UCIMR, compozitori din toată lumea au compus 8 lucrări noi pornind de la imaginea Monumentelor Eroilor din România, mai puțin cunoscute publicului larg, ignorate ori neîngrijite, aflate pe nedrept într-o stare de degradare morală, la 100 de ani de la acest moment istoric – reîntregirea țării sub sceptrul Regelui Ferdinand.
Program 17 octombrie: Enescu, Bartók și lucrări în primă audiție absolută
Marți, 17 octombrie, în sala centrală a Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi va avea loc lansarea celui de-al treilea sezon al manifestului cultural Arts District, intitulat „Arts District 100”. Cuvântul înainte va aparține inițiatorului proiectului, Sebastian Gheorghiu, care va vorbi despre următoarele evenimente create în memoria eroilor și Centenarului Unirii.
În deschidere, directorul MNHCV, Cristina Toma, vă va adresa câteva cuvinte despre colecțiile unice ale muzeului care cuprind numeroase hărți ale României înainte și după război.
Va urma concertul ICon Arts Ensemble, format din membri ai Orchestrelor Naționale Radio și profesori la instituțiile de muzică din București: Raluca Stratulat – vioară, Andreea Țimiraș – violoncel, Mihai Murariu – pian, Adrian Buciu – flaut, invitat, Alexandru Anastasiu – percuție – vibrafon, invitat.
Programul lor va cuprinde 3 lucrări în primă audiție absolută, create pentru acest proiect:
Timothy Doyle (Irlanda), lucrarea Vesper, dedicată Monumentului Eroilor CFR
Mihai Murariu (România), lucrarea Martyr, dedicată Monumentului Eroilor de la Sălăjan
Sebastian Țună (România), lucrarea Ultimul străjer al capitalei, dedicată Monumentului cu același nume din Băneasa.
Artiștii vor mai interpreta, în completarea programului, lucrări alese în consonanță cu tema:
Béla Bartók – Dansuri românești
George Enescu – Adagio pentru vioară și pian
George Enescu – Serenade lointaine – Trio pentru vioară, violoncel și pian dedicat Casei Regale a României
Sebastian Androne – Fresco meets Baldi
Alexandru Anastasiu – Never Ending Story
Diana Gheorghiu, compozitor: „Ne bucurăm că putem aduce în atenția publicului acest proiect care a primit sprijinul unor importante instituții din România și la care au aderat unii dintre cei mai apreciați compozitori contemporani la ora actuală. Majoritatea și-au creat deja un nume în plan internațional și fac parte din programul de rezidență creativă ICon Arts pe care îl coordonăm în România de mai mulți ani. Formatul actual Arts District 100 este realizat în premieră în România și ne bucurăm că și-a dovedit deja continuitatea. Totodată, valoroși instrumentiști au acceptat și ei provocarea de a interpreta lucrări în primă audiție absolută, așa cum și-au creat deja o vastă experiență în ansamblul ICon Arts de-a lungul timpului.”
Cu același prilej, în seara zilei de marți va avea loc vernisajul expoziției foto realizate de Mihai Benea care cuprinde imagini ale celor 8 Monumente ale eroilor aduse în atenția publicului în acest proiect.
Întregul eveniment va fi transmis live la calitate HD pe site-ul televiziunii culturale www.EnjoyTV.ro
Acest proiect cultural este inițiat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și este finanțat în cadrul Programului cultural „București, oraș participativ” de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ArCuB.
Cu ajutorul unor cofinanțări din partea Primăriei Comunei Șelimbăr și a Ministerului Culturii și Identității Naționale prin programul „Acces Centenar”, în proiect vor fi incluse monumente din alte două orașe, Brașov și Șelimbăr, iar lucrările dedicate acestora sunt compuse de Zhiyi Wang (China) și Miika Hyytiainen (Finlanda).
