În perioada 24 septembrie– 3 octombrie 2010, la galeria municipală Palazzo Chianini-Vincenzi (via Andrea Cesalpino 15, Italia) a avut loc expoziţia „La Vera Romania. La Nostra. Seconda edizione. Gli Amici di Anda Livia” (ediţia a doua), organizată cu sprijinul Primăriei oraşului Arezzo. La deschiderea expoziţiei, pe 24 septembrie 2010, au fost prezenţi primarul oraşului Arezzo, Domnia Sa Giuseppe Fanfani, consilierul cultural, Domnia Sa Camillo Brezzi, preotul parohiei ortodoxe din Arezzo, Octavean-Ioan Tomuţa (tatăl artistei recent dispărute)- preşedintele Asociaţiei A.I.R.C.I.S.- datorită căruia a fost posibilă organizarea ambelor ediţii ale expoziţiei, şi douăzeci de artişti plastici din România şi Italia, alături de doi literaţi şi un cântăreţ folk de origine română, trăitori în Italia, precum şi membrii asociaţiei, cunoştinţele, prietenii şi enoriaşii parohiei ortodoxe aretine.
Organizată de Asociația „A.I.R.C.I.S. Constantin Brâncuși onlus”, această expoziție a reprezentat un omagiu adus României, dar în același timp ceramistei Anda-Livia Tomuța (1983-2009), care a dispărut prematur, fiind victima unui accident rutier în luna octombrie 2009, la numai 5 zile de la închiderea primei ediții a seriei de expoziții „La Vera Romania. La Nostra.”.Artiștii prezenți au fost, pe de-o parte, foștii colegi de grupă și prieteni ai Andei-Livia Tomuța și, pe de alta, cunoștințe din Italia care au participat la prima ediție a acestui eveniment cultural, născut din dorința de a prezenta aspectele pozitive ale României într-o tristă perioadă de glăsuiri rasiste.
Expoziția a întrunit lucrări în tehnici diverse, de la pictură în ulei sau acrilic pe pânză, până la sculpturi în metal, instalații, asamblaje și lucrări de ceramică. Artiștii fie au creat special lucrările în memoria Andei, fie au ales din creația lor deja existent, exemple care să se muleze pe gusturile și pasiunile iubitei lor colege.
Sponsorii evenimentului – Il Palazzo – Arezzo, Atlassib, Gruppo Rosso Stile, Antiquariato Marlene – au contribuit cu resurse materiale și logistice pentru a ajuta acest eveniment cultural.
Serile tematice din cadrul acestui eveniment au dorit să fie și o subliniere a valorii produselor românești și, în acest sens, expoziția s-a bucurat de sprijinul marilor producători de vin din România: Murfatlar, Cramele Halewood, Cramele Recaș și Vincon Vrancea și a producătorilor de specialități alimentare din carne de la Sergiana Poiana Mărului – Brașov, societăți care au sponsorizat cu produse specifice serile de degustări desfășurate în cadrul evenimentului. Aceste seri au avut dublă conotație – prima, aceea de a aduce un omagiu creștin recent dispărutei și, a doua, de a cultiva eforturile susținute ale asociației non-guvernamentale A.I.R.C.I.S. de a întări și a păstra o bună comunicare între diaspora românească aretină și gazdele lor italiene, și de a oferi un exemplu cât mai pozitiv în Peninsulă, privitor la români și posibilitățile lor.
„Doresc să mulțumesc Părintelui Octavian Tomuța și întregii comunități românești pentru această splendidă inițiativă care, și în acest an, la a doua ediție, ne face deosebită bucurie. Părinte, recunosc astăzi încă o dată noblețea dumneavoastră sufletească și cred că nici un om nu ar putea să nu se emoționeze profund. Până acum ți-am vorbit ca prieten, apropiat al inimii dumitale, ca primar al orașului Arezzo îți mulțumesc în mod deosebit pentru tot ceea ce faci aici pentru a ajuta procesul de integrare a românilor în societatea italiană, de a lega sufletele și culturile noastre surori.”, a spus primarul Giuseppe Fanfani.
În seara deschiderii, expoziția a fost vizitată de circa 100 de persoane. Duminică, 26 septembrie 2010, întreaga comunitate românească prezentă la Biserica catolică „San Bartolomeo Apostolo”, care găzduiește parohia ortodoxă română „Sfântul Ioan Botezătorul” – Arezzo a fost invitată să viziteze expoziția și astfel, într-o atmosferă senină și de deplină bucurie, cei peste 120 de creștini ortodocși participanți la Sfânta Liturghie s-au bucurat împreună, au admirat împreună întreaga expoziție și și-au mai ostoit dorul de casă la degustarea finală din vinurile și specialitățile originale și originare românești.
Artiştii care au expus au fost: Ion Atanasiu Delamare – grafică, Cristina Ciobanu – ceramică, Ionel Cojocariu – ceramică, Mihail Coșulețu – pictură, Anca Gîtan – sticlă, Sergiu Alin Ioana – metal, Bogdan Adrian Lefter – metal, Marian Mihalache – sticlă, Despina Vutaş – metal, Simona Vilău – pictură, Emilia Persu – pictură, Adrian Popescu – pictură, Mihai Ungureanu – sculptură, Cristina Radu – pictură, şi tatăl Andei-Livia Tomuţa, Octavian Ioan Tomuţa- fotografie.
Cu mare emotie , bucurie dar si multa tristete , pentru pierderea fiicei familiei Sfintiei sale Parintele Octavian Ioan Tomuta, am citit despre expozitia inchinata in memoria acesteia.Cu profund respect , transmit compasiunea mea si a surorii mele, Viorica Dima din Tecuci care a cunoscut personal familia Parintelui. Va imbratiseaza cu dragoste crestineasca.Cu noi este Dumnezeu !
Pentru conformitate , Georgeta