Două dintre spectacolele de succes ale Teatrului Național ”Ion Luca Caragiale” din București, ”Idolul și Ion Anapoda” şi „(D)efectul Placebo” participă la „Reuniunea Teatrelor Naționale”, ediția a III-a, ce se desfăşoară în aceste zile la Chişinău. Manifestarea are loc în perioada 20 septembrie — 1 octombrie 2017, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerului Culturii și Identității Naționale al României și Institutului Cultural Român.
Clasic, cu o distribuţie inspirat aleasă şi condusă cu măiestrie de regizorul Ion Cojar, Idolul şi Ion Anapoda este un titlu ce ţine afişul de mai bine de un deceniu, repetând succesul unei montără mai vechi, semnată de acelaşi regizor pe scena Naţionalului bucureştean. În actuala versiune a piesei lui G.M. Zamfirescu, Dan Puric, Ileana Stana Ionescu, Ileana Olteanu/ Cesonia Postelnicu, Irina Cojar, Silviu Biriş, Alexandru Hasnaş, Afrodita Androne/ Erika Băieşu sunt cei ce aduc farmecul aparte al perioadei interbelice, într-o comedie ce traversează deceniile cu nonşalanţă, la pas cu eroul său, în căutarea fericirii. Spectacolul este programat joi 21 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Mare a teatrului gazdă.
Celălalt spectacol al Naţionalului bucureştean, o incitantă provocare artistică pe care fiecare actor şi-a pus amprenta personalităţii sale sub atenta îndrumare a regizorului Ştefan Lupu, este realizat în cadrul programului destinat tinerilor creatori de teatru, “9G la TNB”. (D)efectul Placebo este un spectacol viu, antrenant, provocator, despre artificialul lumii în care trăim, despre singurătatea provocată de comunicarea în exces, despre omenescul din noi şi pericolul tehnologizării. Vlad Nemeș, George Bîrsan, Ioana Predescu, Alina Petrică şi Rareş Florin Stoica, cinci actori tineri şi talentaţi pun degetul pe rană, cu umor şi sensibilitate. Spectacolul se joacă vineri, 22 septembrie, de la ora 19.00, și tot la Sala Mare.
Se anunţă 12 zile efervescente dincolo de Prut, cu spectacole de la 8 teatre – 5 din România (Bucureşti, Iaşi, Craiova, Târgu Mureş şi Sibiu) şi 3 din R. Moldova (Chişinău, Bălţi şi Cahul).