Festivalul ICon Arts Transilvania, ediția a XV-a, este în plină desfășurare, oferind publicului un program itinerant care îmbină artele noi și tradițiile vechi. Satele cu biserici fortificate din Sudul Transilvaniei precum Alma Vii, Richiș, Biertan, Mălâncrav găzduiesc la ediția de anul acesta artiști și profesori veniți din toată lumea pentru a-și lega inspirația de locurile de basm din Transilvania. Evenimentul cuprinde în timpul zilei Academia ICon Arts, dedicată artiștilor profesioniști, găzduind masterclass-uri pentru diferite ramuri ale artei contemporane. Iar, la ceas de seară, ICon Arts devine Festivalul în cadrul căruia vor fi prezentate artele noi, recent ieșite din laboratorul de creație, și, nu oricum, ci în ambientul natural al colinelor Transilvaniei, al cetăților și conacelor vechi, altături de tradiții și gastronomii locale. Toate acestea sunt reunite sub un nou concept cu numele de „Sezătoarea postmodernă”.
Vineri, 28 iulie, la Biertan, programul evenimentelor începe la ora 17:00 cu turul cetății fortificate, iar de la ora 18:00 Analia Selis & ArgEnTango vor susține un recital de excepție la Cafeneaua Nouă, în incinta cetății, în armonie cu programul internațional devenit deja o tradiție la ICon Arts. Din ArgEnTango fac parte Mariano Castro – pian, Omar Massa – bandoneon, din Argentina, alături de Răzvan Suma – violoncel și Rafael Butaru – vioară.
După concert, programul cuprinde „Șezătoarea postmodernă”, unde publicul va fi invitat să descopere tradițiile și specialitățile locale, vinul de Richiș, dar și vinuri cu reputație internațională de la Senator Wines, prin prezența domnului Lucian Neacșu.
La eveniment, intrarea va fi liberă, cu o rezervare în prealabil la adresa reservations@iconarts.ro, iar concertul va fi difuzat pe EnjoyTV.ro.
Program ICon Arts Transilvania.
Arte noi și tradiții vechi. Șezătoarea postmodernă
17.00 Turul cetăţii fortificate
18.00 Concert Analia Selis & ArgEnTango la Cafeneaua Nouă (în incinta cetății fortificate)
19.00 Tradiţii și gastronomie locală la Cafeneaua Nouă. Degustarea vinurilor de Richiș și Senator Wines
20.30 Proiecție de film documentar „Undeva, cândva în Transilvania”
SÂMBĂTĂ, 29 IULIE, MĂLÂNCRAV, CONACUL APAFI
11:00 – 13:00 Recitalul cursanților Academiei ICon Arts & intermezzo cu povestea sucului de mere, degustări de vinuri Senator Wines. Happening itinerant.
13.00 Concert de jazz cu Ana Cristina Leonte – voce, Albert Tajiti – clape, Ciprian Pop – chitară
14.00 Târg de produse tradiţionale și gastronomie locală
*Organizatorii pot aduce modificari programului Festivalului. Acestea vor fi comunicate in timp util pe site și pe social media
„Prin ICon Arts Transilvania dorim să abordăm arta contemporană ca expresie a îmbinării tradiției cu avangarda și a meșteșugurilor vechi cu tehnologiile noi. Vom apropia comunități diferite (artiști, vizitatori și localnici) și le vom provoca să interacționeze, să exploreze o cultură nouă și să se bucure de ceea ce poate oferi fiecare.
Am ales pentru aceasta câteva sate din comunele reînsuflețite ale Transilvaniei, una dintre cele mai autentice zone din Europa, unde vom organiza, pe tot parcursul Academiei și Festivalului, evenimente speciale, coordonate în parteneriat cu Mihai Eminescu Trust, Experience Transylvania și Colinele Transilvaniei,” a declarat Sebastian Gheorghiu, directorul de proiect.
Concertele răsună la fel de bine atât pe scena Filarmonicii din Sibiu cât și în interiorul cetăților vechi de secole
ICon Arts Transilvania a început sâmbătă la Alma Vii cu prezentarea meșteșugurilor și gastronomiilor locale la Centrul de Interpretare a Culturii Tradiţionale, unde a avut loc reprezentația cursanților de la Actorie, coordonați de Ana Maria Galea și a celor de la secția de Vioară, coordonați de Raluca Stratulat, cu un spectacol de improvizație sinestezic, de sunet și mișcare. Seara a continuat cu proiecția filmului mut ”Träume non Traume” – Hans Richter, cu muzica live a grupului CelloFun. La eveniment a luat parte, de asemenea, Irina Margareta Nistor – „The Voice”. Un concept semnat Radu Rădescu.
Luni, miercuri și joi, Sala Thalia din Sibiu a găzduit trei concerte inedite susținute de cursanți și profesorii lor: Reinbert Evers și Costin Soare alături de tinerii înscriși la secția de chitară, urmați de recitalul Alexandru Anastasiu – vibrafon și RTÉ Contempo Quartet care au interpretat lucrări în primă audiție absolută scrise de compozitorii câștigători ai programului ICon Arts Composer in Residence. Iar miercuri, cei mai buni dintre cursanții secțiilor de Vioară, Percuție, Clarinet, Pian, Flaut, Muzică de cameră, Chitară au susținut un recital-maraton, cu un program care a îmbinat vechiul și noul în materie de muzică clasică.
Ziua Richiș de miercuri a început cu vizita în atelierul de dulgherie al lui Christian Rummel, continuatorul unor tradiții moștenite din generație în generație în prelucrarea lemnului. Ziua a continuat cu recitalul de orgă susținut de Remus Henning în incinta bisericii fortificate cu o vechime de peste 600 de ani, iar după concert, publicul a fost invitat în grădina Curții Richvini pentru cina tradițională.
Icon Arts Trasilvania, Ediția a XV-a
ICon Arts Transilvania este un eveniment organizat de către Exces Music și UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect care beneficiază de co-finanțarea AFCN, Consiliul Judetean Sibiu, Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu. În sprijinul valorilor promovate de ICon Arts s-au alăturat: Jeep prin AutoItalia România – mașina oficială a Festivalului pentru al doilea an consecutiv, iar susținerea prin instrumente muzicale de cea mai înaltă calitate este oferită de Kawai Europa și Adams Percussion. Reputata companie japoneză producătoare de piane, Kawai, împlinește anul acesta 90 de ani de la fondare. Alături de Festival este și producătorul de vinuri organice Senator Wines, apreciate îndeosebi în plan internațional.
Toate evenimentele Festivalului vor fi disponibile și în aplicația interactivă Urby.
Parteneri: Mihai Eminescu Trust, Colinele Transilvaniei, Festivalul de film și istorii Râșnov, The Contemporary Music Centre Ireland, Korvat Auki, Filarmonica de Stat din Sibiu, Universitatea Națională de Muzică București, Casa de cultură a Municipiului Sibiu, Hotel Continental Forum
Parteneri media: EnjoyTV.ro, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Capital Cultural, Magic FM, Ora de Sibiu, Tribuna, Zile și Nopți.
ICon Arts Transilvania, un eveniment organizat de UCIMR
Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.
Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.
De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.
Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.