Despre Timothy Doyle (Irlanda)
Este doctorand în Compoziție University College Cork, Cork; a urmat o specializare în improvizație de jazz cu Ohad Talmore și Steve Coleman la New York, 2013; Licență în jazz, la Newpark Music Center, Dublin, 2012. Timothy Doyle dovedește, deja, un stil componiostic rafinat, în care se îmbină subtil stilul liber jazz-istic cu cel al compoziției academice, rezultatul fiind o notă distinctivă și totodată familiară. Lucrările lui sunt interpretate în Europa și SUA, iar, recent, piesa Veneer a fost înregistrată cu ansamblul Crash de muzică nouă din Dublin. În parlmaresul său de compozitor se adaugă, în 2017, și foarte proaspătul premiu ”Peter Rosser” (Belfast).
Despre Sebastian Emil Țună (România)
Este licențiat în Pedagogie Muzicală la Universitatea „Emanuel” din Oradea și în Compoziție Muzicală la Academia de Muzica „G. Dima” din Cluj-Napoca, actualmente fiind masterand al aceleași instituții, la clasa maestrului Adrian Pop. Înzestrat cu aptitudini muzicale deosebite, tânărul compozitor s-a remarcat prin preocuparea constantă de a se perfecționa, participând la numeroase masterclass-uri și workshopuri în țară și în străinătate. De-a lungul anilor a primit aprecieri din partea unor profesori și muzicieni de cea mai înaltă clasă. Recomandat de compozitorul Dan Dediu pentru curajul cu care abordează un limbaj muzical modern, care denotă complexitate și o gândire matură, Sebastian Țună este considerat un vârf al tinerei generații, obținând distincții importante la diferite concursuri naționale și internaționale. În anul 2017 este câștigător la secțiunea de compoziție al Concursului Național ”Mihail Jora” și al Concursului Internațional ”Sigismund Toduță”.
Despre Mihai Murariu (România)
Mihai Murariu este Asistent Universitar Doctor la Universitatea Națională de Muzică din București, absolvent al secției de Compoziție a aceleiași instituții. Încă din anii de facultate a început să obțină numeroase premii la concursurile naționale și internaționale de compoziție, iar lucrările sale au fost interpretate în cadrul a prestigioase festivaluri de profil din țară, la Roma, Helsinki etc. Iar în calitate de pianist, a concertat cu numeroase orchestre naționale precum Orchestra Națională Radio, Orchestra Operei Naționale, Filarmonica „George Enescu”, precum și alături de numeroase ansambluri camerale. Mihai Murariu este cunoscut și pentru activitatea de organist la Catedrala Sfântul Iosif din București.
Următoarele evenimente Arts District 100
În acest sezon Arts District sunt programate 3 concerte cu transmisiune în direct în cadrul cărora vor fi prezentate 8 lucrări în primă audiție absolută dedicate celor 8 Monumente ale Eroilor prezentate în acest proiect.
Ulterior, publicul din mediul online va urmări în perioda imediat următoare producția emisiunilor care va cuprinde poveștile celor 8 monumente ale căror istorii sunt mai puțin cunoscute azi. Ne va fi alături istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov.
În perioada de documentare pentru proiect, au fost întrebați trecătorii despre semnificația acestor monumente: doar o persoană din patru intervievate a știut ce reprezintă monumentul și perioada istorică la care se raportează.
Programul concertelor Arts District 100:
17 octombrie – Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București
28 octombrie – Biserica fortificată din Șelimbăr, Sibiu: Concert Chordis Quartet (Alex-Lucian Cioată, Peter Domahidi, Kata Domahidi și Flavius-Iosif Ignat), invitată: Zsuzsa Domahidi – flaut
14 noiembrie – Universitatea Națională de Muzică din București
În cadrul concertelor din București vor fi interpretate lucrările dedicate monumentelor din Capitală, iar la Șelimbăr vor fi interpretate lucrările dedicate monumentelor din Șelimbăr și Brașov. Au acceptat invitația Arts District compozitori din România, Serbia/ Olanda, Finlanda, Irlanda, China – unii dintre cei mai apreciați de forurile internaționale de specialitate. Dimensiunea globală a Războiului va fi reflectată, așadar, și din perspectiva muzicii noi, prin viziunea tinerilor compozitori.
Mai multe informații pe pagina https://www.facebook.com/ArtsDistrictIsHere/, iar ahiva primelor două sezoane poate fi descoperită pe canalul de YouTube al EnjoyTV Romania.