Astăzi, 11 martie 2010, ora 18:30, la Institutul Francez din Bucureşti, Sala Elvira Popescu, are loc conferinţa “Ce este realitatea?”, susţinută de Basarab Nicolescu, un eveniment editorial Curtea Veche Publishing.
Evenimentul poartă titlul uneia dintre cărţile semnate de Basarab Nicolescu, “Ce este realitatea?”, apărută la Editura Junimea în anul 2009 şi simultan în limba franceză, la Montreal, în Canada. „Tripla revoluţie care a traversat secolul XX – revoluţia cuantică, revoluţia biologică şi revoluţia informatică – a schimbat în profunzime viziunea noastră asupra realităţii. În această conferinţă, îmi însuşesc afirmaţia cercetătorului Wolfgang Pauli, câştigător al Premiului Nobel pentru Fizică şi unul din fondatorii mecanicii cuantice: “[…] formarea unei noi idei despre realitate este sarcina cea mai importantă şi cea mai dificilă a timpurilor noastre.” Conceptul crucial despre o nouă viziune a lumii este acela al “nivelurilor de realitate”, spune Basarab Nicolescu, deconspirând o mică parte din premisele unei importante dezbateri culturale.
Totodată, la Editura Curtea Veche Publishing a apărut în anul 2009 o importantă monografie semnată de Emanuela Ilie, “Basarab Nicolescu – eseu monografic”. Ea oferă date esenţiale despre un savant de o autoritate incontestabilă mai întâi în Franţa (devenită ţară de adopţie din 1969, după ce asistentul de la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti a obţinut bursa „Joliot-Curie“ a guvernului francez), apoi în întreaga Europă de Vest şi chiar peste Ocean. Această monografie Basarab Nicolescu apărută la Editura Curtea Veche Publishing era mai mult decât necesară, pentru o cunoaştere aprofundată a operei lui Basarab Nicolescu şi sistemului său de gândire.
Basarab Nicolescu este membru de onoare al Academiei Române. Şi-a câştigat renumele ca fizician teoretician la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNRS) şi la Laboratorul de Fizică Nucleară şi Energii Înalte (LPNHE) din Paris, în 1970; după un doctorat în fizică, obţinut în 1972, şi multiple succese în cercetare, a fost invitat în calitate de Guest Scientist la Lawrence Berkeley Laboratory, SUA (1976–1977), şi la Brown University, SUA (1977), apoi ca Senior Visiting Scientist la Universitatea din Londra (1979); a devenit ulterior membru de onoare al Academiei Române (din 2001), preşedinte al Centrului Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare (CIRET), director al colecţiei „Transdisciplinarité“, la Editions du Rocher, Paris, şi profesor coordonator de doctorate (opţiunea Transdisciplinaritate) la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca etc. Dar e cunoscut în special prin cărţile consacrate transdisciplinarităţii, marea lui obsesie, una fecundă, creatoare nu doar în plan personal: Nous, la particule et le monde, 1985 (Noi, particula şi lumea, 2002); La science, le sens et l’évolution — Essai sur Jakob Boehme, 1988 (Ştiinţa, sensul şi evoluţia. Eseu asupra lui Jakob Böhme, 1993); Théorèmes poétiques, 1994 (Teoremele poetice, 1996); La Transdisciplinarité: Manifeste, 1996 (Transdisciplinaritatea. Manifest, 1999). În toate sunt vizibili ceea ce autorul însuşi numeşte „cei trei stâlpi ai transdisciplinarităţii“: nivelurile de Realitate, logica terţului inclus şi complexitatea, care determină metodologia cercetării transdisciplinare.
Un blog foarte interesant despre Basarab Nicolescu :
http://www.farafiltru.net/who-the-fuck-is-basarab-nicolescu.html