Vineri, 8 septembrie 2017, în Piaţa Sfatului din Braşov, în cadrul Festivalului George Enescu, va avea loc un concert extraordinar care va cuprinde dansurile populare româneşti prelucrate de către Bartók Béla în suita ”Dansuri populare româneşti Sz. 68”, în forma originală în interpretarea Ansamblul Muzsikás, iar opusul bartókian va fi interpretat de către Orchestra Filarmonicii din Braşov, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu. În program figurează şi Rapsodia nr. 1 pentru orchestră, op.11, de George Enescu şi ariile naţionale din care s-a inspirat Enescu. În a doua parte a concertului vor evolua Ansamblul Muzsikás şi invitata lor, Kacsó Hanga.
Renumitul ansamblu Muzsikás revine la Bucureşti, după o prezenţă de succes la Sala Radio în anul 2013, evoluând de această dată în cadrul Festivalului George Enescu. Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti este partener al Festivalului George Enescu, prezentând concertul Ansamblului Muzsikás, respectiv un spectacol muzical-educativ despre copilăria lui Bartók Béla.
Din anii nouăzeci, Ansamblul Muzsikás studiază aprofundat muzica populară prelucrată de Bartók Béla în compoziţiile sale, prezentând-o publicului aşa cum a auzit-o şi Bartók, la instrumente tradiţionale şi cu texte autentice. Ansamblul Muzsikás a susţinut o serie de concerte în întreaga lume alături de artişti, orchestre simfonice şi dirijori renumiţi, a interpretat materialul sonor prelucrat de Bartók în Dansuri populare româneşti, 44 duouri pentru vioară sau Allegro Barbaro.
Sâmbătă, 9 septembrie, ora 15.00 Muzsikás şi Kacsó Hanga vor susţine la Bucureşti, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Sala Horia Bernea, un concert de muzică populară maghiară şi românească, aducând în faţa publicului Festivalului Enescu izvorul curat din care s-a inspirat Bartók Béla.
În zilele de 16, respectiv 17 septembrie la Teatrul Odeon publicul va putea urmări un spectacol pentru copii despre copilăria lui Bartók. Spectacolul muzical-educativ realizat sub egida Anului Bartók, în colaborare cu Asociaţia Clasic e Fantastic şi Teatrul Odeon, a avut premiera în martie 2017, şi de atunci are mare succes atât în Bucureşti, cât şi pe scenele altor oraşe din România.
*****
Ansamblul Muzsikás, cu o carieră de peste 40 de ani, este unul dintre ambasadorii muzicali ai Ungariei. Este prima formaţie care a promovat cu succes în lumea largă muzica populară maghiară, ca stil muzical independent, echivalent cu alte genuri muzicale.
Ansamblul Muzsikás este prezentă în cele mai mari săli de concerte, festivaluri, a concertat în repetate rânduri la Carnegie Hall din New York. Concertele şi albumele ansamblului sunt apreciate prin articole publicate în cele mai importante ziare, reviste şi publicaţii de specialitate.
Ansamblul este deţinător al numeroase premii şi distincţii. Dintre acestea cele mai importante sunt Premiul pentru Arta Maghiară, Premiul Liszt Ferenc, Premiul pentru Patrimoniul Maghiar, Premiul Kossuth şi Premiul Prima Primissima. Ca apreciere a artei sale ansamblul a fost distins în 2008 cu Premiul WOMEX, cea mai importantă recunoaştere internaţională din domeniul world music, acordat pentru prima dată unei formaţii europene.
Cu sprijinul: Külgazdasági és Külügyminisztérium – Kulturális és Tudománydiplomáciáért Felelős Államtitkárság, Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.