Miercuri, 4 octombrie 2017, ora 19.00, în Green Hours, va avea loc ediția pilot ”Fractal. Club literar”. Se va discuta cu invitaţii: Simona Popescu și Petr Borkovec (Cehia), despre literatură, cărţi şi despre cum poate un scriitor să se împartă între scris şi meseria pe care şi-a ales-o în viaţa de zi cu zi. Evenimentul va fi moderat de Andrei Zbîrnea. Traducerea din și în cehă va fi asigurată de Mircea Dan Duță.
Partenerii evenimentului: Bookaholic, BookHub, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Editura frACTalia, Blitz Show Revival, Sigur Web și SemneBune.
Despre manifestare:
Fractal este locul în care literatura încearcă să învingă drumul pe care îl parcurgem zi de zi de acasă la serviciu sau la școală. Fractal ne deturnează din drumul către cartierele dormitor ale Bucureștiului. Fractal nu e un cenaclu. Fractal e un club de lectură în care ajungem în mijlocul textului, pornind de la profesiunea autorului. La Fractal, vrem ca publicul să-și contureze o voce distinctă și să participe la serile de lectură. Fractal vrea să îți aducă aproape profesioniști ai scrisului din țară și de peste hotare. Fractal este parte integrantă a noului proiect fra.ro, proiect ce mai cuprinde și serile de performance Blitz Show Revival.
Despre autorii invitați:
Simona Popescu s-a născut la Codlea, județul Brașov, în anul 1965. Este absolventă a Facultății de Litere a Universității din București, în anul 1987. Din anul 2014 este conferențiar doctor la catedra de literatură română a Facultății de Litere a Universității din București. A fost descoperită de poetul Alexandru Mușina, în perioada în care era elevă de liceu la Brașov, acesta fiindu-i profesor de literatură română. A citit din creația proprie la Cenaclul de Luni, patronat de Nicolae Manolescu, și a fost membră a Cenaclului Universitas condus de Mircea Martin, cel care a continuat Cenaclul de Luni si unde au participat majoritatea membrilor generației nouăzeciste. Este membră a generației literare nouăzeci și alături de colegii săi din Brașov Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Marius Oprea A fost puternic legată sufletește de poetul suprarealist Gellu Naum, care a început să publice în perioada interbelică, și căruia i-a consacrat două cărți. Cărți (selectiv): Xilofonul și alte poeme, debut în poezie, (1990), Pauza de respirație (1991/ împreună cu Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Marius Oprea), Juventus și alte poeme, poezie, (1994), Lucrări în verde sau Pledoaria mea pentru poezie, poezie, Editura Cartea Românească, 2006, romanul Exuvii (1997, 2004), Autorul, un personaj, Editura Paralela 45, 2015, eseu critic pornind de la teza de doctorat.
Petr Borkovec, născut în 1970, face parte din triada neoficială a celor mai cunoscuți, celor mai apreciați, celor mai exportați și celor mai bine vânduți poeți cehi contemporani, alături de Petr Hruška și Kateřina Rudčenková. Ceea ce l-a individualizat pe Borkovec în cadrul poeziei cehe contemporane este „jocul” intelectual cu (şi de-a) cuvintele, preţios, delicat, rafinat, dar în acelaşi timp extrem de bogat, complex şi dedicat ideii de responsabilitate auctorială în raport cu sensurile transmise, identificarea şi delimitarea precisă (nu însă şi „didactică” sau „cazonă”) a unei lumi a propriei poezii, în principal prin intermediul definirii unei expresii auctoriale specifice. Este autor a 12 volume de poezii, laureat a numeroase premii naționale și internaționale, traducător din literatura rusă a exilului și din literatura coreeană și organizator al uneia dintre cele mai respectate serii de programe literare săptămânale din Cehia, care se desfășoară săptămânal (uneori și de mai multe ori pe săptămână) în cafeneaua literară pragheză Fra.