Vineri, 13 octombrie 2017, de la ora 19.00, Muzeul Național al Literaturii Române dă șansa iubitorilor muzicii folk de a-l întâlni pe cantautorul Walter Ghicolescu care va cânta în Grădina MNLR. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Când era mic îşi dorea să ajungă cowboy, mai târziu şi-a schimbat opţiunile, a făcut două facultăţi şi s-a apucat de cântat. Acum este cel mai bun profesor de matematică din folkul românesc sau cel mai bun profesor de matematică ce cântă folk. Walter Ghicolescu nu este deloc un simplu purtător de chitară, deloc un simplu profesor de matematică, deloc un simplu om. El trezește înlăuntrul celui care-l ascultă o furtună, o chemare la viaţă. Poţi rosti cea mai fierbinte rugăciune prin cântecul lui, poţi lăsa lacrima să-ţi cadă fără să te mai fereşti de ochii curioşilor, poţi tresări când amintirile îţi sunt răscolite, împăcându-te cu trecutul, poţi să-ţi iubeşti mai mult părinţii şi poţi să te îndrăgosteşti. Are o perpetuă dorinţa de autoperfecţionare, este atent la echilibrul fragil al concertelor pe care le susține. Se dăruieşte cu atâta pasiune încât vocea lui te urmăreşte mult după ce spectacolul s-a încheiat, când eşti deja acasă, vrând să înţelegi ce anume te-a trezit.
„A fost necesar să «mă fac» inginer, să profesez un an, să «fug» de asta, apoi să «mă fac» profesor de matematică şi astfel să înţeleg că e mai bine să fiu, decât să fac. Aparent ingineria şi matematica sunt departe de muzică, dar perfecţiunea muzicii este o limită la plus infinit (spun asta cu fiecare prilej pentru că eu chiar aşa simt). Mi-a plăcut să cânt de mic, iar din liceu am studiat chitara la şcoala populară de artă din oraşul meu natal, Călăraşi. „Noroacele” mele artistice sunt Adrian Păunescu, Florian Pittiş, Grigore Vieru, Dumitru Grumăzescu . Atâta doar, muzica este felul în care mă regăsesc pe mine. Fără public, muzica – arta însăşi nu există (tot aşa cum fără cuprinderea ochilor, frumuseţea lumii e de neconceput). M-am născut între oameni, de la ei primesc inspiraţia şi bucuria de a cânta şi mă raportez la ei ca un vârf de busolă către Nord. Spuneam că fiecare găseşte absolutul în felul său. Pentru un artist calea e mai perversă, presărată cu orgolii şi cu multe iluzii, dar în esenţă Nordul meu e garantat de oameni şi de ecoul fiecăruia în lume”, mărturisește Walter Ghicolescu.
A scos pe piață până acum albumele „Trecerea Lumilor” (2015), „Cântec Rockstit” (2013), „Popas în alt cântec” (2012), „Frânturi de suflet. Punct și de la capăt” (2007). Cel mai recent album al său, „A de la Păunescu”, are douăsprezece piese folk. La zece dintre acestea, versurile sunt semnate de poetul Adrian Păunescu, „Telefon peste moarte”, „Dacă mâine ar începe lumea”, „Noapte de adio”, „Paradox sau greşeală”, „Trist cavaler”. Celelalte două piese sunt compuse pe versurile Anei Maria şi a lui Andrei Păunescu, copiii poetului.
Walter Ghicolescu,un om si un artist minunat, cea mai buna voce ,dupa parerea mea, din generatia noua de folkisti ,care transmite dincolo de cuvinte ,muzica ajunge la suflet iar acest sentiment este foarte important, pentru un artist.Ma bucur ca am reusit sa il cunosc , sa ii ascult piesele, care sunt senzationale.Un om simplu si complex in acelasi timp, cu trairi intense,transpuse in versuri ,interpretare si muzica. Se pliaza dupa publicul auditoriu cu o eleganta si o diplomatie care il definesc,uneori emotiv si stangaci dar la modul adorabil,dand dovada de profesionalism maxim . Nu ai cum sa nu il remarci!”Walter, tu continuă să canti din suflet, cat poti de bine si lumea te va rasplati!”, i -a spus marele Pitis ! Si a avut dreptate!!! Felicitari pentru un asemenea invitat , viata culturala e mai bogata si mai frumoasa prin versurile si muzica domniei sale Walter Ghicolescu!